NASVET Pohištvo
28. 06. 2018 11:35:16

KUHINJSKI OTOK: DA ALI NE

1/1

Pri urejanju kuhinje je funkcionalnost ključno merilo. Vendar to ne pomeni, da je treba žrtvovati sodobno zasnovo.

Elementi in naprave v kuhinji morajo biti funkcionalno razporejeni, da bo premikanje po prostoru enostavno, kuhanje pa v veselje. Ker je kuhanje vedno bolj skupinsko druženje, je ravno kuhinjski otok tisti element, ki omogoča vsestransko izrabo kuhinjskega prostora tudi za družabne namene.

Velikost otoka je odvisna od kuhinjskega prostora in tudi tega, čemu bo otok namenjen. Pri načrtovanju otoka pazite, da bo med dvema kuhinjskima nizoma dovolj velik prehod (90-120 cm), na otoku pa morate imeti zadostno delovno površino, če boste v otok vključili tudi kuhinjske naprave.

So vam všeč elegantni in zelo funkcionalni predali? Podjetje Henrybuilt, znano po ročni izdelavi in visokokakovostnih kuhinjah, je pred kratkim lansiralo novo kolekcijo predalov za pribor in dodatke.

Pomembno je, da je kuhinjski otok dovolj širok, sicer bo voda špricala iz kuhinjskega umivalnika ali pa maščoba s štedilnika na tla. Na kuhinjski otok lahko postavite samo omare in predalnik, če pa se odločite tudi za kuhinjske naprave, je montaža težja, saj je treba prilagoditi električno in vodovodno napeljavo.

Največja prednost kuhinjskega otoka je večja delovna površina, saj lahko izkoristite obe strani kuhinjskega otoka. 

Idealno je, če lahko tako kuhinjsko korito kot tudi štedilnik postavite na isto stran otoka. Če je štedilnik ob steni, umivalnik pa na kuhinjskem otoku, bodo tla pogosto umazana zaradi kapljanja najrazličnejših tekočin.

Če boste postavili štedilnik na otok, naj bo ta širok vsaj 80 cm, da boste preprečili špricanje.

Če je otok ožji, del nasproti štedilnika pa boste uporabljali tudi kot šank, ločite štedilnik od tega dela s stekleno pregrado ali dvignjenimi omaricami, da preprečite nesrečo. Pri načrtovanju štedilnika na otoku ne pozabite na električni priključek za napo.

Če boste na kuhinjski otok postavili tako štedilnik kot tudi umivalnik, potem bo na kuhinjskem otoku glavna delovna površina. V tem primeru naj bo kuhinjski otok velik vsaj 270 cm, ustrezno velik pa mora biti tudi kuhinjski prostor, sicer bo vse skupaj natlačeno.

V manjšem prostoru lahko kuhinjskemu otoku priključite tudi jedilno mizo, del nasproti delovne površine pa izkoristite za barske stolčke, omarice ali predale.

Kuhinjskega otoka ne postavljajte v premajhen prostor. Če je prostor premajhen, potem se otoku odpovejte oziroma postavite polotok. Če boste kuhinjski otok postavili v premajhen prostor, se mnoge prednosti in funkcije otoka izgubijo, element prevzame prostor, splošen vtis pa je zelo natlačen.

Štedilnik in korito na premajhnem otoku sta nepraktična.

Če se ne marate družiti med kuhanjem in ne marate odprtih kuhinj, potem se kuhinjskemu otoku raje odpovejte.

Kaj pa stroški? Kuhinjski otok je dražji od običajne postavitve ob steni. Inštalacije so dražje, otočna napa je dražja, pa tudi omarice morajo biti obdelane z vseh strani.

Je vaš kuhinjski prostor dovolj velik za postavitev kuhinjskega otoka?

 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka