NASVET Oprema za dom
26. 10. 2017 14:21:55

HLADNE BARVE NA PREPROGAH

1/1

Ko vreme postaja hladnejše, vedno pogosteje razmišljamo, kako s toplimi barvami vizualno otopliti prostore. A tudi hladne barve so primerne za ta letni čas. Hladne barve imajo velik vpliv na oblikovalski svet, ampak katere natančno so? No, če pogledamo na razvrstitev barv, ugotovimo, da so hladne barve zelena in modra, pa tudi vijolična in vsi odtenki sive barve. Vedno razvrstitev barv ni tako preprosta, saj so v nekaterih primerih različni odtenki barve vidni bodisi kot topli bodisi kot hladni. Zelena barva je tista, ki je lahko hladna ali topla. Olivno zelena barva je npr. topel odtenek, smaragdno zelena pa je hladnejši odtenek.

 

Kakšen učinek imajo torej hladne barve, ko govorimo o interierju in domu? 

Hladne barve pomirjajo in ustvarjajo sproščujoče vzdušje. Hladnejše barve so primerne za sobe, ki imajo veliko naravne svetlobe, saj temnejše barve predstavljajo ravnovesje svetlobi, hkrati pa delujejo zelo dobro tudi v manjših in temnih prostorih, saj lahko odprejo prostor.


Modre preproge

Ena najbolj priljubljenih hladnih barv je modra barva. Svetli odtenki modre barve ter denim in temno modra so bili nadvse priljubljeni v letošnji pomladi, priljubljenost pa se bo nadaljevala tudi v letu 2018. Velika prednost modrih preprog je, da se prilagajajo skoraj vsakemu sodobno opremljenemu prostoru, svetlemu ali temnemu pohištvu, modre preproge pa lahko vzbujajo tudi pisano paleto občutkov, od morskih, lahkotnih do sodobnih.

Zelene preproge

Zelena je barva leta 2017. Zelena barva prav tako kot modra barva odraža pomirjujoče vibracije, hrepenenje po naravi, hkrati pa je tudi simbol upanja in novih začetkov. Uporaba zelene barve v prostoru naj bi pripomogla k zbranosti in motivaciji.  

Sive preproge

Kljub vsem barvnim priporočilom in letnim časom siva barva ostaja stalnica jesensko-zimskega časa oziroma je kar must have. Lepota sive barve izraža vsestranskost, barva se ujema z vsemi stili, poudari vsak trend, pa naj bo ta moderen, minimalističen ali celo skandinavski. Siva barva je zelo priljubljena, ker lahko ustvari popolnoma nevtralen prostor z veliko elegance. 

Navdih: 36 fascinantnih interierjev v sivi barvi

Kakšno sivo preprogo izbrati? 

Enobarvna siva preproga je vedno odlična izbira, a sive vzorčaste preproge so v zadnjem času znova priljubljene, še posebej preproge z geometrijskimi vzorci, saj so lahko tako moderne kot tudi tradicionalne – odvisno od prostora, kjer jih položimo. V nadaljevanju najdete nekaj sivih vzorčastih preprog, ki bodo poživile vaš interier.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka