Kakšen tiskalnik potrebujem

18. 03. 2009 22:59:17

Če nameravate tiskati le fotografije in slike, vam priporočamo nakup tiskalnika, ki je posebej zasnovan za tiskanje fotografij, saj bo kakovost tiska v tem primeru neprimerno boljša, kot pri tiskalnikih za splošno uporabo. Nadalje se morate odločiti ali boste kupili barvni termo sublimacijski (dye-sublimation) ali brizgalni (inkjet) tiskalnik. Za takšno odločitev je potrebno premisliti precej dejavnikov, predvsem:

image

kakovost natisnjenih fotografij,

hitrost tiskanja,

enostavnost uporabe tiskalnika,

ceno tiskalnika

Barvni termo sublimacijski ali brizgalni tiskalnik?

Mnogi menijo, da barvni termo sublimacijski tiskalniki tiskajo s kakovostjo, ki je še najbližje kakovosti običajne fotografije. Vendar se je tudi napredek v tehnologiji brizgalnih tiskalnikov v zadnjem času precej približal tej ravni kakovosti. Kljub temu barvni termo sublimacijski tiskalniki prehlapijo oziroma barvo vpijejo v papir in jo tako enakomerno zmešajo z ostalimi barvami, zaradi česar lahko proizvedejo neprekinjen barvni ton, podobno kot običajen grafični tisk. Prednosti tega načina so predvsem v izjemno podrobnem in finem tisku, fotografije pa ne zbledijo tako hitro, kot pri brizgalnih tiskalnikih, zato so obstojnejše. Vendar je, podobno, kot pri izbiri, kaj je boljše - vanilija ali čokolada - dejanski test kakovosti enega ali drugega tiskalnika, vaše osebno zadovoljstvo s kakovostjo natisnjenih fotografij.

Hitrost tiskalnikov

Hitrost tiskanja fotografij je odvisna od njihove velikosti. Tisk posnetka v foto kakovosti, velikosti 20,32 x 25,4 cm, traja z večino tiskalnikov, ki niso v razredu vrhunske kakovosti, pet minut in več. Tisk manjših fotografij, kot npr. 12,7 x 17,78 cm in 10,16 x 15,24 cm, traja malo manj. Najnovejše izboljšave so omogočile nekaterim tiskalnikom hitrejši tisk.

Kako uporabljati tiskalnik?

Kot vse ostalo v skupini računalniške opreme, so tudi tiskalniki najrazličnejših oblik in velikosti, zato je nekatere lažje uporabljati kot druge. Dandanes ima večina tiskalnikov USB povezavo, ki pospeši izmenjavo podatkov. Vendar starejši računalniki te povezave še nimajo, zato boste morda potrebovali tiskalnik s povezavo za vzporedna vrata. Nekateri tiskalniki se lahko povežejo celo neposredno z digitalnim fotoaparatom, zato za tiskanje niti ne potrebujete osebnega računalnika. Poleg tega imajo nekateri še čitalec za spominske kartice, v katerega enostavno vstavite vašo spominsko kartico in pričnete tiskati.

Kakšen tiskalnik se mi izplača kupiti?

Koliko se izplača porabiti za tiskalnik je pravzaprav odvisno od vas. Če želite imeti nadzor nad posameznimi elementi tiskanja, kot so barva, hitrost in ločljivost, boste morali seči globlje v žep. Vendar je veliko tiskalnikov dostopnih povprečnemu uporabniku a kljub temu morate upoštevati tudi stroške potrošnega materiala, kot npr. papir, barva itd.

Kakšne tiskalnike pa poznamo?

Foto tiskalniki

Iglični tiskalniki

INK-JET tiskalniki

Laserski tiskalniki

Vse v enem ali multifunkcijski tiskalniki

Vir: MojEdom.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka