NASVET Čiščenje
27. 03. 2018 13:15:25

ZELENA IN ROŽNATA BARVA V SPALNICI IN DNEVNI SOBI

1/1

Zelena barva je barva novega začetka in rojstva. Ima pomirjujoč učinek in postavlja stvari v ravnovesje. To je še posebej dobro za ljudi, ki imajo pogosta nihanja razpoloženja. Zelena je tudi barva zdravja. Ko naše okolje vsebuje veliko zelenih odtenkov, izzove v nas občutek varnosti, pomiritve, saj je zelena barva povezana z naravo.

Roza, pink oziroma rožnata je barva ljubezni in občutljivosti. Rožnata barva je svetel odtenek rdeče barve, vendar ima bolj pomirjujoč kot pa spodbuden značaj. Nudi zaščito ljudem, ki se ne počutijo dobro v večji skupini ljudi, in ljudem, ki so občutljivi na hrup. Preveč rožnate nas lahko popelje v svet domišljije in nas loči od realnosti.

Kombinacija zelene in rožnate barve je vedno živahna, a pomirjujoča ter primerna za vse prostore doma. Kombinacija jabolčno zelene z močno pinki rožnato je v otroški sobi na srečo malce utonila v pozabo, medtem ko je kombinacija nežno zelene in rožnate vedno priljubljena barvna klasika v dekliški otroški sobi, saj je kombinacija preprosto ljubka, dekliška in nežna.

V otroški sobi lahko pomešate več pastelnih odtenkov vijolične, svetlo rožnate, zelene in temno rožnate ...

... ali pa izberete nenavadno odraslo kombinacijo petrol zelene z rožnato barvo.

Pastelni odtenki rožnate in zelene so zelo primerni za dnevno sobo ali spalnico. Rustikalna notranja oprema obožuje nežno zeleno in rožnato s cvetličnim motivom ...

... a tokrat iščemo sodobnejši izraz teh dveh barv. 

Nova zelena je sveža, nevtralna in mehka barva, vendar je odtenkov zelene mnogo, npr. mint zelena, pastelno zelena, olivno zelena, petrol zelena, zelena, ki je kot sivo nevihtno nebo ... Prav tako lahko izberemo med številnimi odtenki rožnate: nežno rožnata, pastelno rožnata, zamolklo rožnata, pudrasto rožnata, marelično rožnata, koralno rožnata ... Pomislite na vse odtenke rožnatega cvetja. 

S sladkimi pastelnimi barvami v dnevni sobi in spalnici nikar ne pretiravajte, saj se v pretirano nežnem in romantičnem prostoru ne boste dobro počutili. Raje razmislite o zamolklih različicah.

Nekaj barvnih predlogov za zeleno in rožnato barvo najdete tudi v članku Barvni odtenki, ki jih morate preizkusiti na steni.

Katera cvetlična barvna paleta zelene in rožnate barve vas najbolj navdušuje? 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka