NASVET Pohištvo
15. 05. 2018 08:56:52

PET HITRIH NASVETOV ZA IZBIRO PRAVE KUHINJE

1/1

Oblikovanje in izbira nove kuhinje ni odločitev, ki bi jo sprejeli zlahka. Ker je nakup kuhinje relativno drag, morate biti prepričani, da vam je stil izbrane kuhinje všeč ter da je kuhinja praktična in funkcionalna, da vam bo dobro služila dan za dnem. Morda boste imeli kuhinjo še mnogo prihodnjih let, zato z brezčasnim stilom in nevtralnimi barvami ne boste zgrešili. Naj vam naslednjih 5 hitrih nasvetov pomaga izbrati kuhinjo, ki je najboljša za vas.

1. Osredotočite se na podrobnosti

Čeprav je celota zelo pomembna, podrobnosti in odtenki naredijo kuhinjo posebno, zato se prepričajte, da jih ne spregledate. Dobro razmislite o najprimernejšem materialu za kuhinjski pult, talni oblogi in kuhinjski oblogi, boste raje izbrali letos trenden marmor ali vzorčasto keramiko, razmislite o napravah, omarah in njihovih funkcijah, kuhinjskem koritu in njegovem materialu … Skrbna izbira vseh teh podrobnosti, ki se morajo med seboj dopolnjevati, bo ustvarila sanjsko kuhinjo.

2. Izberite, kar obožujete

Novo kuhinjo boste vi uporabljali, zato izberite stil, ki ga obožujete. Fotografije v revijah lahko prikazujejo najnovejše trende v oblikovanju kuhinj, vendar to ne pomeni, da jim morate slediti. Fotografije naj vam bodo le navdih, nato pa poskrbite, da vam bo všeč videz kuhinje, prav tako pa tudi njena ureditev.

3. Izbira barve

Medtem ko so rdeče kuhinjske omare presenetljive in osvežujoče leto, dve, dobro razmislite, ali se je boste naveličali oziroma ali bo kuhinja še ustrezala, če boste želeli zamenjati stensko barvo? Boste rdečo, modro kuhinjo po letu, dveh ponovno zamenjali? Nevtralni odtenki so običajno najboljša izbira za notranjo opremo, če pa želite kanček barve, prepleskajte stene, izberite barvite stole, dodajte nekaj barvitih dodatkov ...

4. Naj bo funkcionalno

Razmislite, kako želite uporabljati svojo kuhinjo. Ali veliko kuhate? Za koliko oseb dnevno kuhate? Za dve, štiri, šest …? Vas kuhanje veseli ali vam je mučno opravilo? Kuhate samo ob vikendih? Količina vašega kuhanja lahko vpliva na velikost kuhinje. Bi radi, da je kuhinja družabno središče vašega doma? Izberite kuhinjski otok, dodajte nekaj barskih stolov in v kuhinji ne boste nikoli osamljeni.  

Navdih: Kam z jedilno mizo v velikem ali majhnem prostoru?

5. Ali se nova kuhinja povezuje s preostankom doma?

Medtem ko je vaša nova kuhinja izjemna, če je postavljena neodvisno od ostalih prostorov, razmislite o njej in jo ocenite tudi z vidika preostanka svojega doma. Se notranja oprema prostorov dopolnjuje, ali je vsak prostor svoj ”svet”? Tradicionalna kuhinja v moderni zgradbi bo izstopala, po drugi strani pa ultramoderna minimalistična kuhinja pristaja tudi zgodovinski zgradbi ali celo koči.  

Velike odločitve glede notranje ureditve doma niso nikoli enostavne, vendar ni nujno, da so težke. Skrbno razmislite o vsem, od omar, pulta do kuhinjske obloge in zagotovo se boste prav odločili.

Ste o vsem razmislili, še vedno pa je težava načrtovanje prostora?

Kuhinja ima največ pravil, ki jih velja upoštevati. Zadostna shranjevalna površina, odlagalne in delovne površine, delitev na umazani in čisti del ter shranjevalni, mokri in vroči. Ne pozabite pa tudi na funkcionalni trikotnik oz. primerno povezavo med posameznimi deli. V funkcionalno strukturo prostora in detajle se lahko poglobite, ko so jasne vaše želje in pričakovanja.   

Potrebujete strokovno vodenje skozi razumevanje in urejanje kuhinjskega prostora? 
Pišite nam na [email protected]. Z arhitekturnim nasvetom ter vodenjem bo nova kuhinja hitreje in z manj stresa kmalu v vašem domu. 

Foto: Arrital, Stosa, Valcucine

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka