Supermarket

Nakup alu platišč

24. 11. 2011 12:34:53

Alu platišča oz. aluminijasta platišča so odličen dodatek, ki vaš avto precej polepšajo. Uporaba platišč alu je bolj primerna v poletnem času, v zimske času je bolje uporabiti navadna platišča. Vzrok za to je v soljenju in peskanju cest, saj se platišča alu precej bolj uničujejo pozimi, ko v njih prileti kakšen kamen pa tudi sol jih lahko načne.

image

Ste se pozanimali katera platišča alu se splača kupiti in katerih ne? Kaj morate vedeti pred nakupom, da ne boste kasneje izgubljali živcev  zaradi napačne odločitve?

Za alu platišča načeloma veljajo enaka pravila kot za navadna platišča. Platišča morajo biti pravih dimenzij, dimenzije pa so za vsak avto vnaprej določene in to velja tako za aluminijasta platišča kot za navadna.

Premer alu platišča se meri glede na premer, ki je lahko različen, najbolj pogosta aluminijasta platišča pa se gibljejo med 14 in 18 col. Ob nakupu morate biti pozorni tudi na širino alu platišča, saj bo v nasprotnem primeru lahko platišče preširoko in bo guma gledala izven za to določenega območja. Posledice tega so lahko hude, saj preširoka guma lahko drsa po avtomobilu in se s tem uniči tako guma kot avtomobil.

Še en pomemben dejavnik je razmerje vijakov. Razmerje vijakov določa, če je določena alu platišča sploh mogoče namestiti na vaš avtomobil. Vsak avto oz. znamka avtomobila ima namreč drugačno razmerje vijakov in tudi število vijakov ni nujno enako. V primeru, da razmerje vijakov alu platišča ne bo popolnoma enako kot razmerje vijakov vašega avtomobila, tega platišča ne bo mogoče namestiti, torej bo za vas popolnoma neuporabno.

Pred nakupom se torej pozanimajte predvsem o dovoljeni velikosti in širini platišča. Ta podatek lahko najdete tudi v papirjih, ki ste jih dobili ob nakupu avtomobila, t.j. homologacija. Tudi policist lahko to preveri in vas v primeru uporabe nedovoljenih pnevmatik ali platišč kaznuje z visoko denarno kaznijo, saj se za takšen avto upošteva, da ni tehnično brezhiben.

Glede razmerja vijakov vas policisti ne bodo kaznovali, a z napačnim razmerjem se ne boste niti pripeljali do njih. Zato bodite pozorni predvsem na te tri stvari, ko se odločate za nakup, pred nakupom pa razmislite tudi o proizvajalcu, ki bi ga želeli imeti, saj je marsikdaj ravno proizvajalec tisti, ki v največji meri vpliva na ceno določenega platišča. 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka