Kako pravilno očistiti nakit

12. 07. 2010 10:43:43

Pomembno je, da nakit očistite po vsakem nošenju. S tem nakit ohrani lep sijaj in se mu podaljša njegova obstojnost. Pazite, da kozmetika ne pride v kontakt z nakitom. Uporabite lak za lase preden si nadanete nakit. Nakit prijamljajte z čistimi rokami.

image

Ko čistite nakit, mora biti pazljivost vedno prisotna. Nakit dobro splaknite in ga posušite preden ga shranite. Za nakit, ki ni preveč umazan, je dovolj tudi, da ga umijete s čisto vodo in nežno obrišeste z brisačo. Ko vam bo to postala navada, vam bo čiščenje vzelo le nekaj sekund. Ko sušite nakit, ga pustite čez noč ležati na brisači, na varnem mestu.

Čiščenje draguljev

Dragulji imajo trdo zunanjost, vendar to še ne pomeni, da zdržijo kakršnokoli vrsto čiščenja. Dragulji so velikokrat sestavljeni iz manjših delcev, ki lahko z agresivnim čiščenjem grejo narazen. Če čistite bisere, smaragde ali opale doma,  je najboljše, da jih samo nežno obrišeste s čisto krpo iz blaga. Za bolj temeljito čiščenje vam priporpočamo, da jih odnesete k zlatarju.

Čiščenje zlata in srebra

Zlato je pogosta kovina, uporabljena v približno 80% nakita. V zadnjih letih pridobiva na popularnosti tudi srebro. Čeprav v večini primerov srebo potemni prej kot zlato, se obe kovini čisti na približno enak način. Najvarnejša uporaba, da nanesete nanj malo mila in ga nežno masirate s prsti, medtem ko ga spirate z vodo. Alternativa temu je, da ga nežno zdrgnete z zobno ščetko.

Čiščenje bakra in medenine

Baker in medenina sta nagnjena k hitrejšemu temnjenju kot ostale vrste nakita. Kljub temu pa sta ti dve vrsti najenostavnješi za čiščenje. Pri domačem čiščenju uporabite kis, ki ga nanesete na zobno ščetko in z njo nežno drgnite kovino. Bodite pozorni, da nakit temeljito izplaknete in da snovi ne naneste na dragulje. Druga možnost je da uporabite limonin sok, vodo in sol.  Namočite kovino v tej razstopini za nekaj minut, nato jo dobro splaknite in obrišite s suho krpo.

Z ustreznim shranjevanjem nakita mu boste omogočali, da bo dalj časa obdržal svoj sijaj in lep izgled. Priporočljivo je shranjevanje nakita v plastičnih vrečkah z silikagelom, ki preprečuje nastajanje vlage. Za bisere in opale namesto tega uporabite vrečke iz blaga.

Za dražje kose nakita si priskrbite škatlo za nakitali pa mu namenite poseben prostor v vaši omari.

Izogibajte se ročnemu delu, ko nosite dragocen nakit. Če se mu v danem trenutku ne morete izogniti, bodite pozorni, da ga pred delom snamete  oziroma da ga takoj po končanem delu temeljito očistite.

Ohranite nakit lep in sijoč kljub njegovim letom. S temeljitim čiščenjem in pravilno nego, ostane nakit nekaj posebnega in stvar, ki je vredna občudovanja ne glede na to koliko let ga imate.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka