NASVET Računalništvo
7. 05. 2020 11:21:29

REGISTRACIJA DOMENE

1/1

Če se boste na spletu želeli predstaviti s svojo spletno stranjo, pa naj bo ta osebne ali poslovne narave, bo enega izmed vaših prvih korakov predstavljala registracija domene. Registrirati boste namreč morali spletni naslov, na katerem bo dostopno vaše spletišče. Poleg domene boste potrebovali tudi prostor na spletu (spletno gostovanje), varnostni SSL certifikat in seveda tudi samo spletno stran.

Domena je torej spletni naslov, in sicer tisti del, ki običajno stoji za zapisom www. Če si pogledate našo domeno, boste hitro ugotovili, da je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je domensko ime (ceneje), drugi del pa domenska končnica (si), pred katero stoji tudi pika. Na enak način je sestavljena prav vsaka domena – iz imena in domenske končnice, posamezna dela pa sta ločena s piko.

Registracija domene je proces, pri katerem se morate odločiti, katero domensko ime in katero domensko končnico boste izbrali. Odločitev največkrat ni enostavna, vsekakor pa tudi ni vseeno, za kaj se odločite. Ustrezna izbira vam lahko močno olajša pot do spletne prepoznavnosti, kar je še posebej pomembno takrat, ko izbirate domeno za svoje podjetje. Nasprotno pa bo slabo domensko ime ali neustrezna domenska končnica pomenila težavo, zaradi katere boste le stežka dosegli uporabnike spleta in zgradili prepoznavno blagovno znamko.

Še preden podamo konkretne nasvete glede izbire domenskega imena in končnice, naj zapišemo, da je registracija domene postopek, ki ga opravite na spletni strani registrarja. Teh je zelo veliko v Sloveniji, še mnogo več pa v tujini. Pri nas za enega izmed najbolj priljubljenih velja registrar Prasicek.si, pri katerem so na voljo domene najrazličnejših končnic po zelo ugodnih cenah. Nekoliko več o omenjenem registrarju si lahko preberete na koncu prispevka, zdaj pa se lotimo uporabnih nasvetov za izbiro kar najboljše domene.

 

Registracija domene: izbira domenskega imena

Ker bo domena vas ali vaš posel na internetu najverjetneje predstavljala več let ali celo desetletij, morate izbrati domensko ime, ki vam bo omogočalo hitro rast in širitev blagovne znamke. Strokovnjaki registrarja Prasicek.si svetujejo naslednje:

1. Domensko ime naj bo kratko. Sestavlja naj ga največ 15 znakov, še bolje pa bo, če jih ne bo več kot 10. Krajšo domeno si bodo obiskovalci hitreje vtisnili v spomin in posledično vašo stran hitreje obiskali, brez da bi jo morali iskati s pomočjo iskalnika Google. Spletni naslov bodo vpisali neposredno v URL vrstico brskalnika, zato bo verjetnost, da bi naleteli na stran konkurenčnega podjetja s podobno ponudbo vaši, mnogo manjša.

2. Domena naj gre dobro v uho. Če boste izbrali domensko ime, ki bo slišati dobro, boste še dodatno poskrbeli za to, da si ga bodo obiskovalci hitro zapomnili. Registracija domene naj torej ne vključuje izbire zapletenih besed, ki nimajo nobenega smisla ali pomena in obiskovalcu ne dajo prave asociacije na vašo spletno stran oziroma na vaše podjetje.

3. V domensko ime ne vključujte številk in šumnikov. Če vaše podjetje v imenu ne vsebuje številke, naj je ne vsebuje tudi domena. V nasprotnem primeru bi poskrbeli le za dodatne težave z razumevanjem, ko bi npr. morali ustno pojasnjevati, da vaša stran ni dostopna na spletnem naslovu utrip.si, temveč na u3p.si. Podobno velja tudi za šumnike, ki se jim, če se le da, izognite.

4. Domensko ime naj bo enako imenu podjetja ali blagovne znamke. V primeru, da domeno potrebujete za predstavitev svojega podjetja, vam svetujemo, da registracija domene vključuje enako domensko ime, kakršno je ime vašega podjetja. Tako med obiskovalci ne bo prav nobene nejasnosti, kateremu podjetju pripada spletna stran, hkrati pa bo vaše podjetje tudi hitreje pridobivalo na prepoznavnosti.

5. V domensko ime ne vključujte ključnih besed, če to ni potrebno. Včasih je ključna beseda v imenu domene pomagala, da se je spletna stran za prav to besedo višje uvrščala v iskalniku Google. Dandanes to ne velja več oziroma je učinek minimalen, zato vključevanje ključne besede v domensko ime predstavlja slabo prakso. Raje gradite na imenu podjetja oziroma blagovne znamke, saj boste na dolgi rok zagotovo poželi večji uspeh.

 

Registracija domene: izbira domenske končnice

Težko je reči, ali je pomembnejša izbira domenskega imena ali domenske končnice. Registracija domene mora biti opravljena s skrbnim premislekom glede obeh sestavnih delov, saj le ena neustrezna izbira lahko pomeni nižjo obiskanost spletnega mesta in s tem počasnejšo rast podjetja.

Kaj morate vedeti, ko se odločate za domensko končnico? Kot prvo, da obstajajo različne vrste domenskih končnic. Po osnovni delitvi jih lahko uvrstimo v tri kategorije, in sicer poznamo:

  • generične domene: .COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, …
  • nacionalne domene: .SI, .DE, .AT, .EU, .HR, .IO, .CN, …
  • tematske domene: .SHOP, .BLOG, .LIFE, .CENTER, .CLUB, .AGENCY, .TECH, .ECO, …

Izbira domenske končnice je odvisna predvsem od tega, v katerem jeziku bo izdelana vaša spletna stran in kateremu trgu bo namenjena. Če želite doseči uporabnike specifične države, v kateri prvi jezik ni angleščina, registrirajte nacionalno domeno. Registracija domene z nacionalno končnico bo namreč poskrbela za to, da uporabniki interneta ob prvem stiku s spletnim naslovom ne bodo imeli nobenih pomislekov glede varnosti obiska spletišča.

V nadaljevanju navajamo nekaj primerov, katero nacionalno domeno bi bilo smiselno registrirati, ko bi se s svojo spletno stranjo osredotočali na določeno državo.

  1. Ciljana država je Slovenija: .SI
  2. Ciljana država je Hrvaška: .HR
  3. Ciljana država je Nemčija: .DE
  4. Ciljana država je Avstrija: .AT
  5. Ciljana država je Italija: .IT

Glede na to, da so vse naštete države članice Evropske unije, bi bila smotrna tudi registracija domene z evropsko končnico .EU. Omenjeno domeno je prav tako smiselno registrirati, ko se na internetu želite predstaviti z večjezično spletno stranjo, z njo pa ciljate na več evropskih držav.

Kaj pa, ko je ciljana država Anglija, ZDA, Avstralija ali druga angleško govoreča država? Ali pa, ko s svojim spletnim mestom želite doseči ljudi širom celega sveta? V tem primeru sta vam na voljo dve možnosti:

  1. Registracija domene .COM, ki velja za daleč najbolj popularno domensko končnico na svetu. Po podatkih ameriške družbe Verisign jih je v tem trenutku registriranih skoraj 132 milijonov, zato ne preseneča, da omenjeni končnici uporabniki spleta povsem zaupajo. Težava pa je, da je zaradi velikega povpraševanja težko najdi prosto .COM domeno, zato se marsikdo odloči za alternativo, ki jo predstavlja končnica .NET.
  2. Registracija tematske domene, s katero bo vaše spletno mesto zagotovo izstopalo. Tematske domenske končnice so namreč mnogo mlajše od generičnih in nacionalnih, zato njihova uporaba še zdaleč ni tako razširjena. Vsekakor pa priljubljenost tematskih domen iz meseca v mesec narašča, na kar kaže tudi podatek, da jih je pri nekaterih slovenskih registrarjih na voljo vse več. Pri registrarju domen Prasicek.si lahko izbirate med približno 400 različnimi tematskimi končnicami.

Naj vam podamo še nasvet, s pomočjo katerega se boste zavarovali pred konkurenco, ki bi vam želela povzročati težave. Ko se boste lotili resnega spletnega projekta, registrirajte vse najbolj priljubljene domenske končnice – v kombinaciji z istim domenskim imenom. Poleg domene .SI registrirajte še .COM, .NET in .EU in si na ta način zagotovite, da se ne bo nekega dne na katerem izmed istoimenskih spletnih naslovov z drugo domensko končnico pojavila spletna stran konkurenčnega podjetja.

 

Poceni registracija domene pri Prasicek.si

Prasicek.si velja za enega izmed najbolj priljubljenih ponudnikov domen in spletnega gostovanja v Sloveniji. Registrar, ki posluje že od leta 2010, je znan tako po ugodnih cenah storitev kot po izjemno prijazni ekipi za podporo naročnikom. Ta je dostopna 24 ur na dan (vse dni v letu) in vedno pripravljena pomagati po svojih najboljših močeh. O vrhunski podpori pričajo tudi številne pohvale zadovoljnih naročnikov, ki jih najdemo na spletni strani registrarja, na socialnih omrežjih, raznih forumih, blogih in drugih spletnih mestih.

Registracija domene na spletni strani registrarja Prasicek.si je povsem enostavna. Izbirate lahko med generičnimi, nacionalnimi in tematskimi domenami. Skupaj vam je na voljo več kot 500 različnih domenskih končnic. Po besedah registrarja se večina odloči za registracijo domene .SI, .COM, .EU ali .NET, vse več pa je tudi posameznikov in podjetij, ki se odločijo za katero izmed mnogih zanimivih tematskih domen.

Če torej želite registrirati domeno, lahko to storite pri registrarju Prasicek.si. Glavne prednosti, ki jih boste deležni pri Prašičku, so naslednje:

  • poceni in takojšnja registracija domene,
  • možnost nastavitve poljubnih DNS zapisov,
  • brezplačno DNS gostovanje z napredno DDoS zaščito,
  • možnost uporabe WHOIS zaščite,
  • naročniški center Moj Prašiček za enostavno upravljanje zakupljenih storitev,
  • možnost uporabe e-naslova za posredovanje sporočil v izbrani e-poštni predal,
  • strokovna, prijazna in hitro odzivna ekipa za pomoč naročnikom,
  • dodatni popusti za večletno registracijo domen.

Zdaj ko veste, kaj pomeni registracija domene, na kaj morate biti pozorni pri izbiri domenskega imena in končnice ter kateri registrar velja za enega izmed najcenejših in najbolj priljubljenih pri nas, je čas za razmislek, katero domeno boste registrirali. In če boste pri tem še vedno imeli težave, se lahko vedno obrnete na ekipo Prasicek.si, ki vam bo pri odločitvi z veseljem pomagala.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka