NASVET Računalništvo
23. 07. 2019 14:19:10

KAKO DO NAJCENEJŠE DOMENE?

1/1

Odločitev za postavitev spletne strani zahteva tudi registracijo domene in zakup prostora na spletu. Domena je spletni naslov, v našem primeru ceneje.si, ki je sestavljena iz dveh delov. Prednji del predstavlja ime domene, nato pa je s piko ločena še domenska končnica. Gre torej zgolj za naslov, na katerem uporabniki interneta lahko obiščejo posamezno spletno stran. Pri drugem delu enačbe, torej pri zakupu prostora na spletu, pa gre za tako imenovano spletno gostovanje. Omenjeno storitev nudijo mnogi ponudniki tako v Sloveniji kot v tujini.

Tudi registracija domene je storitev, ki jo je moč opraviti pri domačem ali tujem ponudniku (registrarju). Ponavadi se Slovenci odločamo za registracijo pri domačem registrarju, saj nam je v tem primeru pomoč na voljo v slovenskem jeziku. Registrarja v primeru kakršnih koli vprašanj ali težav lahko pokličemo in tako odgovor prejmemo takoj. Kar nekaj je sicer registrarjev, ki tudi na e-poštna sporočila odgovorijo izjemno hitro, ponavadi prej kot v 30 minutah.

Čeprav je kakovost oziroma dostopnost podpore pomemben dejavnik pri odločitvi za registrarja domen, pa največkrat ni edini, običajno niti ni najpomembnejši. Marsikomu je najpomembnejša cena registracije domene, zato večina pred samim nakupom opravi bolj ali manj temeljito raziskavo trga. Registrarji imajo namreč postavljene različne cene domen, zato je raziskava povsem smiselna. Toda, pozor! Čeprav je cena zares pomemben dejavnik pri izbiri, pa poleg kakovosti podporne službe še zdaleč ni edini.

Kaj vse morate upoštevati pri izbiri registrarja domen?

Ceno in oddelek za podporo naročnikom smo že omenili. Na odločitev, pri katerem registrarju boste zakupili domeno, pa naj vplivajo še naslednji dejavniki:

1. Možnost vpisa DNS strežnikov. Prepričajte se, da boste registrirani domeni lahko vpisali poljubne DNS strežnike. Nekateri ponudniki namreč omogočajo le vpis lastnih DNS strežnikov, kar pomeni, da domene ni moč usmeriti na drug strežnik. Z drugimi besedami – imeli boste dve možnosti: ali boste tudi spletno gostovanje zakupili pri ponudniku, kjer ste registrirali domeno, ali pa boste za vpis želenih DNS strežnikov dodatno plačali.

2. Možnost brezplačnega DNS gostovanja. Storitev pride prav v primeru, da imate registrirano le domeno, spletnega gostovanja pa ne potrebujete. Do takšne situacije pride, ko ste svojo spletno stran izdelali npr. z orodjem Wix ali Weebly, za dostop do spletne strani pa bi želeli uporabiti lastno domeno.

3. Takojšnja registracija domene. Domeno vedno registrirajte pri ponudniku, ki vam zagotavlja takojšnjo registracijo. Na ta način zagotovo ne bo prišlo do neljubega dogodka, da bi vas z registracijo želene domene nekdo prehitel. Večina registrarjev podpira plačilo s kreditno kartico, pri katerem se transakcija izvrši takoj. Obstajajo pa tudi taki, ki jim lahko pošljete potrdilo o izvedenem bančnem nakazilu (pri plačilu prek TRR, kjer do transakcije pride kasneje), oni pa nato takoj registrirajo domeno – še preden je transakcija dejansko sprovedena.

4. Brezplačna WHOIS zaščita. 25. maja 2018 je v veljavo stopila Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), zaradi katere je plačljiva zaščita WHOIS podatkov postala preteklost. Podatki morajo biti po zakonu ustrezno zaščiteni (javnosti nedostopni), zato če vam določen registrar želi zaščito WHOIS podatkov dodatno zaračunati, hitro poiščite drugega.

5. Možnost brezplačnega e-posredovalnika. Le redki so registrarji, ki stranki ob nakupu domene ponujajo tudi brezplačen e-poštni posredovalnik, z uporabo katerega lahko prejeta e-sporočila preusmerijo v želeni e-poštni predal. Vsekakor zelo koristno orodje, če nameravate zakupiti le domeno, ne pa tudi paketa spletnega gostovanja.

 

Registracija domene z garancijo najnižje cene

Do najcenejše domene lahko pridete na različne načine:

1. Največ časa boste porabili, če boste preverili ponudbe vseh registrarjev in primerjali cene. To bo zagotovo velika potrata časa, morda bo kateri izmed registrarjev med vašim dolgotrajnim preverjanjem celo že spremenil svoje cene. Svetujemo torej vam, da tega ne počnete.

2. Druga možnost je iskanje informacij na blogih, forumih in družabnih omrežjih. V Sloveniji imamo veliko blogerjev, ki med drugim pišejo o cenah domen in spletnega gostovanja, saj so tudi sami morali zakupiti omenjeni storitvi. Preverite lahko še spletne forume (npr. Slo-Tech in Internet Mojster) ter številne Facebook skupine, kjer je poglavitna tema pogovora »internet«.

3. Preostane vam še tretja možnost, ki vam bo vzela daleč najmanj časa in energije. Obstaja namreč ponudnik, ki na prav vse domenske končnice v svoji ponudbi zagotavlja garancijo najnižje cene v Sloveniji. Poleg tega se lahko pohvali tudi z dejstvom, da ponuja največje število končnic pri nas.

Najcenejše domene v Sloveniji zagotavlja registrar NEOSERV.si. Pri njem lahko izbirate med več kot 900 različnimi domenami, ki so na njihovi spletni strani pregledno razdeljene v tri kategorije:

-splošne domene (.COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, …),

-nacionalne domene (.SI, .EU, .DE, .HR, .AT, .IT, …),

-tematske domene (.BLOG, .SHOP, .STUDIO, .TOP, .LIFE, .CENTER, …).

Kot omenjeno, registrar na vse domene zagotavlja garancijo najnižje cene pri nas. Če bi slučajno pri katerem drugem slovenskem ponudniku za registracijo katere koli domenske končnice našli nižjo ceno, mu jo le sporočite in ta bo ceno izenačil. Najverjetneje pa nižje cene za registracijo domene drugje ne boste našli.

Gre nizka cena na račun kakovosti? Nikakor ne, ponudnik domen in spletnega gostovanja NEOSERV obstaja že od leta 2003 in ima torej na tem področju bogato tradicijo. Če boste preverili njihov Facebook profil, pa boste lahko zelo hitro ugotovili, da gre za zaupanje vredno podjetje s številnimi pohvalami in priporočili. Večina pohval je vezanih na podporo naročnikom, ki velja za strokovno in prijazno, predvsem pa izjemno hitro in učinkovito.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka