NASVET Avto Oprema
20. 10. 2020 13:14:40

VESTE, KAKO SE LOTITI NAKUPA ZIMSKIH GUM?

1/1

Preden se mrzlično lotite klikanja po spletu ter primerjanja gum in njihovih cen, je pametno, da razumete, na kaj vse morate pomisliti za preudaren nakup kakovostnih zimskih pnevmatik.

Izberite pnevmatike, ki so jih potrdili neodvisni testi

Ko enkrat ugotovite, da bi bilo zimske gume pametno zamenjati - ko je globina profila vaše zimske gume manjša od zakonsko določenih 3 milimetrov oz. ko so na njej vidne poškodbe – se nakupa novih lotite premišljeno.

Pri tem naj vas vodijo vsakoletni praktični testi zimskih pnevmatik, kjer avto-moto zveze preverjajo, kako se različne znamke in dimenzije pnevmatik obnašajo na snegu in ledu ter mokrih in suhih cestah. Izberite pnevmatike, ki so bile na testih ocenjene s tremi zvezdicami ali več, četudi so tiste z manj zvezdicami morda cenejše.

Verjemite, ko se zimske vozne razmere enkrat poslabšajo, boste še kako veseli, da niste skoparili.

Dešifrirajte vse oznake na gumah

Svoje bodoče zimske gume ste torej izbrali. Kaj pa pomenijo vse kratice in številke, ki se v opisu pnevmatike pojavljajo? Da bo vaš nakup resnično premišljen, je dobro poznati tudi te:

  • Oznaka M + S pomeni, da gre za gume, ki so prilagojene vožnji v blatu in snegu. 
  • Simbol snežinke označuje gumo, ki izpolnjuje posebne kriterije glede oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah.

Oznaka DOT vam pove datum, ko je bila guma izdelana. A pozor: starejša pnevmatika ne bo nujno slab nakup, saj je bolj kot njen datum izdelave ključno, kako je bila pnevmatika izven sezone shranjena. 

Predvsem pa so ključne druge številke na pnevmatikah, kot je npr. 205/60 R 15 91H, ki vam bodo povedale, ali bo pnevmatika za vaš avto prava. Prva številka, 205, tako pomeni širino pnevmatike v milimetrih, druga, 60, pa razmerje med višino in širino preseka pnevmatike. R označuje zgradbo pnevmatike, številka 15 premer platišča v colah, 19 indeks nosilnosti, črka H pa največjo dovoljeno hitrost vožnje. Kaj potrebuje vaš avto, preverite v homologacijskem kartončku.   

EU energijska nalepka vam bo povedala še, kakšen bo izkoristek goriva ob vožnji s pnevmatiko ter kakšna je njena učinkovitost zaviranja na mokri cesti.    

Izberite zimske gume, kjer boste za svoj denar dobili več

Zdaj, ko poznate dimenzijo in znamko pnevmatike, ki jo boste kupili, je čas, da se odločite, pri kom boste nakup opravili. Pri tem glejte na vse bonuse in druge “bombončke”, ki vam prodajalec ob nakupu nudi in si tako za svoj denar privoščite več.

Če se boste po nove zimske gume odpravili na Petrolove bencinske servise, v vulkanizerske delavnice TipStop Vianor ali v spletno trgovino Petrol eShop, boste lahko tako, na primer, svoje pnevmatike brezplačno prevzeli na več kot 300 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, čaka pa vas še brezplačno zavarovanje z asistencoNa Petrolu vam lahko omogočijo tudi plačilo na obroke, ob nakupu kompleta štirih Nokian pnevmatik pa boste dobili še kupon v vrednosti 20 € za premontažo v Vianorju ter tako prihranili še pri stroških mehanika.

Da se izognete kupovanju novih gum spomladi, poskrbite še za pametno hrambo letnih pnevmatik

Ko so vaše nove zimske gume enkrat varno nameščene na avtu, pa nekaj razmisleka namenite temu, kam z ravnokar odstranjenimi letnimi pnevmatikami. Ne, to, da jih preprosto pospravite v temen kotiček kleti ali kurilnice ne bo zadosti in kaj prekmalu se boste znašli pred tem, kako se lotiti nakupa novih letnih pnevmatik.

Pri varnem shranjevanju pnevmatik je treba namreč upoštevati vrsto različnih pogojev shranjevanja, od vlage v prostoru, do svetlobe, temperature, prisotnosti fluorescenčnih luči, topil, olj ali maziv, morebitnega prepiha in več. Zato je več kot pametno da hrambo, četudi imamo prostor doma, prepustimo strokovnjakom kot je TipStop Vianor in njihov hotel za pnevmatike.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka