NASVET Računalništvo
9. 06. 2020 15:05:54

3D TISKALNIKI – NOVA KATEGORIJA NA CENEJE.SI

1/1

Tehnologija 3D tiskanja, ki je prisotna že v mnogih panogah, je skozi zadnja vrata vstopila v naše vsakdanje življenje ter si tako prislužila svojo kategorijo na največjem portalu za primerjavo cen – Ceneje.si. Nova kategorija, ki smo jo ustvarili za 3D tiskalnike, vam bo olajšala primerjavo in izbiro modelov 3D tiskalnikov, ki so vam na voljo v domačih spletnih trgovinah. Poleg 3D tiskalnikov lahko v spletnih trgovinah poiščete tudi potrebne pripomočke, kot so polnila oziroma filamenti in rezervni deli.

Tehnologija 3D tiskanja je v zadnjih 20 letih našla svojo uporabo v medicinski, avtomobilski, vesoljski, gradbeni in celo kulinarični industriji, zahvaljujoč vedno bolj dostopnim cenam (cena kakovostnega 3D tiskalnika za "domačo" uporabo je danes nižja od cene vodilnega pametnega telefona) privoščimo si ga lahko tudi doma - za zabavo, igro in eksperimentiranje.

Kako izbrati 3D tiskalnik?

Če se odločite za nakup 3D-tiskalnika, je poleg cene in velikosti potrebno upoštevati še nekaj tehničnih lastnosti:

Hitrost tiskanja

3D tiskalniki so na splošno počasni, saj boste lahko tudi za izdelavo enostavnejših prototipov potrebovali 24 ur od ideje do realizacije, torej izdelave predmeta

Resolucija

3D-tiskalniki se razlikujejo po natančnosti in količini podrobnosti natiskanega izdelka. Za več podrobnosti potrebujete tiskalnik boljše ločljivosti, ki uporablja tehnologijo DLP. Če vam natančnost izdelave ni tako pomembna, bodo tiskalniki s tehnologijo SLA in FDM dovolj dobri.

3D tehnologije tiskalnikov - FDM ali SLA

Načeloma za domače hobije zadostuje uporaba tehnologij FDM in SLA, ki se med seboj razlikujejo glede na polnjenje, ki ga uporabljajo in uporabo polnil, torej izdelavo predmetov. Tiskalniki FDM uporabljajo ogrevano nitko, iz katere je plast za plastjo izdelan željeni predmet. Vzdrževanje je enostavno, nitke pa ni pretirano drago zamenjati. 3D-tiskalniki FDM so idealni za hitro izdelavo prototipov, različne poceni modele, pri katerih popolna natančnost in gladkost nista tako pomembni.

Tiskalniki SLA uporabljajo tekočo smolo, ki se najpogosteje strdi s pomočjo UV laserjev. Elementi so sestavljeni plast za plastjo, večinoma od spodaj navzgor, vgrajena platforma znotraj tiskalnika pa model dvigne navzgor. Poleg UV laserjev lahko za utrjevanje smole uporabimo tudi tehnologijo DLP, ki zagotavlja hitrejšo izdelavo predmetov. SLA tiskalnike je vredno uporabiti za tiskanje 3D modelov in predmetov, pri katerih sta ključna podrobnost in gladka površina.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka