Kaj je pomembno pri GPS napravah

16. 06. 2009 14:51:31

Če pogosto potujete v nove kraje, bodisi iz službenih ali osebnih razlogov in imate težavo z branjem tiskanih kart ter istočasno ne radi sprašujete mimoidoče po usmeritvah , je mogoče skrajni čas, da razmislite o nakupu navigacijskega sistema.

image

Ko vpišete želeno destinacijo, vam bo sistem sam izračunal ter izbral najboljšo pot. Vodil vas bo vsak korak ter vam prikazal vašo točno lokacijo kadar boste želeli pogledati na ekranček.

Večina GPS navigacijskih sistemov vam dovoli, da nastavite lastne nastavitve za pot, kot so: najkrajša pot, najhitrejša pot ter druge oblike. Lahko si pogledate kje se nahajajo bencinske črpalke, bankomati, hoteli, zanimivosti za turiste ter še druge zanimive lokacije. Ko najdete kar ste želeli, vam bo sistem zlahka izračunal želeno pot do lokacije. S prisotnostjo vedno večjega števila proizvajalcev so cene GPS enot začele padati. Danes se za sprejemljivo ceno lahko kupi enote , katere so si prej privoščili le tisti z globljim žepom. Danes večina GPS navigacijskih enot omogoča opozarjanje o hitrostnem režimu na določenem odseku ceste, predvajanje glasbe, nekateri dražji modeli pa celo Bluetooth povezljivost z vašim mobilnim telefonom. ter tako prostoročnega telefoniranja.

Navigacijski sistemi omogočajo uporabniku dostop do vedno večjega števila storitev. Sem spadajo med drugimi obvestila o prometu na cestah ter vremenu. Vse GPS enote, vas bodo prej ali slej pripeljale do želene lokacije, vendar ni nujno, da bo to zmeraj najugodnejša pot.

Kako izbrati enoto.

Pred nakupom navigacijskega sistema, prvo pomislite na to kakšen je vaš povprečen dan v avtu. Vprašajte se, koliko krat ste na vam neznani lokaciji. V naslednjem koraku preverite kateri sistem ima boljšo navigacijo. GPS enote višjega cenovnega razreda so večinoma zelo natančne glede izbire najboljše poti ter dodatne pomoči pri določanju poteka poti. Nekateri navigacisjki sistemi imajo uporabniku bolj prijazen grafični vmesnik. Velikokrat se zgodi, da imajo ceneni sistemi uporabniku neprijazen vmesnik ali počasno delovanje, ali pa celo oboje. Ko boste izbrali vmesnik, ki je primeren za vas, pa se morate le še odločiti kakšne latnosti in dodatne opcije želite v vašem navigacijskem sistemu. 

Kakšen način vožnje imate?

Če je vaš vsakdanjik omejen na lokalne, že velikokrat prevožene poti, potem najbrž ne boste imeli velike koristi od navigacijskega sistema. V primeru, da pogosto naletite na zgoščen promet, vam lahko navigacijski sistem poišče obvoz za katerega mogoče v preteklosti niste vedeli. Pri nekaterih ponudnikih navigacijske opreme pa lahko plačate članarino s katero vas bo sistem obveščal o prometnih nesrečah, cestnih popravilih ter drugih omejitvah še preden do njih pridete, tako pa se boste pravočasno lahko umaknili na kakšno stransko cesto. Vendar vedite, da ni vsako poročilo o prometu na cesti ni 100% natančno.

Kje in kako pogosto boste uporabljali navigacijo?

Če kupujete nov avto, pozanimajte se če avto že ima vgrajen navigacijski sistem. Vgrajeni sistemi so dobri, vendar so pogosto tudi bolj zapleteni za uporabo ter bistveno dražji za posodabljanje navigacijskih kart od prenosnih enot. Če potrebujete zgolj občasne usmeritve, pa lahko z mobilnim telefonom, ki vsebuje GPS sprejemnik, zlahka zadovoljite vašim potrebam. Na ta način združite dve naprave v eno, vendar pa morate dodatno dokupiti držalo za telefon , ter avtopolnilec.

Prednost vgrajene baterije

Večina prenosnih GPS enot prihaja na trg z vgrajeno, večinoma litijsko baterijo. Če želite tako GPS enoto uporabljati pri sprehodu ali kakšni drugi aktivnosti izven avta lahko ta z enkratnim polnjenjem zdrži dobre tri ure. Vsi navigacisjki sistemi imajo 12 voltni priključek za napajanje v avtu. Nekateri modeli omogočajo uporabniku, da nastavi destinacijo ter izbere pot, še preden je sedel v avto. Tako lahko doma ob polnjenju GPS enote preko standardne vtičnice izberete željen potovalni načrt. Določene enote pa omogočajo napajanje tudi preko USB vhoda.

Dimenzije so pomembne

Če se odločite za prenosno enote je velikost ena od pomembnejših lastnosti izdelka. Nekateri modeli so velikosti denarnice in so praktično nevidni ko jih prenašate s seboj izven avta. Pri dimenzijah je predvsem pomembna velikost ekrana, saj boste iz ekrana sledili vaši navigacijski poti. Zaslon z diagonalo 8,9 cm je že solidna izbira, vendar priporočamo doplačilo za večji zaslon z diagonalo 10,9 cm. Širši zaslon omogoča boljši vpogled v navigacijo in vnašanje destinacije.

Vrste napravKot smo omenili, lahko izbirate med različnimi vrstami GPS naprav. Vsak izdelek ima svoje pozitivne in negativne lastnosti, izbira pravilnega je odvisna od vaše potrebe ter razpoložljivih finančnih sredstev. 

Prenosni navigacijski sistemi za avtomobile

Takšno napravo se zlahka odstrani iz avta, njihova teža ter relativno majhna dimenzija omogoča, da jih zlahka vzamete s seboj. Cene se večinoma gibljejo od 80€ do 700€, nekateri modeli pa presegajo celo 1.000€. Prenosne enote so bistveno cenejše od tovarniško vgrajenih, katerim je začetna cena pri 1.000€ in več. Prenosni navigacijski sistemi so v zadnjih letih doživeli velik napredek, saj vsebujejo vedno več dodatnih lastnosti. Modeli srednjega in celo nekateri modeli nižjega razreda, že ponujajo možnost obveščanja o stanju na cestah ter podpirajo glasovne ukaze. V primerjavi s tovarniško vgrajenimi modeli, imajo prenosni manjše ekrane, kar je slabost če želite na hitro nekaj prebrati. Prenosne modele je potrebno še dodatno pritrditi, da ne pride do poškodb voznika v primeru prometne nesreče. Zelo pomembno je, da enote ne namestite na mesto kjer se nahaja varnostna blazina. Pazljivi pa bodite tudi pri puščanju enot v avtu, saj se kraje le teh v zadnjih letih močno povečujejo.  

Navigacijski sistemi na mobilnih telefonih in dlančnikih

V zadnjih letih se je število pametnih telefonov ter dlančnikov z GPS sprejemnikom močno povečalo. V zadnjih letih so take naprave postale uporabne kot navigatorji na poteh. Zaradi integracije telefona in GPS sprejemnika zgleda na prvi pogled , da klasičen avtomobilski navigacijski sistem kot ločena enota ni več potrebna. Ekrani na telefonih so še vedno manjši v primerjavi s prenosnimi avtomobilskimi navigacijskimi sistemi, kar vpliva na berljivost informacij, pri večjih hitrostih pa tudi na varnost voznika in sopotnikov. Pri povprečni ceni okrog 300€ in več pa so takšne rešitve dražje od ločenih GPS enot, namenjenih zgolj navigaciji.  

Tovarniško vgrajeni sistemi v avtomobile

Takšen GPS sistem se pojavlja kot dodatna opcija, pri nakupu avtomobila. Cena jim je povprečno okrog 1,500€. Vgrajeni sistemi imajo večji ekran, ki je vgrajen v armaturno ploščo avtomobila. Nekateri modeli imajo danes na dotik občutljiv zaslon, kar omogoča zelo enostavno vnašanje podatkov. Vedno več modelov ponuja tudi glasovno upravljanje sistema, kar je za voznika največja prednost v razmerju do varnosti, pri upravljanju s sistemom. Tovarniško vgrajeni sistemi so najdražji med navigacijskimi sistemi. Slabost je kartografska nadgradnja, saj morate le to kupiti pri avto hiši ali proizvajalcu, ob tem pa boste odšteli minimalno 150€ in več. Tehnologija ki jo vsebuje vaš vgrajen navigacijski sistem bo ostala ista vse dokler ne boste zamenjali avtomobila, to pa je po našem mnenju največja slabost.   

Kartografska programska oprema ter GPS sprejemniki za prenosne računalnike

Vaš prenosnik lahko zlahka spremenite v navigacijski sistem, tako da dokupite zunanjo GPS enoto ter program za kartografijo. Za večino te opreme boste danes odšteli ponekod manj kot 100€. Funkcije so skoraj iste kot pri samostojnih GPS enotah, vendar je uporaba prenosnega računalnika med vožnjo zelo nepraktična. Previdni pa morate tudi bit pri izbiri zaslona. Večina zaslonov je še zmeraj težko berljiva iz različnih kotov ter ob močni zunanji svetlobi.  

Ročne GPS naprave

Veliko GPS naprav ni omejeno na avtomobilsko navigacijo, nekatere med njimi so ročne naprave, katere se uporabljajo za daljša sprehajanja po neznanem terenu, v gorništvu in alpinizmu, ter drugih zunanjih aktivnostih. Take enote lahko vsebujejo karte, kompas ter višinomer. V večini primerov vsebujejo enostavne karte. Danes so take enote popularne za “geocaching” oziroma iskanje zakladov s pomočjo GPSa. Odlične za nemarkirane ter neznane poti, saj beležijo vsak vaš premik od trenutka ko ste GPS vključili. V primeru, da bi se izgubili lahko s pomočjo GPS zlahka sledite isti poti nazaj.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka