NASVET Vrtno pohištvo
5. 12. 2017 13:28:14

VODIČ ZA TISTE, KI PRVIČ NAJEMATE OBLIKOVALCA

1/1

Delo z notranjim oblikovalcem, arhitektom je pozitivna izkušnja za mnoge. Če v tovrstni vlogi še niste bili, lahko ob izbiri nekoga za to opravilo občutite marsikateri pomislek. To pomeni, da ne veste, kaj lahko pričakujete od procesa. S tem v mislih smo ustvarili vodič za vse tiste, ki prvič najemate notranjega oblikovalca ali arhitekta. V nadaljevanju članka smo izpostavili vse tisto, kar morate vedeti, da ugotovite, ali je izbira profesionalnega oblikovalca prava pot za vas.

Imejte realna pričakovanja

Večina oblikovalcev vam bo povedala, da čeprav vsi radi gledamo tuje in domače oblikovalske oddaje, hitre prenove domov ustvarjajo tudi izkrivljeno podobo. Hitre prenove ustvarjajo projekte z izjemno kratkimi roki in majhnimi proračuni, ki nimajo realne podlage. V teh oddajah je pogosto prisotna skupina delavcev, ki dokončajo delo v rekordnem času, vendar so stroški njihovega dela del proračuna oddaje, kar pomeni, da morajo lastniki nepremičnine plačati le stroške materiala. Če boste vi najeli dodatno delovno silo, bo delo sicer hitreje opravljeno, vendar bo tudi strošek mnogo večji.

Vsak projekt je drugačen. Najboljši način, kako priti do realnega proračuna in potrebnega časa trajanja, je, da kontaktirate potencialne oblikovalce in pridobite njihove ponudbe. Ne bojte se kontaktirati več kot enega, da boste dobili realno sliko o tem, kaj lahko pričakujete.


Vzemite si čas, da najdete pravega oblikovalca, s katerim se ujemate

Vsak oblikovalec ima svoj način dela. Vsak ima svoj edinstven osebni okus, pristope ter poslovno prakso. Da bi zagotovili uspeh svojega projekta, je pomembno, da se vi in vaš oblikovalec ujameta v vseh podrobnostih. Najverjetneje bo potreben temeljit pogovor, preden izberete najprimernejšega oblikovalca. Posvet z oblikovalcem je lahko osebno srečanje ali telefonski pogovor, posvet pa je lahko ali brezplačen ali plačljiv. V tem času lahko spoznate način dela oblikovalca, proces oblikovanja, načine komunikacije, stroške …  

Čas posveta uporabite tudi za to, da vas oblikovalec spozna. Prinesite nekaj fotografij ali predmetov, ki jih boste uporabili kot oblikovalski navdih. Naj oblikovalec izve za vaše posebnosti, hobije, posebne bivalne potrebe ter osebne želje. Do konca sestanka bi morali že imeti dober občutek, ali lahko z nekom sodelujete.


Obračunavanje ni standardizirano

Obračunavanje je še ena značilnost, ki se razlikuje med notranjimi oblikovalci. Večina ima lastno podjetje in stroške obračunavajo na več načinov. Oblikovalci lahko zaračunajo urno plačilo (z ali brez stroškov vgrajenega materiala), največkrat pa je cena določena glede na kvadratni meter ali posamezno storitev. Uveljavljeni oblikovalci bodo pripravili temeljit predračun z razčlenjenimi stroški. 

Komunikacija je ključna

Dobra komunikacija je ključnega pomena, da bo vaš projekt uresničen na način, na katerega ste upali. Morda ima oblikovalec mnogo idej, vendar ste nenazadnje vi tisti, ki mora biti zadovoljen s končnim rezultatom. Dobri oblikovalci dejansko predpostavljajo odločitve strank in jim tako olajšajo delo. Več kot boste dali potrebnih informacij o sebi, lažje bo načrtovanje in manj bo sprememb. 

S temi nasveti se boste lažje odločili, ali je najem profesionalnega oblikovalca prava izbira za vas, v nadaljevanju članka pa izpostavljamo še nekaj slovenskih birojev ter oblikovalcev/arhitektov, katerih projekte smo že objavili na straneh portala Ambientdizajn. Njihovi projekti vas lahko navdihnejo pri načrtovanju novega doma ter razmišljanju, kateri oblikovalec ali biro je najprimernejša izbira za vas. S klikom na povezavo pod fotografijami si lahko še enkrat ogledate vse fotografije projekta ali preberete z oblikovalcem/arhitektom povezan članek.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka