NASVET Vrt in okolica
23. 07. 2019 14:03:10

KAKO DELUJE LASERSKI RAZREZ?

1/1

Laserski razrez je danes eden najbolj iskanih načinov za razrez in izrez pločevine. Odlikujejo ga delovna natančnost, hitrost in nizke količine odpada. Uporablja se v panogah, kjer obstaja konstantna potreba po razrezu pločevine, še posebej uporaben pa je v podjetjih, ki producirajo večje število ponavljajočih se kosov razrezane pločevine. Dober primer je denimo avtomobilska industrija.

Laser je sam po sebi izjemno natančna naprava in kot takšen omogoča izdelavo precej zahtevnih izdelkov najrazličnejših oblik. Laserske stroje upravljajo posebni računalniški programi, ki skrbijo za to, da je končni izdelek natančno takšen, kot mora biti. Prav posebej jih odlikuje tudi dejstvo, da lahko nadomestijo nekaj drugih dodatnih opravil, kot sta na primer rezkanje in posnemanje robov.

 

Kaj je laser in kako deluje?

Znano je, da je laser v osnovi orodje, ki deluje s pomočjo svetlobe (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Ampak kako lahko svetloba razreže pločevino? Laser deluje s pomočjo vložene električne energije in izbrane valovne dolžine ali barvnega spektra. Običajen CO2 laser denimo uporablja očem nevidno infrardečo svetlobo.

Žarek svetlobe se v različnih sklopih naprave močno koncentrira in iz resonatorja potuje skozi napravo, usmerjen s posebnimi ogledali in lečami. Ob izstopu je v snopu laserskega žarka skoncentrirane veliko energije, ki se sprosti ob stiku s površino, na katero deluje. Laserji šibkejše izhodne moči se lahko uporabljajo denimo za graviranje, medtem ko močnejši zlahka razrežejo kovino in se torej uporabljajo tudi za laserski razrez.

 

Laserski razrez pločevine

Ko govorimo o laserskem razrezu pločevine, povejmo, da gre v tem primeru za 2D laserski razrez. Za laserski razrez pločevine se na trgu uporabljajo različni stroji. Za primer vzemimo kakovosten stroj Prima Power Platino 1530, katerega delovna površina znaša 3048 mm x 1524 mm. Ta naprava omogoča izdelavo izdelkov najzahtevnejših geometrijskih oblik.

Po tehnološki plati stroj sodi v sam vrh med stroji za razrez pločevine. Navdušuje tudi dejstvo, da ima omenjeni stroj karseda minimalen vpliv na okolje. Sodobna tehnološka naprava omogoča hitro prilagajanje leč v glavi laserja, programska oprema pa izdelavo tudi zelo zapletenih izdelkov.

Glavne prednosti laserskega razreza pločevine z zmogljivo sodobno napravo so nižji stroški, izjemno natančen razrez, dobro razmerje med ceno in kakovostjo, manj odpadnega materiala, hitrost izdelave ter manjše deformacije kovine kot pri drugih razrezih.

 

3D laserski razrez cevi

S pomočjo laserske tehnologije se opravlja tudi razrez cevi iz različnih kovin (jeklenih, aluminijastih, nerjavne pločevine). Kovinske cevi se uporabljajo v mnoge namene, na primer za izdelavo različnih kovinskih izdelkov ali kovinskih konstrukcij. 3D laserski razrez cevi se še posebej izkaže, ko govorimo o natančnosti razreza in prilagajanju posameznih kosov.

Eden pogosteje uporabljenih strojev za 3D razrez cevi je Lasertube LT8 proizvajalca Adige. Stroj ima več prednosti pred konkurenčnimi, izpostavimo na primer, da na napravi lahko hkrati opravimo več klasičnih obdelav. Stroj namreč nadomešča tračno žago in vrtalni stroj ter omogoča rezkanje ali posnemanje robov.

 

Laserski razrez cevi s fiber tehnologijo

Za razrez cevi se lahko uporabi tudi tehnologija, imenovana »fiber tehnologija«. V tem primeru gre trenutno za vrhunec tehnologije laserskega razreza v tej branži. Govorimo o nadgradnji klasičnega laserskega razreza na način, da se v sami napravi uporablja aktiven medij. Največja prednost je vsekakor učinkovitost glede na vloženo energijo. Laserski razrez cevi s fiber tehnologijo tako odlikujejo izredno natančno upravljanje, nižji obratovalni stroški in visoka hitrost izdelave.

Ker se fiber tehnologija ponaša prav s hitrostjo in natančnostjo, je zelo primerna za uporabo v industriji, ki ima potrebo po velikoserijskih produktih. Avtomobilska industrija je zagotovo ena izmed teh. Pri laserskem razrezu cevi s fiber tehnologijo se odlično izkaže naprava Lasertube LT5, ki slovi po hitrosti, fleksibilnosti in natančnosti.

Avtomatski zalogovnik že med rezanjem pripravlja cevi, kar občutno skrajša čas izdelave. Vse to pa posledično vodi k pomembnemu zmanjšanju stroškov, saj je čas obdelave ključen, ko govorimo o ceni. Dobrodošlo je tudi sprotno označevanje izdelkov z gravirnim strojem, saj je na ta način vsaka serija označena s svojo številko. Z Lasertube LT5 se lahko obdelujejo cevi in profili iz različnih materialov: železo, jeklo, aluminij, baker, medenina in barvane kovine.

 

Obdelava kovin od leta 1979

Podjetje Kovinc d.o.o. se ponaša s 40-letno tradicijo strojne obdelave kovin. Še posebej jih odlikujejo laserski razrez pločevine, razrez vseh vrst cevi in profilov ter varjenje. Konkurenčnost na trgu jim omogoča sprotno vlaganje v opremo in razvoj, kar je ključnega pomena za zadovoljstvo strank, česar se še kako dobro zavedajo.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka