NASVET Vrtno pohištvo
3. 07. 2018 13:18:47

IZBERITE NARAVO IN NARAVNO!

1/1

1. Les in talne obloge iz lesa so priljubljene

Les je najbolj vsestranski naravni material, ki ustvari prijetnejše bivalno okolje. Les lahko uporabite za elegantno pohištvo, talne obloge, podporne stebre ali druge dodatke, npr. stole, klubske mizice … Izbirate lahko med številnimi vrstami in njihovimi teksturami in odtenki. Tako sijajni kot matirani zaključni sloji so priljubljeni in primerni za prefinjen videz, vendar jih ne uporabite hkrati v enem prostoru. Čeprav lesene talne obloge večinoma najdemo v dnevni sobi in spalnih prostorih, je les primeren tudi za kopalnice. V tem primeru izberite odpornejše vrste, na primer bolj eksotične, še bolje pa je, če boste izbrali keramiko v videzu lesa.

2. Naravne tkanine v vsem svojem sijaju

Naravni materiali, npr. juta, svila, lan, bombaž in volna, ustvarijo domače vzdušje, ne da bi ogrozili vizualno enotnost drugih naravnih elementov. Za poživitev dekorja in interierja uporabite tekstil v svetlih barvah. Ti odtenki bodo prinesli toplino in veselje v vsak prostor. Če vam je ljubši pomirjujoč videz, pa izberite nevtralne barve. Z odejami, naravnimi vlakni, zavesami in pisanimi blazinami boste vnesli naraven dotik v vsak del vašega doma.

3. Spustite naravno svetlobo v notranjost

Naravna svetloba naredi življenje prijetnejše, zato razgrnite zavese in naj sonce preplavi prostor! Opremite okna z zavesami iz naravnih materialov, kot so svila in lan, ali zavese iz grobih materialov, na primer platna.

Navdih: Prinesite zunanjost v notranjost

4. Organski elementi v notranjih prostorih

Pripeljite naravo s pomočjo rož, lončnic ter zelišč v notranjost. Rastline poskrbijo za vizualno zanimivost, hkrati pa izboljšajo kakovost zraka, filtrirajo škodljive snovi in izboljšajo razpoloženje. Sukulenti so zelo priljubljeni in zahtevajo minimalno oskrbo, zato dodajte nekaj teh rastlin tako v notranjost doma kot tudi na zunanje površine.

Navdih: Monstera je trend med sobnimi rastlinami

5. Kamen in opeka

Kamen je še en naraven material, ki v notranjih prostorih poskrbi za izjemno privlačen učinek. Glede na barvno paleto doma in proračun lahko izbirate med različnimi vrstami kamna, na primer granitom, marmorjem, skrilavcem, apnencem, travertinom ..., opeko. S kamnom lahko obložite stene, tla, kuhinjske pulte in stene, kopalnico, pa tudi hodnike in vrtove.

Moderna stanovanja so zanimiva, vendar narava in naravni materiali ustvarijo notranjost, ki nas neustavljivo privlači. Naravna lepota nikoli ne gre iz mode, naravni materiali pa imajo čar večnega. Naravni elementi ustvarijo naraven videz, zato so idealni za ljudi, ki želijo prenoviti bivalni prostor in ga popeljati na povsem novo raven brez obsežne prenove. 

Prednost naravnih elementov in materialov je tudi ta, da jih lahko kombiniramo z večino stilov, na primer s skandinavskim, industrijskim, japonskim …, kar še dodatno prispeva k njihovi vsestranskosti. 

Ste pripravljen, da uredite svoj dom z naravo v mislih?

Navdih:

Ozrite se skozi okno in se naučite nekaj oblikovalskih zvijač matere narave. Večina ljudi nima (vedno) časa, da bi se ustavili in vonjali vrtnice. Vendar če načrtujete okrasitev ali preureditev ambienta v svojem domu, boste morda želeli prav to. Bili bi presenečeni, kako notranje oblikovanje stopi na drugo raven, če si vzamemo čas in ga združimo z naravo in ustvarimo več kot le vonj cvetja. Poleg barv in tekstur nas lahko narava nauči še mnogo drugega o notranjem opremljanju. V nadaljevanju spoznajte 10 lekcij oziroma idej za dom, kako uporabiti navdih iz narave pri izboljšanju notranje opreme doma. Narava nas uči o notranjem opremljanju: 10 lekcij

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka