NASVET Avto Oprema
20. 10. 2017 14:55:45

TEST ZIMSKIH PNEVMATIK

1/1

Nihče od nas ne ve natančno kakšne vremenske razmere nas čakajo v letošnjem zimskem obdobju. Ravno zato je dobro, da se vnaprej na ekstremne zimske razmere dobro pripravimo, z nakupom kakovostnih zimskih pnevmatik. Potem, ko se odločiš ali boš kupil celoletne ali zimske pnevmatike za tvoje vozilo, je čas, da poiščeš pravi model in znamko. Uporabo celoletnih pnevmatik gumarski strokovnjaki načeloma ne priporočajo, razen v primeru, da se pozimi izredno malo voziš. Za lažjo odločitev smo ti pripravili hiter pregled ponudbe v najpogostejših dimenzijah, ne spreglej pa tudi napotkov, kako izbrati najboljše letne pnevmatike s pomočjo zadnjih rezultatov neodvisnega testa pnevmatik.

 

IZBERI SVOJO DIMENZIJO »

 

S testom neodvisnih organizacij je opravljen podroben pregled zimskih pnevmatik na vseh vrstah cestišč, upoštevana pa je tudi obraba, glasnost ter posledična poraba goriva. Skupek posamičnih ocen tvori skupno oceno, na podlagi katere so podana priporočila za izbiro najbolj primernih zimskih pnevmatik. Test je bil opravljen za dve skupini zimskih pnevmatik in sicer za dimenzijo 195/65 R 15 T in dimenzijo 215/65 R 16 H. Spodaj si lahko prebereš izsledke raziskave za prvo, najpogosteje zastopano dimenzijo.

 

 

Dimenzija 215/65 R 15 T

V tej dimenziji je bilo preizkušenih 16 različnih zimskih pnevmatik. Gre za najbolj prodajano dimenzijo zimskih gum, uporablja jih večina avtomobilov nižjega srednjega razreda. V tej dimenziji zimskih pnevmatik so bile zgolj tri ocenjene kot zelo priporočljive in le ene kot priporočljive z omejitvami. Nobena pnevmatika ni bila ocenjena kot nepriporočljiva, seveda pa na tržišču obstajajo tudi takšne.

12 preostalih zimskih pnevmatik je bilo ocenjenih dobro in spadajo med priporočljive gume. Na tokratnem testu so se najbolje izkazale zimske pnevmatike Continental Wintercontact TS 860, sledijo pa jim zimske gume Esa+ Tecar Super Grip in Kleber Krisalp HP3.  

Če se odločiš za nakup naštetih zimskih pnevmatik ne moreš zgrešiti in lahko pomirjen sedeš v avtomobil. Najbolj optimalne lastnosti ima zmagovalna Continentalova pnevmatika, ki se na vseh terenih obnaša odlično, najboljša pa je na mokrem, se odlično vozi na suhem, porabi zelo malo goriva in ima hkrati najkrajšo zavorno pot. Vse to so lastnosti, ki govorijo v njeno prid in so še posebej pomembne za tiste voznike, ki se dnevno vozijo na daljše razdalje.

Tudi Kleberjeva pnevmatika Krisalp HP3, ki jo je mimogrede razvil Michelin, in Super Grip 9 pnevmatika, ki jo je razvil Goodyear, spadata med zelo priporočljive pnevmatike in sta hkrati boljši, kot glavni zimski pnevmatiki omenjenih podjetij. Preostale pnevmatike so bile ocenjene dobro zaradi številnih pomanjkljivosti, med njimi sta bili le 2 ocenjeni slabše zaradi blagih odstopanj na enem ocenjevalnem področju. Takšni sta Dunlopova pnevmatika Winter Response 2, ki je nekoliko slabša na suhem in Goodyearova Ultragrip 9, ki ima slabše vozne lastnosti na snegu.

 

Najboljše in najslabše na določenem področju:

 

- najboljša na suhem - Yokohoma W.drive V905

- najslabša na suhem - Semperit Master-Grip 2

- najboljša na mokrem - Continental Winter Contact TS 860 

- najslabša na mokrem - Kumho WinterCraft WP51 

- najboljša glede na porabo goriva - Esa-Tecar Super Grip 9

- najslabša glede na porabo goriva - Michelin Alpin 5

- najboljša glede na obrabo - Michelin Alpin 5

 

Vir: AMZS

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka