Izbira grafične tablice

24. 11. 2011 12:58:20

Grafična tablica spada med tiste računalniške komponente, ki so namenjene predvsem grafičnim ustvarjalcem. Omogočajo večjo svobodo pri ustvarjanju in lažje dosežemo želene oblike, kot bi jih dosegli z uporabo miške. Grafična tablica omogoča risanje s prstom oz. kazalcem ali z risalnim peresom.

Izjemno pomembna tehnična lastnost grafične tablice je velikost tablice. Velikost tablice se med tablicami razlikuje in praviloma velja, da večja kot je tablica višja bo cena in lažje ustvarjanje s to tablico. Pri velikosti tablice moramo biti pozorni na aktivno površino, saj je to tista površina, ki nam omogoča ustvarjanje. Aktivna površina tablice je lahko predstavljena v centimetrih ali v velikosti formata, npr. grafična tablica A5 formata, A4 formata … Velikost tablice pa ni edina lastnost, ki določa ceno te računalniške komponente. Poleg velikosti tablice je pomembno tudi to, katere operacijske sisteme grafična tablica podpira, saj v primeru, da ne podpira tistega operacijskega sistema, ki ga vi uporabljate, grafična tablica ne bo delovala.

Grafična tablica je lahko prilagojena levičarjem ali desničarjem, poznamo pa tudi takšne, ki so uporabne za obe vrsti ljudi. Poznamo takšne tablice, ki se z računalnikom povežejo brezžično in omogočajo še večjo svobodo pri ustvarjanju. Za brezžične je potrebno dodatno napajanje z baterijami, lahko pa se odločite za takšne, ki se s kablom povežejo na računalnik, večinoma preko USB priklopa. Bolj pomembno kot to, kako se grafična tablica poveže z računalnikom, je način povezave pisala z grafično tablico. Predvsem za pisalo je zaželeno, da se s tablico poveže brezžično, saj nas tako pri ustvarjanju popolnoma nič ne omejuje.

Natančnost ustvarjenih grafik bo odvisna od ločljivosti oz. resolucije, ki jo podpira grafična tablica. Višja kot bo resolucija višja bo kvaliteta ustvarjene grafike, a tudi ta lastnost bo vplivala na ceno te računalniške komponente.

Število gumbov, scroll kolešček, garancijska doba itd. so še dodatne tehnične lastnosti, na katere bodite pozorni pred in ob nakupu. Predvsem je pomembno, da določite vaše želje in potrebe ter to, kaj želite, da grafična tablica omogoča in za kaj jo potrebujete. Ko boste definirali te stvari, lahko izberete takšno grafično tablico, kjer bo prodajna cena še vedno sprejemljiva in bo tablica omogočala vse, kar si od nje želite.

Grafična tablica wacom je ena izmed možnih izbir grafične tablice. Grafična tablica wacom je priljubljena tako pri grafičnih kot tehničnih ustvarjalcih, cena, ki jo boste odšteli, če bo grafična tablica wacom všečna tudi vam, pa bo ravno tako odvisna od vseh zgoraj naštetih dejavnikov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka