NASVET Računalništvo
29. 07. 2019 09:06:32

RESELLER GOSTOVANJE – DOBRO JE VEDETI!

1/1

Ko ste nameravali postaviti svojo prvo spletno stran, ste zagotovo kmalu ugotovili, da boste poleg same spletne strani potrebovali tudi domeno (spletni naslov) in prostor na strežniku. Ob preverjanju ponudbe na spletu ste hitro odkrili, da gre pri slednjem za tako imenovano spletno gostovanje in da obstaja več vrst omenjene storitve. Ena izmed njih je tudi reseller gostovanje, ki vam jo bomo natančneje predstavili v nadaljevanju prispevka.

Še preden pričnemo s predstavitvijo, lahko zapišemo, da obstaja veliko ponudnikov, tako v Sloveniji kot v tujini, ki ponujajo reseller pakete. Čeprav ne gre ravno za poceni spletno gostovanje, pa je ta vrsta storitve vsekakor zelo zanimiva, saj naročniku omogoča ustvarjanje zaslužka. Prav ste prebrali, z reseller gostovanjem se da lepo zaslužiti, kar vam bomo s preprostim izračunom nekoliko kasneje v prispevku tudi prikazali.

 

Gostovanje za nadaljnjo prodajo

Kako to, da se z reseller gostovanjem da zaslužiti? Verjetno vam že veliko pove najpogostejši slovenski prevod storitve, in sicer »gostovanje za nadaljnjo prodajo«. Gre torej za to, da pri ponudniku zakupite določen prostor na strežniku (npr. 20 GB), nato pa ga razdelite na manjše enote in ga po delih prodajate dalje. Ustvarjate lahko poljubno veliko pakete, seveda jim lahko določate tudi poljubno visoke cene.

Najpriljubljenejša tehnologija, ki se uporablja pri reseller gostovanju, je kombinacija nadzornih plošč WHM in cPanel. Kot naročnik reseller paketa prejmete dostop do nadzorne plošče WHM, v kateri lahko ustvarjate pakete za svoje končne naročnike. Vsakemu posebej lahko odmerite želeni prostor na strežniku (znotraj velikosti reseller paketa), mu kreirate dostop do paketa prek nadzorne plošče cPanel, prav tako pa lahko določate tudi različne dodatne omejitve (npr. število dodanih domen, e-poštnih predalov, FTP računov, podatkovnih baz, mesečni prenos podatkov ipd.).

Kot že omenjeno, vaši končni naročniki prav tako prejmejo dostop do nadzorne plošče, največkrat gre za cPanel. V njem lahko urejajo vse v povezavi z zakupljenim paketom gostovanja: dodajajo nove domene in poddomene, ustvarjajo e-poštne predale in jih tudi pregledujejo, kreirajo FTP račune, izbirajo verzijo PHP, ustvarjajo in dostopajo do podatkovnih baz ter map in datotek, si namestijo katerega izmed priljubljenih CMS sistemov (npr. WordPress). Nekateri ponudniki omogočajo tudi brezplačno namestitev SSL certifikatov, kar končni naročnik v nadzorni plošči cPanel izvede z le nekaj kliki.

 

Komu je reseller gostovanje namenjeno?

Ker gre pri reseller gostovanju največkrat za nadaljnjo prodajo prostora na strežniku, je storitev pisana na kožo izdelovalcem spletnih strani in raznim spletnim agencijam. Ti lahko svojim strankam ponudijo dodatno storitev; poleg tega, da poskrbijo za izdelavo njihove spletne strani, jim lahko ponudijo še prostor na spletu. Vsakemu naročniku posebej lahko ustvarijo paket po meri, v primeru, da se potrebe po določenem času povečajo, pa se paket brez težav ustrezno nadgradi.

Reseller gostovanje je primerno tudi za spletne razvijalce in druge spletne mojstre, ki za svoje projekte potrebujejo veliko spletnega prostora. Velika prednost zanje je, da si lahko kreirajo poljubno število cPanel računov in na ta način svoje spletne strani še dodatno ločijo. Za vsako spletno stran torej lahko ustvarijo svojo cPanel nadzorno ploščo, kar omogoča boljši nadzor, lažje upravljanje, prav tako pa je lažji prenos spletne strani (in e-poštnih predalov), če se kdaj pojavi potreba po prenosu na drug strežnik ali k drugemu ponudniku.

 

Koliko se da z reseller gostovanjem zaslužiti?

V uvodu prispevka smo vam obljubili preprost izračun. Predpostavimo, da izdelovalec spletnih strani zakupi reseller paket z omejitvijo prostora 30 GB, katerega cena znaša 200 € na leto. Zakupljeni paket nato razdeli na 15 enakih delov; posamezen paket torej vključuje 2 GB prostora, kar za neko srednje veliko spletno stran ali manjšo spletno trgovino povsem zadostuje.

Če naročnik reseller paketa posameznemu manjšemu paketu določi ceno 10 € na mesec, mu bo reseller gostovanje prineslo 1.800 € prihodka (10 € * 12 mesecev * 15 paketov). V tem primeru bo z oddajanjem zakupljenega prostora na spletu zaslužil 1.600 €. Zdaj pa si zamislite, da ima izdelovalec spletnih strani precej več strank kot 15 in da je kar nekaj takšnih, ki so na mesec pripravljene odšteti še nekoliko več. V tem primeru lahko zaslužek kar hitro naraste.

Če izdelujete spletne strani in so vaši naročniki večinoma iz Slovenije, vam vsekakor svetujemo, da reseller paket zakupite pri slovenskem ponudniku. Ena izmed možnosti je reseller gostovanje Prasicek.si. Tako bo strežnik lociran v Sloveniji, kar bo pomenilo nižje odzivne čase in posledično hitrejše nalaganje spletnih strani. Zadovoljni ne bodo le vaši končni kupci manjših paketov, temveč tudi obiskovalci spletnih mest, ki jim je hitrost nalaganja iz leto v leto pomembnejša. Poleg tega boste z zakupom reseller paketa pri domačem ponudniku deležni tudi podpore v slovenskem jeziku, kar bo omogočalo enostavnejšo komunikacijo in hitrejše razreševanje morebitnih težav.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka