NASVET Svetila
10. 07. 2018 09:44:32

KAKO NOTRANJI STIL OPIŠE LASTNIKOVO OSEBNOST?

1/1

Naša osebnost opredeljuje naše bivalno okolje, čustva, vzpone in padce. Nezavedno oblikujejo naše življenje. Osebnost narekuje izbiro vzorcev, barv in tekstur, za katere menimo, da so primerni, pravilni, udobni ... Če izberemo v skladu z osebnostjo, 'se dobro počutimo', ker vemo, da 'nam ustreza'. Naša osebnost se oblikuje in razvija skozi čas, vendar pa se nikoli ne spremeni popolnoma. Osebnost se spreminja zaradi vseh izkušenj, katere doživimo tekom življenja. 

Ozrite se okoli sebe, poglejte notranjo opremo svojega doma, za katero upamo, da ste jo izbrali sami. Morda vam v domu niso všeč vsi elementi oziroma deli, zagotovo pa veste, če vam nekaj ni všeč. Kakovostna arhitekturna zasnova ustreza potrebam lastnika tudi v primeru, če je ni ustvaril sam. Notranja oprema doma govori o lastniku, je njegovo zavetje, košček raja sredi kaotičnega okolja. Ta izjemen občutek opredeljuje izraz 'ni lepšega kraja od doma', pa naj bo stanovanje, hiša, vila ali dvorec. 

Poskušali bomo opisati tipe lastnikov in nanje pogledati skozi leče lastne arhitekturne zasnove. Predstavljajte si popolnoma prazno dnevno sobo, ki nima povezave z zunanjostjo, in na katero ne vplivajo najrazličnejši dejavniki. Predstavljajte si, da se vaše oblikovanje doma začenja z dnevno sobo. Dnevna soba oblikuje preostanek doma. V dnevni sobi se izrazi naša družabna stran, naš splošen okus in naša osebnost na najbolj neposreden način.

V nadaljevanju predstavljamo sedem dnevnih sob, ki so opremljene v različnih stilih. Poleg tega bomo poskušali v nekaj besedah opisati osebnost njihovih lastnikov. 

1. Minimalistična notranja oprema 

Kljub splošnemu prepričanju je minimalistični stil za večino ljudi trpinčenje in muka, saj je stil, ki zahteva izjemno organiziranost in učinkovitost posameznika, hkrati pa ima tudi natančno opredeljene zahteve notranjega oblikovanja. To je stil, ki zahteva natančno načrtovanje, mnogo prej, preden se v domu zgodi akcija. To je stil, ki nima površnega odnosa do oblikovanja in vedno izbere izrazno močan dizajn. Predan je estetskim vrednotam in ta vidik je glavni dejavnik pri odločanju, šele nato sledijo zahteve po kakovosti materialov, tekstur in učinkovitosti. Ljubitelj minimalizma ceni pohištvo Eames, njegova definicija vintage pa ustreza minimalističnim elementom. 

Lastnik minimalistično opremljenega doma stremi k popolnosti, načrtujejo vsak korak, je učinkovit, odločen in vase zaprt.

2. Notranja oprema v skandinavskem stilu

Podobne estetske vrednote z jasno minimalistično zasnovo, vendar je pogled na oblikovanje popolnoma drugačen kot pri minimalizmu. Udobje, domačnost in toplina prevladujejo nad učinkovitostjo. Ljubitelj skandinavskega izbere minimalistični dizajn in zasnovo kot ljubitelj minimalizma, vendar minimalizem razume kot podporo predmetom, ki določajo njegovo notranje jedro. Ljubitelj skandinavskega se predstavlja skozi družabne aktivnosti. Zanj je družabno življenje zelo pomembno, ceni svoje prijatelje in njihovo udobje, kar izraža z opremo in udobjem. V skandinavski notranji opremi je večja pozornost namenjena dialogu in družabnim stikom kot pa televiziji. Lastnik se opira na prijatelje in povezave, na udobje in domačnost.

Lastnik doma, opremljenega v skandinavskem stilu, je prijazen, družaben, zanima ga kultura, je topel, prisrčen in eleganten.

3. Notranja oprema v pop art stilu

Pop art se je pojavil v podobnem časovnem okviru kot minimalizem, vendar je končni rezultat popolnoma drugačen. Pop art je zagotovo svež, prostori pa so zelo elegantni in drzni. Uporaba drznih barv in neobičajnih umetnin je v tem stilu skoraj obvezna. To je notranja oprema z zgodbo v ozadju, saj ima vsak predmet svojo zgodbo. V tem stilu se posameznik izraža s pohištvom in z dodatki. Vsak element in podrobnost je mogoče dojemati kot del zgodovine lastnikovega življenja. V nasprotju s svojimi prijatelji je ljubitelj pop arta veliko bolj dinamičen, zanimiv in skrivnosten, skupaj z vsemi negativnimi lastnostmi. Ceni svojo intimnost in prikriva svojo osebnost v pozitivnem smislu. Za njegove goste so prikazani elementi samo oprema ali umetnost, zanj pa so dragocene zgodbe in izkušnje. 

Lastnik doma, opremljenega v pop art stilu, je zapleten, skrivnosten, drugačen, eleganten in svež. Zanima se za umetnost, zgodovino in nenavadne barve, ima zapleteno osebnost in pogosto zelo drugačen pogled na življenje.

4. Notranja oprema v romantično-klasičnem stilu (shabby šik)

Lastnik doma, opremljenega v shabby stilu, je vesel, pozitiven, prijazen in družaben. Je optimističen in dejansko poskuša širiti optimizem v svoji okolici. Ljubi zračne, odprte in barvite notranje prostore. Redko kupi novo pohištvo, saj je ustvarjalen in iznajdljiv. Ima umetniško oko in ve, kaj hoče. Za lastnika tako opremljenega doma je zelo pomemben kolektivni spomin. Kos pohištva je priča številnih pomembnih dogodkov, zato ima v življenju lastnika pomembno mesto. On gleda preko estetske vrednosti predmeta. Stil je težko nadzorovati, saj je lahko prevelik odmerek barv in tekstur lahko usoden.

Lastnik doma, opremljenega v romantično-klasičnem stilu, je karizmatičen, družaben, ljubitelj umetnosti, svež in zaljubljen v naravo.

5. Vintage notranja oprema

Vintage slog je kompleksen in edinstven. Ta stil vedno odraža zelo edinstvenega lastnika, saj je izjemno drugačen. Poleg glavnega pohištva – sedežne garniture, naslanjača, kavne mizice – vsak ljubitelj vintage stila izbere dekorativne dodatke na drugačen način. Estetska vrednost tega stila je pomembna zaradi dodatkov in majhnih podrobnosti, medtem ko je za lastnika najpomembnejši spomin. Obstajajo različni oblikovalski motivi, ki pa se uresničujejo in razlikujejo med seboj v 99 % primerov. Omenimo nekatere motive: stari usnjeni kovčki, britanska zastava, stari zgodovinski zemljevidi, deli čolnov ali jadrnic, makete plovil in vozil … Ta visoka stopnja personalizacije opredeljuje zelo edinstvene posameznike. Pri soočanju s spremembami v opremljanju lastnik ve, ali je to prav ali narobe, ve, kaj hoče, in da bi pridobil ta predmet, bo porabil svoj čas in sredstva.

Lastnik doma, opremljenega v vintage stilu, je zelo zapleten, odločen, motiviran, dober bralec in stremi k popolnosti.

6. Notranja oprema v azijskem stilu

Azijski stil je veliko bolj strog kot drugi stili oblikovanja, lastniki takšnega doma pa so v stalni povezavi z okolico. Lastnik ceni bistvo stvari, vrednost naravne svetlobe in vrednost preprostega, zračnega in naravnih oblik. Ponosen je na preproste stvari, hkrati pa je izjemno organiziran. Azijsko notranje oblikovanje je najbolj omejujoč stil, ki je povezan s kulturo.

Lastnik tako opremljenega stanovanja ne sprejema kompromisov. Je preprost, pozitiven, organiziran, energičen in preudaren.

7. Klasična notranja oprema

Klasičnega stila ni treba predstavljati. Lastnik spoštuje brezčasno lepoto in tradicijo. Je eleganten, zanima ga kultura, politika in zgodovina, ceni udobje, čeprav je podrejeno estetskim vrednotam. Elementi predstavljajo del zgodovine, lahko so predmeti, ki se prenašajo iz roda v rod. Predmet, ki ga vključi v prostor, mora biti tako plemenit in eleganten kot on sam. Stil nakazuje na precej togo osebnost, ki je v teh dneh precej redka in zapletena. Zanj obstajajo nenapisana pravila, njegova osebnost ima vpliv v vseh zadevah, ne le na področju oblikovanja. Ljubitelj klasičnega stila nikoli ne bo združil tega stila z velikimi steklenimi stenami. Tudi pri avtomobilih je enako izbirčen in zahteva razkošje. 

Lastnik doma, opremljenega v klasičnem stilu, je plemenit, očarljiv, pokončen, tog in nagnjen k večnosti oziroma brezčasnosti.

Zgornje misli predstavljajo splošno tipologijo, posameznike, ki ustrezajo modelom in splošnim načelom. Danes, v tem kaosu, v katerem živimo, ni nič več tako, kot piše v knjigah. Ne moremo naslikati osebnostnega portreta, ki bi temeljil samo na notranjem opremljanju, saj nanj vplivajo številni dejavniki. Trije najpomembnejši dejavniki pa so: notranji stil, gmotno stanje in arhitekturni stil zgradbe.

To so glavni dejavniki, ki usmerjajo tako ustvarjalnost kot tudi želje. V idealnem svetu, kjer bi začeli iz nič in ustvarjali lastno zgradbo od skice dalje, bi lahko splošno tipologijo uporabili kot nekakšen prstni odtis. Opisani stili so lahko močno prilagojeni, da se ujemajo z zapletenostjo in edinstvenostjo lastnika. 

Osebnostne razlike, ki nas delajo edinstvene, so nekaj najlepšega. Dom je podaljšek nas samih in prav zato edinstven. 

Kateri stil notranje opreme je vam blizu?

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka