NASVET Vrtno pohištvo
29. 11. 2017 15:09:14

7 NUJNIH ELEMENTOV FUNKCIONALNO ZASNOVANE KUHINJE

1/1

Kuhinja je prostor v domu, ki ga poleg kopalnice in postelje najbolj uporabljamo. Tam se zbiramo in družimo z družino, predvsem pa kuhamo. Vsi lastniki nepremičnine nimajo možnosti, da bi oblikovali svojo kuhinjo, saj le-ta pride včasih skupaj z nepremičnino. Če pa imate to priložnost, upoštevajte naslednjih 7 pomembnih elementov, da boste ustvarili funkcionalno kuhinjo, ki vas bo navduševala še mnogo let.

1. Tloris 

Upoštevajte vse vidike oblikovanja na papirju oziroma zaslonu, preden izberete katerokoli kuhinjo. Če želite kar najbolje izkoristiti prostor, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo pomagali oblikovati popoln kuhinjski prostor. Glede na prostor vam bodo svetovali, kaj je izvedljivo in funkcionalno, kaj pa je brezpredmetno. 

2. Talna obloga 

To je druga točka, ki jo morate upoštevati. Da bo obloga funkcionalna, naj bodo tla enostavna za čiščenje in odporna na udarce ter morebitne izlive tekočin. Ploščice so čudovite, morda pa izberete tudi vinil, parket … Če niste prepričani, katera talna obloga je najprimernejša za vas, obiščite kakšen center ali salon, da se boste lažje odločili, kaj je najprimernejše za vas.

3. Shranjevalni prostor 

Poskrbite, da boste imeli v kuhinji dovolj prostora za shranjevanje, da boste imeli vse potrebno na dosegu roke. To je čas, ko lahko načrtujete omaro za metle, ločevanje odpadkov … Potrebujete pravo shrambo? Zakaj ne? Razmislite o vsem, kar želite imeti pospravljeno za vrati oziroma želite nekatere manjše naprave vključiti v zasnovo kuhinje. 

4. Sedeži v kuhinji 

Ali želite sedež pri oknu ali ob barskem pultu? Vam je všeč, da se družite, medtem ko pripravljate obroke? Če je tako, je bistvenega pomena, da se vaši gostje lahko usedejo in popijejo kozarec vina, medtem ko vi kuhate. 


5. Kuhinjski trikotnik 

V funkcionalni kuhinji postavite štedilnik, kuhinjsko korito in hladilnik tako, da bodo vse naprave lahko dostopne. Prihranite korake in hitro dostopajte do stvari, ki jih potrebujete. Ko načrtujete kuhinjo, si predstavljajte trikotnik, ki ga tvorijo prej naštete naprave, le-ta pa naj bo čim manjši. 

6. Osvetlitev 

Poleg stropnih svetilk, ki bodo osvetlile celotno kuhinjo, razmislite o dodatni razsvetljavi tudi pod visečimi omaricami, ki bodo osvetlile delovno površino ter pričarale ambientalno osvetlitev ob večerih. Tudi nad kuhinjskim koritom in štedilnikom potrebujete odlično svetlobo, ne samo tam, kjer režete in pripravljate hrano. 

7. Naprave 
 
V funkcionalni kuhinji želite naprave, ki so uporabne, vredne svoje cene, predvsem pa bodo dolgo časa delovale. Naprave imajo številne funkcije. Pečice na primer navdušujejo s funkcijami za gurmanske kuharje, pomivalni stroji so vedno bolj ekološki … Nenazadnje kupite hladilnik, ki je dovolj velik, da boste vanj lahko shranili vse, kar potrebuje vaša družina. Razmislite, kakšna so vaša pričakovanja in želje, šele nato izberite najprimernejšo napravo.

V oblikovanje funkcionalne kuhinje lahko vključite še druge naprave in poudarke, mi smo omenili samo najpomembnejše. 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka