NASVET Hišni tekstil
31. 07. 2018 14:24:11

NOTRANJA OPREMA: ZNAČILNOSTI SKANDINAVSKEGA STILA

1/1

Morda boste presenečeni, ko boste slišali, da lepote skandinavskega oblikovanja niso bile v celoti priznane vse do 50. let prejšnjega stoletja. Vse od takrat je ta minimalistični evropski dizajn pridobival slavo in priljubljenost s številnimi skandinavskimi oblikovalci, ki so ustvarili edinstveno pohištvo in opremo za dom. Kaj se lahko naučimo iz tega preprostega in edinstvenega evropskega oblikovanja? Oglejmo si 10 značilnosti skandinavskega stila.

Medtem ko bodo nekateri takoj pomislili na modre in rumene Ikeine stavbe, pa skandinavsko oblikovanje ponuja mnogo več od te verige trgovin. Skandinavski dizajn vključuje štiri skandinavske države – Dansko, Norveško, Švedsko in Finsko –, le-ta pa ponuja širok in eklektičen okus, ki pooseblja gibanje skandinavskega oblikovanja, zanj pa je značilna preprostost, funkcionalnost in minimalizem. 

Kaj se lahko naučimo iz tega preprostega in edinstvenega evropskega oblikovanja? Oglejmo si 10 značilnosti skandinavskega stil.

1. Nevtralne barve

Mirni, zadržani odtenki svetlo modre, hladno sive, bele in smetanaste napolnjujejo skandinavske interjerje. Ta barvna shema je že skoraj blagovna znamka skandinavskega oblikovanja in eden glavnih navdihov. Te barve so edinstvene za skandinavski minimalizem, še zlasti bledo modra. Vendar pa vsi skandinavski oblikovalci ne prisegajo na zadržane in mirne barve – kar nekaj pomembnih oblikovalcev raje uporablja drznejše barve. Med njimi je tudi popularni Marimekko, finsko oblikovalsko podjetje, ki z vsako kolekcijo preseneča z močnimi in pisanimi grafičnimi potiski. Naj vam bodo ljubi svetli, drzni interjerji ali pa mirni in pomirjujoči prostori, vedno lahko dosežete skandinavski slog v svojem domu. 

2. Bela oziroma svetla lesena tla

Za razliko od ameriških domov preproge čez cel prostor niso pogoste v evropskih domovih. Skandinavski oblikovalci prisegajo na enostavno belo leseno oblogo. Priljubljenost lesenih talnih oblog postane razumljiva, ko pogledamo prostore, opremljene v skandinavskem slogu – bela oz. svetla lesena tla prostor odprejo, naredijo zračen in čist ter preusmerijo pozornost na notranjo opremo in arhitekturne posebnosti. Če lesena tla niso bela, je les še vedno svetel, npr. breza, bor, les pa lahko nadomesti tudi preprosta siva keramika, še posebej v hodniku, kuhinji in kopalnici. Če je le mogoče, posnemajte čisti dizajn s pomočjo svetlega lesa in oblikovali boste notranjost, ki se je ne boste naveličali.  

3. Naj bo luč

S 60 polarnimi nočmi je razsvetljava v skandinavskih stanovanjih bistvenega pomena. To je tisto, s čimer se večina Skandinavcev ukvarja vsako zimo. Skandinavci uživajo poletje s polno paro, da lažje preživijo temne dni. Obstaja še kakšen boljši način naravne osvetlitve prostorov od velikih oken? Od tal do stropa velika okna v skandinavskih domovih niso brez razloga. 

4. Ljubezen do narave

V Skandinavcih je globoko zakoreninjena ljubezen do narave. Z aktivnostmi na prostem kot so kolesarjenje, pohodništvo in plavanje, izkoristijo vsako priložnost za bivanje na prostem. Seveda, v mrzlih zimskih dneh in nočeh zlahka pozabijo lepote s soncem obsijane narave, zato v notranjost prinesejo kar največ narave, da jim olajša zimsko otožnost.  V interjerjih se to odraža z uvedbo številnih naravnih rastlin in opreme, ki posnema naravo skozi rustikalna lesna vlakna. Prav tako ima večina skandinavskih domov vsaj majhen balkonček, kjer lahko uživajo v naravi, soncu, razgledu …

5. Dotik elegantnega v skandinavskih domovih

To je pogled, ki uteleša skandinavsko oblikovanje – bele stene, švedske antične ure, kristalni lestenci, zaobljeno rustikalno belo leseno pohištvo, bela posteljnina in preprost cvetlični okras – to je povezanost prizemljene opreme s preprosto eleganco. Popolnoma razumljivo je, zakaj je ta slog vedno znova posneman, saj pooseblja definicijo milosti. Če vam je všeč skandinavska eleganca, boste potrebovali kakšen antični pohištveni element ali dekorativni dodatek. Ko najdete pravi element, ga pobarvajte v belo barvo in v vaš dom bo prinesel sproščen in eleganten občutek. 

6. Dodajte savno

Savne so del skandinavskega načina življenja. To niso tipične savne, ki jih najdemo v fitnes centrih, temveč so skandinavske savne zakoreninjene v kulturi in imajo svoj lasten bonton. 

7. Oblika in funkcionalnost skandinavskih domov

Funkcionalnost je v minimalističnih skandinavskih stanovanjih najpomembnejša. Domovi so odprti, zračni in imajo pretočnost, ki omogoča enostavno življenje. To pa ne pomeni, da umetnost in romantično nima mesta v teh domovih. Ker ima kultura pomembno vlogo v skandinavskem življenju, je povsem logično, da jo pokažejo tudi v svojih domovih. 

V skandinavskih domovih srečamo samo tiste dekorativne predmete, ki so funkcionalni in uporabni. Mogoče bi vsi morali sprejeti načelo preprostejšega življenjskega sloga in se znebiti nekaj krame, ki povzroča nered. 

8. Skandinavsko pohištvo

Medtem ko moderno skandinavsko pohištvo izkorišča prednosti inovativnih tehnologij in tekstilnih izdelkov, vse to ni bilo na voljo prvim obrtnikov. Čudovite starine je še danes mogoče občudovati v sodobnih skandinavskih domovih, kjer sobivajo skupaj z modernim pohištvom. Ni pomembno, iz katerega leta izvira pohištvo, ampak je pomembna pozornost do detajlov in visoka kakovost materialov. Skandinavci dojemajo starine kot predmet umetnosti, ki traja vse življenje. To je razlog, zakaj je na trgu še vedno veliko starin.

9. Preprost, prijeten kamin

Zima je dolga, zato je kamin nujen. Za razliko od ameriških domov skandinavski kamini običajno ne zasedajo osrednjega položaja na steni, saj niso okrašeni.  Ti kamini so bili funkcionalni, saj so zagotavljali toploto in prostor za kuhanje. V sodobnih skandinavskih hišah ni v ospredju funkcionalnost, zato je oblikovanje in postavitev kamina bolj svobodna in je malce bolj osrednja točka, kljub temu pa so še vedno potisnjeni v kot sobe.  

10. Ekološki interjerji

Ljubezen do narave je v skandinavskih domovih izražena tudi pri izbiri materialov. Skandinavci so vodilni tako pri ekološki zavesti kot tudi nastajanju zelene tehnologije. Prek političnih gibanj in z močno željo, da bi rešil naravo, so Skandinavci zasnovali okolju prijazen dizajn. Skandinavci ne pridgajo o tem načinu življenja, ampak ga živijo. Cel svet bi lahko sprejel skandinavsko ljubezen in spoštovanje do narave – vsi bi lahko posnemali ta način življenja in ohranili drevo ali dve.

Bi se preselili na Norveško, Finsko, Dansko ali na Švedsko? Zagotovo je skušnjava, ko si ogledujemo lepe domove in naravne razglede, s katerimi so obdarjena skandinavska domovanja.

Če ste obtičali nekje na mestu oziroma ne želite trpeti zimske otožnosti, poskušajte posnemati skandinavski dizajn v svojem domu. To bo enostavno, če boste sledili 10 oblikovalskim izkušnjam, ki so navedene zgoraj.

Torej, premaknite se in stene odenite v lepo umirjeno sivo, nežno modro ali sijočo belo barvo. Na oblazinjeno pohištvo, ki ima obrabljeno tekstilno prevleko, namestite nove platnene prevleke, dodajte tudi novo odejo in blazine v smetanasti, peščeni, sivi ali modri barvi. Letos tako modna in priljubljena je tudi kombinacija sive in gorčično rumene. V moderen dom postavite starino ali dve v beli barvi – npr. mizico, konzolno mizico na hodnik, vitrino ali nočni omarici. 

Skandinavska kultura in oblikovanje sta dosegljiva, ne glede na to, kje živite. 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka