Vrste harmonik in nakup le-teh

23. 11. 2011 14:58:26

Poznamo različne harmonike a v grobem jih lahko razdelimo na diatonične harmonike in klavirske harmonike. Obstajajo tudi ustne harmonike (orglice), ki spadajo med popolnoma drugačna glasbila in jim ne bomo posvečali pozornosti.

image

Klavirske harmonike imajo na eni strani base na drugi pa je podobna klavirju, zaradi tega tudi takšno ime. Igranje na klavirske harmonike je prav zaradi takšne postavitve tipk podobno igranju na klavir. Za začetnike, ki se prvič srečajo s harmoniko in bi se želeli naučiti, je klavirska harmonika boljša izbira, saj je igranje na njo lažje in bolj primerno za začetnike. Diatonične harmonike oz. bolj znane tudi kot »frajtonerce« spadajo med bolj priljubljene harmonike v naših krajih, ki jih pogosto srečamo pri narodno zabavnih ansamblih pa tudi pri kakšnih amaterskih zabavljačih. Postavitev tipk diatonične harmonike je popolnoma drugačna in namesto klavirskih tipk najdemo samo gumbe na obeh straneh harmonike. Takšna harmonika je bolj zahtevna za igranje in zaradi tega ni primerna za začetnike.

Harmonika se od harmonike razlikuje tudi po teži. Tudi teža bo vplivala na to, kako draga bo določena harmonika na prodajnih policah, zato se je včasih bolje odločiti za malo težjo, predvsem če se igranja šele učite ali pa ne igrate veliko in nikoli dalj časa. Tisti, ki jih harmonika pripelje tudi do tega, da igrajo drugim in to po več ur skupaj, naj bodo pa zelo pozorni tudi na to tehnično lastnost. Pri dolgotrajni obremenitvi se bo poznal vsak kilogram, ki bo obremenil vaš hrbet, rame …

Pri nas je le nekaj trgovin, ki prodajajo harmonike, vendar pa so te večinoma dobro založene in imajo na voljo veliko različnih vrst. Če ne živite ravno v enem izmed največjih slovenskih mest, potem takšna trgovina z glasbili, ki bi v svoj prodajni program uvrstila tudi harmonike, verjetno ni prisotna v vaši bližini. Najbolje, da se pred nakupom harmonike pozanimate, kje določene artikle prodajajo in se potem odpravite v te trgovine. Če je le možno, opravite tudi predhodno rezervacijo želenega artikla, da ne bo vaša vožnja zastonj.

Nekatere glasbene trgovine pa imajo svojo ponudbo objavljene tudi na internetu in to je lahko v veliko pomoč pri izbiri. Večinoma imajo tudi možnost naročila in dostave želenega artikla na vaš dom, najbolje pri tem pa je, da je v večini primerov poštnina brezplačna, saj gre za visoke zneske.

Zakaj bi torej izgubljali vaš čas in denar z vožnjo do te trgovine, če lahko udobno naročite kar iz domačega naslonjača?

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka