NASVET Dnevne sobe
29. 11. 2018 17:26:53

ZAKAJ NAŠI MOŽGANI LJUBIJO SIMETRIJO V DIZAJNU?

1/1

Preberite članek do konca, da boste izvedeli, zakaj imamo torej radi simetrične prostore. Poleg tega boste odkrili, kako v prostoru ustvariti harmoničen občutek, ki bo usklajen z osebnim slogom.

Občutek domačnega

Odgovor je preprost: ljubimo ravnotežje, ker je tik pred nami. Naslednjič, ko se boste pogledali v ogledalu, si predstavljajte črto na svojem telesu – navpično po sredini. Ugotovili boste, da sta leva in desna polovica dokaj simetrični. 

Vendar človek ni edino bitje, čigar podoba je uravnotežena. Znanstveniki so ugotovili, da se razmerje 1 : 1,61 v naravi neprestano pojavlja. Ne samo, da naša telesa izražajo ta razmerja, ampak jih lahko prepoznamo npr. pri školjkah, oblakih, celo krožnem vzorcu našega vesolja ...

Ker je to ravnotežje tako pogosto prisotno v naših življenjih, ga naši možgani lažje obdelajo. Simetrično notranjost pogosto obravnavamo kot bolj prijetno, mirno in urejeno v nasprotju z umetniško asimetrijo, saj nam ni treba ugotavljati namembnosti in pretoka prostora. Ko načrtujete notranjost svojega doma, razmislite o razpoloženju, ki ga poskušate doseči v svojem prostoru. Če želite, da bo dom kot oaza, oddaljena od zunanjega sveta, je ravnovesje ključnega pomena. 

Ravnotežje je še posebej pomembno, kadar želite v prostoru pomirjujoče vzdušje.

Ravnotežje ustreza vsem oblikam

Seveda, ko gre za notranjo opremo, se ravnotežje ne usmerja le na namišljeno črto, ki prostor deli na pol. Ne, to bi precej hitro postalo dolgočasno. Namesto tega so notranji oblikovalci pripravili nekaj načinov, s katerimi dosežemo občutek simetrije, medtem ko vseeno ohranimo vizualno zanimivost.

• Simetrija, odsev: Simetrija je lahko navpična ali vodoravna. To sta lahko dva kavča, ki ju deli osrednja kavna mizica ali naslanjač, ki deli prostor na dve polovici. 

• Okroglo: To se nanaša na okrogle predmete, ki so osrednja točka. Pomislite na okroglo jedilno mizo.  

• Prenos: Ustvarite iluzijo gibanja z večkratno ponovitvijo istega vzorca v istem prostoru, npr. na tleh ali stenah.  

• Asimetrija: S prekinitvijo simetrije lahko opozorimo na določen oblikovalski element oziroma ga poudarimo. To so pogosto kosi pohištva ali umetniška dela. 

Ko se odločate, kako boste uravnotežili prostor, najprej proučite tloris in velikost prostora. Okroglo in iluzija gibanja pride do izraza v velikem prostoru. Če boste ti dve načeli uporabili v majhnem prostoru, pazite, da večkratna ponovitev vzorca ne bo povzročila občutka natrpanosti in utesnjenosti. Simetrija in asimetrija sta najboljša načina za ureditev ozkega prostora, ki potrebuje preprosto ureditev.  

Simetrijo je enostavno doseči

Na srečo ni treba biti strokovnjak, da ustvarimo ravnotežje v prostoru. Vsakdo lahko ustvari harmoničen občutek, če v prostoru upošteva tri stvari: 

1. Osrednja točka: Vaš dizajn potrebuje osrednjo točko. To naj bo element, ki pritegne pogled – kamin, shranjevalni prostor, umetnina, druga arhitekturna podrobnost. 

2. Vizualna teža: Medtem ko naj bo osrednja točka najtežji predmet v prostoru, lahko ravnotežje dosežete s podobno težkim predmetom na obeh straneh, npr. z naslanjačema, dopolnite pa ju s sedežno garnituro. Lahko ustvarite tudi nasprotje lahkih/težjih elementov in npr. težko leseno jedilno mizo dopolnite z lahkimi modernimi stoli.  

3. Merila in razmerja: Izbrani elementi naj bodo s svojimi merami sorazmerni s prostorom. 2 : 3, 3 : 5 ali 5 : 8 so najboljša razmerja. Če boste sedežno garnituro dopolnili z oblazinjeno klopjo, naj meri 2/3 dolžine kavča, umetnini pa namenite 3/5 stene.

Ko se načrt začne podirati ali vse odpove, naredite korak nazaj – dobesedno. Ko načrt začnete prenašati v prostor, ne pozabite občasno stopiti izven trenutnih podrobnosti, s katerimi se ukvarjate, in si prostor ogledati kot celoto. Ko pregledujete sobo s perspektive opazovalca, boste hitro dobili občutek o uravnoteženosti. Če stvari niso dovolj simetrične, premikajte elemente v prostoru toliko časa, dokler ne boste dosegli postavitve, s katero boste popolnoma zadovoljni.

Deluje z vsemi slogi

Ponavadi, ko gre za notranjo opremo, je osebni slog lahko sporna točka. Nekateri ljudje ljubijo okrašeno notranjost, drugi imajo raje sodobno estetiko. Zdi se, da ta dva osebna sloga nimata skupne točke, ko govorimo o temeljnih oblikovnih načelih, kot so ravnotežje, potrebe in osebne prednosti. 

Ni prostora brez določene mere simetrije. Če boste v sobo brez premisleka postavili omaro, zraven kavč, eno steno pa boste odeli v barvo, bo prostor prava zmešnjava. Razmišljanje o ravnotežju je koristno orodje pri izbiranju notranje opreme. Potem si predstavljajte še osebne elemente sloga, poudarki pa bodo naredili prostor edinstven.

Ravnotežje je ključno. Našim možganom je prijetno, saj se nam zdijo simetrični prostori bolj privlačni. Sledite zgornjim nasvetom, ko boste opremljali svoj dom. Z vključitvijo ravnotežja bodo prostori prijetni, ne glede na slog. 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka