Lastnosti tiskalnikov

18. 03. 2009 22:58:43

Ločljivost

image

Kaj je ločljivost? Če si papir predstavljate kot pravokotnik, ki je sestavljen iz majhnih navpično in vodoravo postavljenih kock, potem je ločljivost število barvnih pik, ki bodo izrisane v eni kocki s stranico 1 inch (1 inch = 2,54 cm).

Zaradi tega je enota za ločljivost dpi (dots per inch). Število teh točk izračunate tako, da pomnožite obe števili, ki sta podani kot ločljivost. Npr.: pri ločljivosti 600 x 600 je 360.000 točk. Za črno-beli tisk tekstovnih dokumentov je ta ločljivost (600 x 600 dpi) dovolj, kar pa se tiče barvnih slik pa hitro ugotovite, da je premalo. Za te velja načelo več je boljše, še posebej, če imate namen tiskati na foto papir.

Ločljivost močno vpliva na hitrost tiska in na porabo barve, saj večja ločljivost pomeni več podrobnosti, ki jih je potrebno natisniti.

Število iglic

Za razliko od brizgalnega in laserskega tiskalnika, ki uporabljata kartušo in toner, s pomočjo katerih natisneta podatke na list, iglični tiskalnik uporablja iglice. Več ko jih je, več podrobnosti je tiskalnik zmožen natiskati. Zaradi njihove narave se ti tiskalniki uporabljajo predvsem za poslovno rabo, kjer se potrebuje tiskalnik za tisk besedilnih dokumentov, kar opravijo najboljše od vseh vrst tiskalnikov.

Hitrost tiska

Če želite natisniti veliko količino dokumentov, je bolj ekonomična izbira laserskega tiskalnika. Predvsem v kategoriji tiskalnikov visokega razreda je, vsaj meni, kvaliteta veliko bolj važna kot hitrost. Običajno je sicer kvaliteta obratno sorazmerna hitrosti, moram pa priznati, da je večina podjetij to hibo uspešno odpravila. Pri hitrosti je potrebno predvsem gledati na to, kaj in koliko tiskate.

Za hitro tiskanje priporočamo tiskalnik pson - TISKALNIK EPSON FX-2190, saj omogoča tiskanje s hitrostjo kar 627 znakov na sekundo.

Poraba barvila

Poraba barvila je odvisna od:

pogojev tiska,

nastavitev,

vrste papirja,

optimalnih izračunov rastra in

prehoda barv.

Kot pri fototiskalnikih, vam odsvetujemo uporabo nadomestnega barvila brez imena proizvajalca. Lahko se zgodi, da vam packa odtis, razliva barvo, zamaši glavo, poveča število natisnjenih slik...

Največjo težavo zaradi tega pa boste imeli pri sestavljenih kartušah, kjer ena porabljena barva pomeni konec celotne kartuše. Običajno najprej zmanjka svetlega foto barvila – svetlo škrlatna in svetlo sinja, pri normalnem tisku pa je najbolj kritična črna barva. Zato imajo tudi nekateri tiskalniki ločeno samo črno kartušo ali rezervoar za črno dvojne velikosti.

Velik porabnik je tudi funkcija čiščenja kanalov in šob. Opraviti jo morate vedno, kadar tiskalnik ne uporabljate dlje časa.

Vmesniki

Vmesniki so priključki, s katerimi lahko tiskalnik povežemo z ostalimi napravami. Poznamo naslednje vmesnike:

paralelni – tudi IEEE-1284. Priključek za povezavo tiskalnika in računalnika, ki pa se vedno manj uporablja, saj ga je začel nadomeščati USB.

serijski – tudi USB. Zaradi svoje hitrosti in razširjenosti trenutno največkrat uporabljen način povezave tiskalnika in računalnika. Uporaben je tudi, če izbrana naprava nima omrežnega vmesnika. Takrat si lahko pomagate z usmerjevalniki (routerji) s podporo USB-vodilu, prek katerega lahko v večini primerov uradno ali neuradno priključimo tiskalnik in ga tako damo v skupno rabo omrežnim uporabnikov. Priporočamo Epson tiskalnik, ki vsebuje vmesnik USB 2.0 in IEEE1394 (FireWire).

ehternet – če imate doma ali v podjetju dva ali več računalnikov, je izbira tiskalnika z vdelanim omrežnim vmesnikom morda že nuja, saj tako zagotovite vsem uporabnikom nemoteno tiskanje kar prek omrežja.

wireless – na trgu se najdejo modeli z vdelano wi-fi podporo, ki omogoča brezžično tiskanje lastnikom prenosnikov in PDA-naprav; Bluetooth, IR in bralnik pomnilniških kartic – nekateri tiskalniki omogočajo tisk fotografij iz digitalnega fotoaparata ali pa mobitela, katere lahko pošljete neposredno na tiskalnik preko brezžičnih priključkov Bluetooth ali IR, lahko pa tudi tako, da njihovo pomnilno (spominsko) kartico priključimo na bralnik.

Pomnilnik

Na hitrost delovanja tiskalnika vpliva tudi njegov pomnilnik, saj večina tiskalnikov podatke najprej shrani v svojem pomnilniku, kjer jih potrebno obdela in jih šele nato začne tiskati.

Pri tisku navadnih, kratkih tekstovnih dokumentov razlike sicer ne boste opazili, bo pa razlike opazna, če boste tiskali obsežnejše dokumente (100 in več strani) ali pa slike. Razlika ne bo samo v hitrosti, temveč tudi v zanesljivosti in kvaliteti, saj ne bo prekinitev med samim tiskanjem, kar predvsem pri tisku kvalitetnih slik z brizgalnim tiskalnikom lahko povzroči neljube črte na sami sliki.

Glasnost

Čeprav se zdi podatek o glasnosti tiskalnika nepomemben, je glasen dolgotrajen zvok lahko precej moteč. Ker je tudi tukaj ob specifikaciji navedenih premalo podatkov o načinu meritve, bo najbolj pomagal praktični poizkus, v kolikor je ta seveda mogoč.

Na glasnost seveda vpliva tudi površina, na kateri stoji tiskalnik, tako da lahko dobra podloga precej zmanjša hrup v naši sobi ali studiu.

Vzdrževanje tiskalnika

Premalo opozoril je v zvezi z vzdrževanjem tiskalnika in postavitvijo v prostor:

tiskalnik ne smete postaviti blizu radiatorja ali na direktno sončno svetlobo, ker bo segrevanje osušilo barvila in zamašilo šobe.

Vsaj enkrat tedensko morate tiskalnik vklopiti, da se očistijo šobe. To res porabi nekaj barvila, toda bolje to kakor zamašene šobe.

Tiskalnik ne smete pustiti preveč dolgo brez ali z prazno kartušo z barvo, kajti ravno tako se lahko izsušijo ostanki barve v kanalih.

Papir

Tiskalniki so dandanes zraven na običajni format A4 zmožni tiskati tudi še na druge formate in tipe papirja. Od velikosti med A3 in A6 navadne kakovosti do kvalitetnega foto papirja ter prosojnic, ovojnic in etiket.

Za tiskanje tekstovnih dokumentov bo večini zadostoval format A4 navadne kakovosti. Če boste hoteli natisniti kvalitetno fotografijo, boste kaj hitro posegli po kvalitetnejšem foto papirju (najkvalitetnejši se prodajajo pod znamko Art papirji ali Arhivski papirji).

Kvalitetnejši papir ne vpliva samo na kvaliteto slike, temveč tudi na porabo. Kvalitetnejši kot je papir, večja je poraba, ker nanj lahko natisnemo bolj nasičene barve, za katere potrebujemo več barvila.

Pri zahtevnejših uporabnikih morda ne bo odveč nakup modela s funkcijo dvostranskega tiskanja, navsezadnje lahko tako privarčujemo pri času in papirju, oboje pa seveda pomeni prihranek denarja.

Vir: Superstore

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka