NASVET Tematska dekoracija
29. 11. 2018 16:11:36

NOTRANJA OPREMA JE NAJPOMEMBNEJŠA

1/1

Kateri so najpomembnejši pohištveni elementi, ki oblikujejo spalnico? Kateri elementi oblikujejo jedilni prostor? Prepričani smo, da niste premišljevali dolgo časa. To je zato, ker notranja oprema v ambientu govori tudi o njegovem namenu. Pohištvo določa funkcijo.

Še preden izberete pohištvene elemente za naslednji projekt, se vprašajte, kako boste uporabljali prostor. Odgovor na to vprašanje bo notranja oprema, ki jo boste najbolj potrebovali. Pri tem ne pozabite, da pohištvo naredi kontaktno točko. Izberite element, ki opredeljuje namen prostora, nato pa zasnujte prostor okoli njega. Razporedite ostalo pohištvo in dekorativne predmete na tak način, da se bo oko vedno ustavilo na istem mestu.

Pohištvo narekuje gibanje

Ko govorimo o ureditvi pohištva ter določanju funkcije posameznega prostora, pohištvene skupine narekujejo, kako se boste premikali po prostoru. Vsakdo, ki si je že utiral pot iz preveč tesne sedežne garniture, vam lahko pove, da je pomembno, da zagotovite tako fizičen kot vizualni prostor, da bo prostor lahko dihal.

Pri ureditvi prostora upoštevajte nekaj temeljnih pravil:

• Poskrbite za minimalno število poti v prostoru – vsaj dve.

• Naj bo omogočeno gibanje okoli elementov, ne preko njih.

• Pustite dovolj prostora, da se med sedeži in mizami lahko giba odrasel človek.

• Odmaknite manjše elemente od sten. Pri ureditvi dekorativnih predmetov se držite pravila treh.

• Sedeže postavite v skupino, da bo spodbujala pogovor.

• V velikem/ogromnem prostoru oblikujte več sedežnih skupin.

• Če ste v dvomih, naredite test in tecite skozi prostor.

Če imate vizualne sposobnosti, ni treba potiskati pohištva naokrog po prostoru. Lahko pa preizkusite tudi katerega izmed brezplačnih arhitekturnih programov, ki jih najdete na svetovnem spletu. 

Ste že slišali za izraz vizualna teža?

Zdi se, da je to kompleksen pojem, v resnici pa instinktivno veš, kaj je to. Pomislite, kako bi se počutili, če bi vse pohištvo nenadoma potisnili na eno stran sobe. Zdelo bi se vam, kot da ste na Titaniku in se ena stran potaplja, kajne?

Uravnoteženje prostora se nenehno suče okoli vizualne teže. Če boste v prostor postavili težje elemente, poskrbite, da jih boste razporedili tako, da ena stran ne bo čutila večje obtežbe od druge. Skupino večjih elementov razbijte z manjšimi elementi, kar bo pripomoglo tudi k večji vizualni zanimivosti. Če velikih elementov ne morete vizualno razbiti, izberite vgradne omare z belimi gladkimi (drsnimi) vrati. Tako bodo elementi postali eno z zidovi, ne bodo izstopali, zato ne bodo preobremenili prostora.

Ko mislite, da ste poiskali najprimernejšo ureditev, si vzemite trenutek, stopite korak nazaj in poglejte na prostor kot celoto. To je majhen premik v perspektivi, ki prepreči, da bi bila ena stran težja od druge ter omogoči ustrezne prilagoditve.

Uravnotežite velike in majhne predmete za enakomerno porazdelitev vizualne teže. 

Pohištvo naj izraža vaš osebni stil

Izbrano pohištvo naj izraža vaš edinstven občutek za stil. Nekateri so navdušeni nad preprostostjo skandinavske notranjosti, medtem ko druge navdušuje udobje eklektičnega dizajna, tretje grafični potiski ...

Pohištveni elementi so kot koščki velike 3D-sestavljanke, ki ustvarjajo naš dom in govorijo o naši osebnosti.

Kako poiskati stil, ki vas bo navduševal?

Vse, kar morate storiti, je, da poiščete element, ki vas bo v trenutku osvojil in navdušil ter ga vključite v svoj dom oziroma okoli njega oblikujete pohištveno zgodbo svojega doma.

Ambientdizajn.si, portal o notranji opremi, je vedno dober začetek za nabiranje idej in navdihov, vseeno pa se ne ujemite v past posnemanja. Najboljši domovi so tisti, ki izžarevajo svojo individualnost, zato zaupajte svojim občutkom in poiščite svoj način življenja s stilom.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka