NASVET Avdio & Video
29. 07. 2019 09:16:27

KITARE IN NJIHOVE ZNAČILNOSTI

1/1

Kitara ima med vsemi vrstami glasbil prav posebno mesto, saj je izredno priljubljena tako pri mlajših kot tudi starejših nadobudnih glasbenikih. Za najmlajše so na voljo celo kitare manjših velikosti. Lahko bi rekli, da kitara raste z nami – kasneje se preide na večjo, pravo velikost, ki prinaša polnejši, glasnejši in močnejši ton.

Pohvali se lahko z dolgoletno zgodovino, saj so jo poznali že pred več kot 5000 leti. Skozi čas se je njena oblika razvijala, zven pa izboljševal in nastale so kitare različnih vrst. Vsem je skupna priročna uporaba, saj jih enostavno vzamemo s seboj, kamor koli gremo, in z igranjem nanje razveselimo akordov željno občinstvo.

Kitare delimo na klasične, akustične, električne, elektro-akustične in basovske. Prav posebno vzdušje ustvarijo kot del manjših glasbenih zasedb in večjih orkestrov, nepogrešljive pa so tudi kot solistično glasbilo. Kitara je namreč instrument, ki ni primeren samo za profesionalne glasbenike. Z njo lahko pričaramo romantičen poletni večer in si prijetno krajšamo hladne zimske večere.

 

1. Klasične kitare

Klasična kitara je na videz zelo podobna akustični, le da nima ojačenega vratu. Ta je nekoliko širši, kar vpliva tudi na večji razmik med strunami. Nanjo pritrdimo najlonske strune, ki so nekoliko mehkejše in zato ravno pravšnje za začetnike in tudi otroške prste. Med igranjem na klasično kitaro lahko sedimo in kitaro prislonimo na eno izmed nogo, ki jo s pomočjo pručke nekoliko privzdignemo. Kitare omenjene vrste so odlične za izvajanje glasbenih zvrsti vse od klasike do ljudskih skladb in flamenka.

Pri nakupu klasične kitare bodite zelo pozorni na njeno velikost, saj je na voljo v različnih dimenzijah. Posvetujte se s profesorjem kitare in glasbilo preizkusite v trgovini tudi sami. Še posebej pri otrocih je zelo pomembno, da preverite, ali s prsti lahko zagrabijo vrat kitare. Sicer pa so najbolj prodajane velikosti kitar naslednje: 1/2, 3/4 in 4/4.

 

2. Akustične kitare

Akustična kitara ima za razliko od klasične ožji vrat in večji trup. Za igranje nanjo se uporabljajo jeklene strune, ki poskrbijo za glasen in čist zven. Drugo ime za akustično kitaro je folk kitara. Kot že samo ime pove, je namenjena predvsem igranju ljudske in zabavne glasbe. Kitare te vrste so odlične za splošno uporabo in za igranje z drsalico. Omogočajo akordično spremljavo ob vokalu.

Nakup akustične kitare prav tako veleva, da ne glejte le na ceno in videz, temveč največji pomen pripišite kakovosti zvoka. Seveda morajo biti tudi strune izbrane z veliko natančnostjo. Slaba struna rezultira v slabem zvoku. Preglejte, da kitara morda ni poškodovana in da njen vrat ni ukrivljen. Takšne napake se znajo pojavljati pri cenejših glasbilih, ki so produkti množične serijske izdelave. Pred igranjem jo pravilno uglasite in imejte v glavi, da niti dva enaka modela glasbila ne zvenita povsem enako. Prav to je razlog, da je zares pomembno, da instrument preizkusite in vidite, kako vam ustreza.

 

3. Električne kitare

Električna kitara je tista vrsta kitare, ki izgleda najbolj »kulsko«. Na trgu so namreč električne kitare najrazličnejših barv, zanimivih vzorcev in potiskov. Vse imajo poln trup in magnete, s katerimi zajamejo zvok. Slišimo jih v skoraj vseh skladbah zabavne zvrsti, predstavlja pa tudi pomemben element v bluesu in rock'n'rollu.

Električno kitaro uporabljamo s pomočjo ojačevalca zvoka, ki poskrbi za večjo jakost tona. Zanimiva je, ker omogoča tudi uporabo z raznimi zvočnimi učinki, ki še dodatno popestrijo nastali zvok.

 

4. Elektro-akustične kitare

Elektro-akustična kitara predstavlja elektrificirano verzijo akustične kitare. Med igranjem jo priklopimo na ozvočenje. Poseben pomen ima za igranje zabavne glasbe, saj s pomočjo pick-upa (oziroma odjemalca zvoka), katerega senzorje namestimo pod kobilico, zajame zvok in prenese vibracije strun v električno obliko.

 

5. Bas kitare

Bas kitara je električno glasbilo, ki tudi na videz spominja na električno kitaro. Pohvali se lahko z ožjim in daljšim vratom, odlikuje pa jo tudi dolgoletna zgodovina, saj je na trgu že več kot 60 let. Večina električnih bas kitar ima štiri strune, na voljo pa so tudi 5-strunske in 6-strunske. Uporaba tovrstnega instrumenta je še zlasti pomembna za postavljanje ritma v glasbeni zasedbi in za dodajanje nizkih basovskih tonov.

Kitara je vsekakor izjemno priljubljena, saj so nam skladbe, s katerimi začnemo svojo glasbeno pot, večinoma poznane in domače, naš napredek pa je hitro opazen. Začnemo torej z osnovnimi melodijami, katerim dodamo spremljevalne akorde, ki še dodatno obogatijo zvok. Zagotavlja tudi možnost vokalne spremljave, ker je njen transport preprost, pa je odlična spremljevalka kamor koli se odpravimo.

Vsebino je zagotovila Glasbena trgovina Symphony International.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka