NASVET Kuhinje
24. 07. 2018 15:24:00

ZAKAJ JE MINIMALIZEM DOBER ZA VAS?

1/1

Verjetno boste presenečeni nad rezultati raziskav, ki so pokazale, da lahko dom drastično vpliva na razpoloženje in lahko povzroči celo bolezni. Stres je še toliko večji, če oba partnerja delata, ob prihodu domov pa vas pričakajo vsa gospodinjska opravila in nered. 

Ali ste zaradi doma depresivni? Depresija ni mačji kašelj! Dom naj bi bil naše svetišče, kraj za pobeg in počitek. Oglejmo si nekaj načinov, kako dom spremeniti iz depresivnega prostora v sproščujoče zavetje. Prvi korak je ureditev minimalistične notranjosti, saj je minimalizem dobrodošel slog iz več razlogov.

Vaš dom lahko povzroča bolezni

Raziskave kažejo, da svetloba, prostor in ureditev prostora vplivajo na to, kako se počutimo. Te študije so privedle do nastanka nove smeri arhitekture, imenovane nevroarhitektura. Inovativni razvoj povezuje nevroznanost z arhitekturo, da bi ustvarili sodobne prostore, ki bi bili učinkoviti, funkcionalni in morda celo zdravilni!

Tukaj je nekaj arhitekturnih dejstev, ki povzročajo različne občutke:

• Preveč razmetana in našarjena soba lahko povzroči zaskrbljenost.
• Pretemna soba lahko povzroči depresivnost, otožnost in potrtost. 
• Presvetla soba lahko povzroči pretirano evforičnost.
• Premajhna soba lahko povzroči občutke utesnjeni, ujetosti ali zaprtosti.

Nobeden izmed teh dejstev ne zveni kot prijeten prostor, po katerem bi hrepeneli.

Tale spalnica je prijetno pribežališče. V njej ni vidnega nereda. 

Lovilci prahu

Vsa navlaka privablja nase samo prah. Preglejte prostore svojega doma. Imate mize in police prekrite z navlako? Ali vam oblačila prekrivajo tla v spalnici? Imate na kavču ali postelji preveč blazin in odej? Ali imate namesto lesenih tal tapison?

Razumemo, da imate vse te dekorativne elemente, saj ste želeli, da bi bil dom udoben in prijeten. Žal imajo lahko vsi ti predmeti ravno nasproten učinek in dom se spremeni v zatočišče prahu, pršic in tudi morebitnih alergij.  

Poglejte fotografije minimalističnih prostorov, na katerih ne boste videli plasti odej, blazin in navlake. Ti prostori so čisti, urejeni, a še vedno prijetni. Minimalistični slog je tisto, kar morate poskusiti, da boste ustvarili manj stresno domače okolje.

Ampak ne pozabite, da morate prostorom dodati nekaj dodatkov, ob katerih boste čutili prizemljenost in zadovoljstvo. Nenazadnje, za srečo potrebujete kakšno lepo družinsko fotografijo in najljubšo knjigo na nočni omarici. Minimalizem ima lahko tudi nasproten učinek. Če je vaš dom preveč sterilen, lahko povzroči občutke izgube, praznine in žalosti.

Minimalistični domovi so bolj zdravi zaradi manjše količine praholovcev in druge navlake. 

Preprostost in simetrija pomirjata

Naši možgani so zapleten organov. Morda jih nikoli ne bomo povsem razumeli. Obstajajo študije, ki kažejo, kako se možgani pozitivno odzovejo na simetrijo. Naši možgani ljubijo simetrijo! Zavedamo se, da morda zveni neumno, če rečemo, da boste zaradi ujemajočih stranskih mizic in namiznih svetilk na vsaki strani sedežne garniture srečnejši, vendar obstaja nekaj psiholoških dokazov, kako doseči ravnovesje v prostorih in kako se počutimo ob tem.

Vrnimo se nazaj na trditev o minimalističnih domovih, ki so običajno preprosti in simetrično zasnovani. Nered povzroča zelo velik stres. Če začutite, da ste v stresu zaradi doma, je rešitev samo ena – pospravite ves nered. Manj kot bo nereda, bolj boste sproščeni in imeli boste občutek, da ponovno prevzemate nadzor nad organizacijo. Morda bi morali vsi razmisliti o trajnejšem pristopu do minimalističnega oblikovanja doma in vzdrževanju redu v njem.

Barve vplivajo na naše razpoloženje

Večina minimalističnih notranjosti ima enostaven in preprost pristop do barv. Verjetno ste opazili, da imajo minimalistične hiše ponavadi precej velika okna, ki omogočajo naravno svetlobo, stene pa so običajno nevtralne, le tu in tam je poudarek močnejše barve. Svetloba in nevtralne barve naredijo dom odprt, vabljiv in zračen. To je sproščujoče okolje, ki osrečuje.

Nevtralne, enostavne sobe omogočajo možganom, da prostor obdelajo kot celoto, ne da bi oči begale od predmeta do predmeta, od barve do barve ter med neredom. 

Če želite dodati nekaj barv v dom, potem to storite na uravnotežen način z dodajanjem iste barve po celotnem prostoru. Na primer rdeče blazine na kavču uravnotežite z rdečo namizno svetilko ali vazo na stranski mizici. Vsi ti ujemajoči poudarki dajo občutek uravnoteženosti in življenja v sicer nevtralnem prostoru.  

Ali ste pripravljeni na bolj miren in srečen dom? Znebite se nekaj odvečnih stvari ter nereda in težite k minimalistični ureditvi doma. To ne pomeni, da se morate znebiti vseh osebnih predmetov ali živeti v sterilnem okolju, vseeno pa boste v domu, v katerem je prisotna uravnoteženost, simetrija in minimalizem, srečnejši.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka