NASVET Avdio & Video
6. 11. 2020 14:04:09

PHILIPSOV STROKOVNJAK SVETUJE: PRIPOROČENA RAZDALJA ZA GLEDANJE TELEVIZORJA

1/2
2/2

V zadnjih nekaj letih so se ločljivosti TV zaslonov dramatično spremenile – na bolje. Prav tako se je izboljšala kakovost signalov in njihovih ločljivosti. Zato svetujemo, da se pred nakupom novega televizorja posvetujete, da boste glede na svojo oddaljenost gledanja doma izbrali primerno velik televizor.


 
Uporabnikova pravilna odločitev je najpomembnejši faktor pri zagotavljanju dobre kakovosti slike. Razdalja gledanja izmerjena od oči do TV-zaslona, kot tudi sam vidni kot, igrata tukaj zelo pomembno vlogo.


Če boste TV gledali preblizu, bo slika zrnata, namesto lepe slike s pravilno barvno strukturo, boste videli posamezne točke v zaslonu. Gledanje s prevelike razdalje pa ima za posledico to, da vseh podrobnosti v sicer vrhunski sliki enostavno ni mogoče videti.


 


 

Najboljši rezultat v smislu dobrega kontrasta in barv boste dosegli, če boste gledali TV pod pravim kotom, glede na center samega zaslona. Vidni kot med vašimi očmi ter levo in desno stranjo zaslona naj ne bo večji od 40 stopinj. 

V praksi to pomeni, da diagonalo TVja pomnožite z 1.2 in dobili boste priporočeno razdaljo za gledanje televizorja.


Povedano drugače, gledanje TV-ja pod velikimi koti ne bo zagotovilo užitka pri gledanju. Ta pojav je še bolj viden po navpičnici. Navpični vidni kot med vašimi očmi ter zgornjim in spodnjim robom zaslona naj ne presega 15 stopinj.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka