Nasveti za nakup projektorja

19. 03. 2009 00:05:07

Če še odločate za nakup projektorja, boste hitro ugotovili, da obstojata dve glavni tehnologiji projektorjev: LCD projektorji in DLP projektorji.

image

Večina nas ni toliko tehnično podkovanih, da bi vedeli kaj pomenita kratici LCD in DLP, večina pa nas ve kaj je to projektor, tista "škatla" preko katere nam šefi projecirajo na platno svoje briljantne vizije in nam težijo kaj moramo postoriti, profesorji s pomočjo teh škatlic predavajo vrhunsko teorijo, tržniki pa nam skušajo dopovedati zakaj so njihove storitve najboljše in ne nazadnje ogled filma s pomočjo projektorja ali igranje iger, pride do polnega izraza ravno s pomočjo projektorjev.

Kaj je LCD in DLP tehnologija?

LCD (liquid crystal display - zaslon s tekočimi kristali) projektorji delujejo na principu prepuščanja svetlobe, DLP (digital light processing) projektorji s pomočjo posebnega čipa in tisočih ogledalc sestavijo sliko, z odbojem žarkov. Za nas laike povedano, LCD prepušča svetlobo, DLP odbija svetlobo.

Kateri projektorji so boljši?

Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Tradicionalno imajo LCD projektorji sloves, da radi prikažejo nekontrastno sliko, DLP projektorji pa so znani po slabši reprodukciji nekaterih barv, če seveda nimate namena odšteti zajeten kupček denarja in si kupiti DLP projektor, ki ima tri individualne čipe (za rdečo, modro in zeleno barvo). V tem primeru lahko mirno nehate prebrati ta članek, ki je pisan za običajne smrtnike z običajnimi denarnicami.

DLP projektorji prikažejo zelo kontrastno sliko, ki pa nima tako bogatih barv, kot slika projecirana iz LCD projektorjev. To sicer ni zelo pomembno, če boste projecirali prosojnice z informacijami, če bo pa projektor služil projeciranju multimedijskih vsebin (npr. filmi), pa mora imeti visoko kakovostno sliko.

Zaradi te pomankljvosti večina DLP projektorjev izdelanih za domači kino vsebuje dva seta rdečih, modrih in zelenih filtrov, tako pridobijo na kakovosti barv, žrtvujejo pa nekaj svetlobe, zato je multimedijo najboljše gledati v zatemnjenem prostoru, kjer visoka produkcija lumnov ni potrebna.

LCD in DLP projektorji se razlikujejo tudi v ostrini slike pri projeciranju prosojnic z velikim številom podatkov. Večina uporabnikov se strinja, da LCD projektorji prikažejo za odtenek ostrejšo sliko kot DLP projektorji. Vendar običajnim uporabnikom razlika ni očitna in če ne boste prikazovali kakšnih razpredelnic polnih številk, pri multimediji razlika ni opazna.

To ne pomeni, da DLP projektorji prikažejo megleno sliko, razlika se opazi samo, če poleg DLP projektorja prikažemo še sliko iz LCD projektorja takrat je slika iz LCD projektorja večinoma bolj ostra.

Za nekatere je velika prednost DLP projektorjev v njihovi majhnosti, ki je ključnega pomena na tržišču, kjer je mobilnost prioriteta. DLP projektorji pridobijo na kompaktnosti zaradi enega samega čipa, proti trem LCD lečam, ki naredijo LCD projektor malo bolj okornega, seveda pa je vse odvisno od potreb uporabnika.

LCD in DLP tehnologija se konstantno razvijata, da bi čim bolje služila uporabnikom. Tekma za miniaturizacijo projektorjev je pripeljala do produkcije manjših in močnejših projektorjev, ki si jih pred nekaj leti nismo mogli niti predstavljati. Produkcija svetlobe na kilogram teže, se je dramatično povečala, video kvaliteta pri najboljših LCD in DLP projektorjih je že skoraj enaka kvaliteti, ki je na voljo v kinematografih.

Torej kateri projektor je pravi?

Pri sistemih za hišni kino, sedanji DLP projektorji prednačijo v barvi, kontrastu in stabilnosti slike zaradi katere se marsikdo odloči za DLP. Vendar bi bilo krivično zapostavljati LCD, ker je prav tako sposoben predvajati vrhunski video.

Obe tehnologiji imata prednosti in slabosti, nobena ni optimalna za vse naloge. Proizvajalci tekmujejo v izpopolnjevanju tehnologije in edini pravi zmagovalec te tekme smo potrošniki.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka