NASVET Dnevne sobe
21. 11. 2017 14:36:11

INTERIER: 4 MAJHNE SPREMEMBE Z VELIKIM UČINKOM

1/1

Včasih interier potrebuje spremembo. Ali je vaš stil malce zastarel ali pa se je vaš okus spremenil. To je odličen začetek. Vendar pa zaradi velikih stroškov popolna prenova ni vedno mogoča, čeprav je posodobitev oziroma sprememba nujna. S tem v mislih smo povprašali nekaj oblikovalcev, naj delijo svoje najboljše nasvete, katere majhne spremembe v oblikovanju imajo velik učinek v interierju.

2. Teksture dodatkov

Teksture poskrbijo za igro v prostoru. Blazine kot poudarki v različnih tkaninah in odtenkih dodajo še en sloj globine v sobo. Druga možnost za dodajanje tekstur so materiali, iz katerih so dodatki narejeni. Razmislite o uporabi kovin, pletenih košar, odej … 

Teksture so lahko tudi težke. Ko razmišljate o teksturah, ocenite, kako izgleda določen element. Na primer površina kavne mizice je groba, sedežna garnitura je usnjena, odeja na kavču je mehka in blazine so žametne. Uspešna notranja zasnova se nanaša na razporejanje teh kontrastov. Ko sestavljate proračun za sobo, si oglejte teksture v dodatkih, ki jih že imate. Potem poiščite predmete, ki bi bili njihovo nasprotje. Če je potrebno, prerazporedite obstoječo opremo in dodatke po različnih prostorih doma kot način brezplačne posodobitve.

Navdih: Notranja oprema in načelo mešano, a ujemajoče

3. Ponovno ocenite razsvetljavo

Osvetlitev potrebujete v vseh kotičkih prostora, zato se izognite samo eni stropni svetilki. Uporabite stenske svetilke in talne svetilke v prostoru. Naj svetilke ne bodo postavljene na enem mestu, le tako se bo svetloba enakomerno širila po prostoru.

Štiri različne vrste osvetlitve lahko vključite v prostor:

• Naravna svetloba: Vsaka svetloba, ki pride v vaš dom od zunaj skozi vrata in okna.
• Ambientalna svetloba: Svetloba, ki osvetli celotno sobo, a je zastrta, ne oslepljujoča. 
• Svetloba, ki poudari: Vir svetlobe, ki poudari posebne značilnosti prostora, stene, umetniško delo ...
• Delovna svetloba: Osvetlitev, ki se uporablja za določen namen, na primer pisalne svetilke ali bralne luči.

V idealnem primeru prostor vključuje kombinacijo teh svetlobnih virov. Preglejte osvetlitev, ki jo imate, nato poiščite, katere vrste manjkajo. Zapolnite svetlobne vrzeli in presenečeni boste, kakšno razliko boste občutili.

4. Stil in ureditev

Kavne mize, stranske mizice in knjižne police kar kličejo po stilu. Neverjetno, kaj lahko izvlečete iz predmetov v vašem domu. Ni potrebe, da brezglavo nakupujete. Najprej ‘nakupujte’ v svojem domu in med predmeti, ki so na voljo, 'kupite'/izberite le najboljše. Pri upoštevanju tega namiga je najpomembnejša ureditev. Predmeti, ki jih uredite, niti niso tako pomembni, kot je njihov prikaz. Potrudite se, da postavite izbrane predmete v skupine, upoštevajte liho število, hkrati pa jih razgibajte z velikostjo, barvo ter smerjo. 

Navdih: 10 dizajnov, ki vključujejo pravilo treh. Kaj je pravilo treh in kako ga uporabiti v notranji opremi?

Ne glede na to, kakšen je vaš osebni stil, boste na določeni točki verjetno želeli spremeniti stvari. Ko se to zgodi, ni treba čakati, dokler ne privarčujete dovolj denarja, da prenovite celotno sobo. Tudi majhne spremembe v oblikovanju lahko naredijo veliko razliko. Tale nasvet upoštevajte naslednjič, ko boste znova prenavljali dom.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka