Tiskalniki - nakupovalni vodič

18. 03. 2009 22:58:13

Brizgalni ali laserski?

image

Pred izbiro si morate postaviti vprašanje ali imate potrebo po tiskanju fotografij. Če je odgovor pritrdilen, je odgovor povsem jasen - brizgalni tiskalnik. S kakovostjo izpisa fotografij brizgalnih naprav cenovnega razreda 100 evrov se lahko primerjajo le najdražji barvni laserski tiskalniki. Če tiskate predvsem besedila, tu in tam kakšno predstavitev in podobne manj zahtevne dokumente in je barva manj pomembna, je odločitev nekoliko težja. Brizgalni tiskalniki so običajno precej cenejši od laserskih, a je zaradi višjih cen barve izpis z njimi dražji kot pri laserskih tiskalnikih. Vstopni modeli barvnih laserskih tiskalnikov, ki ponujajo dober kompromis med ceno naprave, ceno izpisa na stran ter kakovost, niso več redkost. Z njimi ne boste tiskali fotografij, so pa več kot dobrodošli za: hitro izdelavo brošur, tiskanje dokumentov z barvno grafiko, kot so vabila, poročila in podobno. Pomembno je kaj in koliko tiskate.

Tekoči stroški

Če tiskate zgolj nekaj strani na mesec, je nakup vstopnih brizgalnih modelov morda prava rešitev. Če pa tiskate vsakodnevno, pa izberite raje malo boljši brizgalni tiskalnik, po možnosti z ločenimi barvnimi shrambami. Kadar tiskalnik potrebujete za tiskanje deset in več strani na dan, je čas, da začnete razmišljati o laserskem modelu.

Vstopni barvni laserski modeli niso primerni za tiskanje fotografij, so pa vsekakor dobrodošli tako doma kot v pisarni za tiskanje: barvnih dokumentov, brošur, internetnih strani, poročil in podobno. Za takšna opravila so seveda primerni tudi brizgalni tiskalniki srednjega razreda, ki naštete naloge opravijo za šalo, vendar je cena izpisa v primerjavi z laserskimi do trikrat višja.

Brizgalnik srednjega razreda naj bo torej izbira manj zahtevnih uporabnikov, ki tiskanje potrebujejo le občasno. Nakup barvnega laserja se obrestuje ob večji uporabi, saj pogosta menjava barvila v brizgalnih tiskalnikih skupaj z začetno naložbo hitro preseže stroške nakupa barvnega laserskega tiskalnika.

Poceni, kakovostno, hitro

Brizgalni tiskalnik tiska fotografije dlje za razliko od barvnega tiskalnika, ki isto delo opravi v manj kot minuti. Pri tiskanju fotografij hitrost običajno ni na prvem mestu, saj jih ne tiskate v velikih količinah. Bolj pomembna je kakovost.

Pri tiskanju besedil je brizgalna tehnologija naredila ogromen napredek, a kljub vsemu je izpis tudi na pogled pri laserskih napravah ostrejši, kar je še zlasti opazno pri manjšem besedilu. Za tiskanje besedilnih dokumentov vam priporočamo laserski tiskalnik.

Tiskalnik za domačo rabo

Domači uporabnik večinoma ne strmi za nadzvočno hitrostjo in ultra kakovostjo, temveč je bolj zadovoljen s čim bolj širšo možnostjo uporabe ter zanesljivostjo. V ta namen večina kupcev seže po brizgalnih tiskalnikih, ki omogočajo tako črnobeli kot dober barvni tisk. Če pa se bo tiskalnik uporabljal zgolj za tisk besedilnih dokumentov, pa je vsekakor prva izbira laserski tiskalnik.

Za domačo uporabo bodo zadovoljivi tudi počasnejši tiskalniki z manjšim pomnilnikom, saj bodo, ne glede na njihovo počasnost in v primerjavi z boljšimi modeli svoje delo opravili zelo dobro.

Velikost papirja

Kar se tiče velikost papirja, na katere je tiskalnik zmožen tiskati, tukaj ni dileme, saj doma v večini tiskate na standardne formate papirja: A4, etikete in ovojnice. Seveda pa je zaželjeno, da tiskalnik podpira čim več vrst tiska, v primeru, da se bodo vaše potrebe razširile. Tako vam pri nakupu tiskalnika za domačo rabo priporočamo tiskalnik, ki zraven standardni formatov omogoča še tisk na A5, ovojnice ter tisk fotografij neposredno iz digitalnega fotoaparata ali mobitela. To je omogočeno preko Bluetooth, IR vmesnika ali bralnika pomnilniških kartic, vendar se v tiskalnikih tega razreda večinoma nahajajo IR vmesniki.

Priporočena oprema:

vrsta tiskalnika: brizgalni ali laserski

ločljivost 1200 x 600 dpi

hitrost črnobelega tiskanja 14 str/min

hitrost barvnega tiskanja 7 str/min

vgrajen pomnilnik 2MB

velikost papirja: A4, A5, prosojnice, etikete, ovojnice in fotografije

vmesniki: paralelni (IEEE-1284), serijski (USB 2.0) in IR

Tiskalniki za pisarno

Za pisarniško rabo so najprimernejši črno - beli laserski ali iglični tiskalniki, ki v večini primerov ne omogočajo barvnega tiska. To preprosto zato, ker ga večina njegovih uporabnikov ne uporablja. Če pa ga uporabljajo, pa je prva izbira za nakup vsekakor barvni laserski tiskalnik, ki resda ne nudi barvne kakovosti brizgalnika, je pa zato hitrejši od slednjega. Pri laserskih tiskalnikih vam priporočamo nakup dodatka za dvostransko tiskanje. Pisarniški tiskalniki so večji od tiskalnikov za domačo rabo. Od slednjih pa so tudi hitrejši, na kar ne vpliva samo dvostranski tisk, temveč tudi večja hitrost tiskanja strani in pomnilnik. Kar se tiče formatov papirja tudi tukaj večino prevladujejo standardni formati, vendar pa je namesto zmožnosti tiska fotografij iz digitalnega fotoaparata oziroma mobitela bolj uporabna in zaželjena zmožnost tiska na format A3. Ker tiskalnike te skupine večinoma ne uproablja samo en uporabnik je dobrodošel dodatek priključek ethernet, ki omogoča da tiskalnik priključimo v službeno omrežje ter tako omogočimo tisk večim uporabnikom.

Priporočena oprema:

vrsta tiskalnika: laserski ali matrični

število iglic: 18

ločljivost 1200 x 1200 dpi

hitrost črnobelega tiskanja 15-24 str/min

hitrost barvnega tiskanja 8-18 str/min

vgrajen pomnilnik 8MB

ročno in neskončno podajanje papirja

velikost papirja: A3, A4, A5, etikete in ovojnice

dvostransko tiskanje

vmesniki: paralelni (IEEE-1284), serijski (USB 2.0), mreža (ethernet), IR in bralnik pomnilniških kartic

Tiskalniki za zahtevno rabo

Tiskalnike, ki spadajo v to skupino, bi lahko združili s tiskalniki prejšnje skupine, vendar je med njimi ta razlika, da so tiskalnike te skupine namenjeni tako visoko kvalitetnemu in hitremu tisku črnobelih besedilnih dokumentov kot barvnih fotografij.

Lastnosti: visoka ločljivost, visoka hitrost tiska in velik pomnilnik.

Praktičen pripomoček je tudi dvostransko tiskanje ter možnost tiska na skoraj vse formate papirja. Od A3 do A6 in od prosojnic do fotografij. K tisku slednjih pripomorejo predvsem različni vmesniki, ki se jih v tiskalnikih te skupine lahko kaj hitro najde preveč. Vse te funkcije pa hitro privedejo do tega, da ti tiskalniki postanejo dokaj veliki in težki. Zaradi velikega števila funkcij in zmožnosti, dobrih lastnosti ter velikosti so namenjeni predvsen zahtevnejšim uporabnikom in podjetjem, ki potrebujejo hiter in zmogljiv tiskalnik, ki ga je mogoče povezati tako z drugimi napravami kot v omrežje ter tako omogočiti tiskanje celotnemu podjetju.

Priporočena oprema:

vrsta tiskalnika: brizgalni ali laserski

ločljivost 4800 x 1200 dpi

hitrost črnobelega tiskanja 25+ str/min

hitrost barvnega tiskanja 18+ str/min

vgrajen pomnilnik 32MB+

velikost papirja: A3, A4, A5, A6, prosojnice, etikete, ovojnice in fotografije

dvostransko tiskanje

vmesniki: paralelni (IEEE-1284), serijski (USB 2.0), Wi-Fi, mreža (ethernet), Bluetooth, IR in bralnik pomnilniških kartic.

Namig

Za resnejšo uporabo so laserski črno-beli tiskalniki zagotovo cenejši od brizgalnih, ki jih uporabljamo kot »črno-bele«.

Če vas mikata hitrost in cena izpisa laserske tehnologije, hkrati pa se niste pripravljeni odreči domačemu tiskanju fotografij, je morda rešitev nakup obeh naprav. Ob ceni izdelave fotografij v foto studiih pa je včasih smiselno tiskanje fotografij prepustiti prav njim.

Vir: Superstore

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka