Komentarji

Pred 1 letom

VGS koncertna kitara 3/4 + torba + uglaševalec

VGS koncertna kitara 3/4 + torba + uglaševalec + drsalica Basic GEWApure

kitara je zelo dobra se tudi da uglasit

Pred 1 letom

VGS koncertna kitara 3/4 + torba + uglaševalec

VGS koncertna kitara 3/4 + torba + uglaševalec + drsalica Basic GEWApure

ALI JE KITARA RABLJENA? DRUGAČE JE SUPER

Pred 7 leti

FLIGHT C-90 KLASIČNA kitara, BLK

FLIGHT C-90 KLASIČNA kitara, BLK

Res dobra klasična kitara. Najprej sem jo hotu zaradi videza, ker mi je zlo lepa, ampak sem jo pol tut probu zaigrat je zlo harmonična. Da se na njo igrat praktično vse pesmi, dobr se jo da prjet, pa tut dokaj lahka je. Ko jo primeš se ti zdi zlo kompaktna, in bi jo težko razbil.

Izbira kitare

21. 11. 2011 19:32:23

Glasba je velikokrat tista, ki daje smisel našemu življenju in v kateri lahko poiščemo tako tolažbo kot veselje. Eden izmed najbolj priljubljenih inštrumentov pa je zagotovo kitara in že samo z nekaj akordi za kitaro in notami lahko popestrimo večer v družbi prijateljev. Ko kupujete kitaro naj bo vaše vodilo kvaliteta zvoka pri kateri se zanesite na svoje uho!

Poleg električne kitare je zelo priljubljena tudi tako imenovana folk kitara, ki jo večina bolje pozna pod imenom akustična kitara, poleg nje pa obstaja tudi klasična kitara. In kakšna je razlika med akustično in klasično kitaro? Akustična kitara ima kovinske strune, medtem ko je klasična kitara inštrument s strunami iz najlona oziroma plastike. Glavna razlika med njima je v širini vratu, saj ima akustična kitara ožji vrat, razlika pa je tudi v mestu stika vratu s trupom. Akustična kitara zaradi tega daje več svobode pri igranju visokih tonov.  Kvaliteta zvoka je pogojena s ceno kitare, to pa določa material iz katerega je narejena ter izdelava. Med osnovne in najbolj pomembne lastnosti zvoka sodi njegova moč ali največja glasnost, ki jo lahko doseže, sustain, kjer gre za sposobnost kitare, da obdrži moč tona ter barva zvoka, ki je tudi prva lastnost, ki jo opazimo.

Akustična kitara je odlična izbira za splošno rabo in za igranje s trzalico ter za akordično spremljanje ob petju. Pri nakupu se zanašajte predvsem na kvaliteto zvoka in ne glejte le na ceno in na izgled kitare. Pomembna je kvaliteta strun, saj dajo slabše strune tudi slabši zvok kitare, preverite pa tudi morebitne poškodbe na trupu kitare in ukrivljenost vratu. Če ta ni pravilna, potem je ne moremo pravilno uglasiti. Dve kitari nikoli ne bosta zveneli isto, zato jo morate pred nakupom obvezno preizkusiti in če boste izbirali med cenejšimi modeli kitar, ki so največkrat izdelki serijske izdelave, bodite pozorni tudi na možne napake pri stiku ubiralke s trupom in vratom.

Ko ste enkrat kupili kitaro pa je čas, da se naučite nekaj akordov za kitaro. Na spletu lahko najdete ogromno besedil in pesmi z akordi za kitaro, ki jih boste z malo vaje in vztrajnosti znali odigrati tudi vi. Akorde za kitaro izbiramo s prsti leve roke na vratu kitare. Osvojiti boste morali tudi note za kitaro in čeprav so mnogi prepričani, da poznavanje not za kitaro ni potrebno in je popolnoma odveč, to ne drži. Note za kitaro so ravno tako pomembne kot črke v govorni besedi.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka