NASVET Svetila
9. 01. 2018 11:23:57

KAKO MEŠATI KOVINE V INTERIERJU KOT PROFESIONALEC

1/1

V svetu oblikovanja je dolgo časa veljalo prepričanje oziroma nenapisano pravilo, da je mešanje kovin kot poskus mešanja nafte in vode – poskus, ki preprosto ne deluje. Leta in leta smo upoštevali, da moramo izbrati eno kovino in se je v interierju držati. Vendar pa se stvari spreminjajo. Mešanje kovin ni samo sprejemljivo v notranjem opremljanju, ampak je tudi stvar lepote in zanimivosti.

Obstaja nekaj pravil, ki jih morate upoštevati. Če ste pripravljeni razširiti nekatere meje svojega doma, berite članek naprej in znali boste mešati kovine kot profesionalec.

Izberite prevladujočo kovino

Ko načrtujete dizajn, razmišljajte o kovinah na enak način kot o barvni shemi. Medtem ko bo vsaka kovina, ki jo želite vključiti, imela pomembno vlogo pri celotnem videzu, se morate osredotočiti na eno kovino, ki bo prevzela prevladujočo vlogo med ostalimi.

Stil, ki ga želite doseči, lahko pomaga zožiti izbiro glede najprimernejših kovin. Ljubitelji sodobnih dizajnov naj se osredotočijo na uporabo nerjavečega jekla. Tisti, ki želijo ustvariti resnično sodoben prostor, naj izberejo kromirane elemente ali poliran baker. Za toskanski in rustikalni stil pa je medenina klasična izbira.

Ko boste izbrali oziroma določili prevladujočo kovino, razmislite, katere kovine bodo imele vlogo poudarka. Tudi te dopolnjujoče kovine obravnavajte podobno kot akcentne barve, ki poživljajo glavno barvo. Osredotočite se na kovinske dodatke ter kako jih vključiti v interier, da boste ustvarili vizualno zanimivost.

Povežite vse kovine

Kadarkoli poskušate v istem prostoru vključiti dva različna videza, je ključnega pomena, da najdete nekaj skupnih niti, ki jih povežete skupaj. Mešanje kovin je podobno uporabi istega vzorca v različnih odtenkih ter materialih. Osredotočite se na en in edinstven kovinski element, ki ga dopolnite z drugimi manjšimi kovinskimi dodatki.  

Pri kovinah imate na voljo tri različne možnosti oz. obdelave, med katerimi lahko izbirate:

• polirano obdelavo, ki ima gladek, sijoč videz;
• krtačeno obdelavo, ki ima temnejši, bolj umirjen videz kot poliran. Ta obdelava povzročili, da so kovinski elementi v ozadju in ne izstopajo;
• oljeno obdelavo, ki ima temnejši, bolj antični videz.

Obdelava, ki jo izberete, mora biti v skladu s stilom, ki ga želite ustvariti v interierju. Sodobni stil se ponavadi odlikuje s polirano obdelavo, tradicionalni stil pa daje prednost oljenim zaključkom.

Poiščite element z več kovinami 

Ta nasvet bi zlahka spregledati, vendar je resnično učinkovit. Če poskušate mešati dve različni kovini, razmislite o tem, da poiščete pohištveni element, ki bo vključil obe kovini.

Kopalniške armature in svetila so običajno v enem materialu, dodatki in stenske dekoracije ter komode pa lahko združujejo tudi več različnih kovin, vendar naj se ujemajo z ostalimi materiali. 


Izpostavite osrednji kos

Glede na vašo oblikovalsko vizijo boste včasih želeli, da se kovine povezujejo ali da izstopajo. Kovinski elementi ustvarijo kontrast z drugimi materiali, kovinska površina pa naredi iz predmetov tudi osrednji element. 

Če boste uporabili kovino samo na enem mestu, poskrbite, da bo element dovolj velik in izrazen, na primer veliko ogledalo, lestenec …  

Kovine lahko vnesejo v prostor toplino, mehkobo ali pa hlad ter ostrino. Zlato in baker imata topel odtenek, medtem ko sta srebro in krom hladna materiala. Izberite eno kovino, ki bo dala vašemu dizajnu močan kontrast in opozorila na osrednji element.

Dolgo je veljalo, da mešanje kovin ne deluje, vendar vsi vemo, da so nekatera pravila kot nalašč, da jih kršimo. To pravilo je eno izmed njih. Samo vedeti morate, kako to storiti na pravi način. 

Če želite preseči običajno, upoštevajte ta nasvet. Pomešajte kovine kot profesionalec in ustvarili boste interier, ki bo lep in edinstven.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka