NASVET Hišni tekstil
10. 10. 2017 11:43:04

PRVIČ OPREMLJAM STANOVANJE. NA POMOČ!

1/1

V nadaljevanju najdete nasvete, kako opremiti prvo stanovanje, ne da bi popolnoma izpraznili bančni račun. Sledite našim nasvetom in vaše prvo stanovanje bo kmalu postalo vaš dom. 

1. Ocenite svoj trenutni inventar

Čeprav bi si želeli nov dom s popolnoma novim pohištvom, za večino ta načrt najverjetneje ni realen. Nekateri novi pohištveni kosi bodo verjetno potrebni, verjetno pa se ne boste mogli izogniti kombinacijam z obstoječim pohištvom, ki se trenutno nahaja v vaši sobi, ter pohištvom, ki so ga zavrgli/zamenjali vaši sorodniki.

Kritično preglejte vse pohištvo, ki ga imate na voljo. Začnite z velikimi kosi pohištva (omara, kavč, miza, stoli, postelja), nato ocenite manjše predmete, kot so tekstil in dodatki. Vsak kos pohištva ali dodatek ocenite glede na njegovo uporabnost, stanje in ali ustreza izbranemu stilu stanovanja. Izdelajte seznam potrebnega in ločite elemente glede na tri kategorije: obdržimmoram razmisliti ter darujem/zavržem.

Ko razvrstite pohištvo in predmete v prvih dveh kategorijah, jih ponovno preglejte. Tokrat se odločite, kje bo vsak element postavljen v vašem novem domu. Bodite odprti in razmislite tudi o alternativnih rešitvah in idejah. Če se nekaj resnično ne ujema z vašim novim domom, predmeta ne selite.


2. Nakupujte glede na prednostni seznam

Po selitvi v novi dom, imate za nakup pohištva omejen proračun. Preveliko vznemirjenje in navdušenje zaradi možnosti oblikovanja lastnega doma lahko povzroči kar nekaj dragih napak. Lahko se odločite za najetje kredita in popolno prenovo stanovanja od tal do stropa, ali pa se pokaže, da vaš proračun prenese samo popolno prenovo enega prostora, ostale prostore pa boste morali pustiti v trenutnem stanju, ker zmanjka denarja. Ni treba, da se urejanje prvega stanovanja odvija po tem scenariju. 

Ob vselitvi potrebujete nekaj bistvenih kosov pohištva – posteljo, garderobno omaro, sedežno garnituro, jedilno mizo ter verjetno TV-omarico, vse ostalo lahko dokupujete postopoma. Ob vselitvi bo majhno stanovanje najverjetneje že imelo kuhinjo – čeprav starejšega datuma -, saj lastniki majhne kuhinje niso selili v večje stanovanje. Kuhinja bo služila vašim potrebam, kasneje pa se lahko odločite tudi za njeno prenovo. Videz obstoječe kuhinje izboljšajte s temeljitim čiščenjem lesenih delov, temeljitim čiščenjem fug med keramičnimi ploščicami, beljenjem sten, novimi ročaji, svetili, dodatnimi policami …

Postopoma dopolnjujte dekor tako, da bo izpopolnil podobo vašega doma. Sestavite seznam, po katerem boste kupovali. Ko privarčujete nekaj denarja, ga porabite glede na seznam potrebnega. 



3. Izvirni kosi iz druge roke

Imejte v mislih, da obstaja veliko načinov, kako opremiti dom, ne da bi pohištvo kupili v dragih salonih. Če nakup novega pohištva v bližnji prihodnosti ne ustreza vašemu proračunu, je čas, da postanete ustvarjalni. Na srečo obstaja veliko načinov, kako poiskati cenovno dostopne kose, potrebujete le ostro oko. Poiščite outlet ponudbo, bolšjak, ponudbo iz druge roke, npr. Bolho, pozorni bodite na kosovni odpad, prenove sorodnikov in znancev. Če bodo prijatelji in družina vedeli, kaj potrebujete, bodo bolj pozorni na te kose. 

Preden rabljene predmete prinesete domov, se prepričajte, da imajo vse potrebne dele, očistite jih, po potrebi pa jim privoščite nov oplesk barve ali nove ročaje. Potrudite se, da boste izbrali pohištvene kose in dekor, ki je v skladu z vašim osebnim stilom, vendar ne pozabite, da ni potrebno popolno ujemanje. Naj se predmeti na mešan, a ujemajoč način dopolnjujejo, ne pozabite niti na kontraste. Če ste pripravljeni vložiti nekaj naporov in prostega časa, rabljeno pohištvo lahko prilagodite. Pri prenovi pohištva potrebujete pravilen naredi sam tutorial, nekaj premazov barve ter novo tapetniško blago.



V nadaljevanju članka pa nejdete še nekaj namigov za dodatke, ki bodo izboljšali stil vašega novega stanovanja. 

Pri vseh pohištvenih kosih ne šparajte, sicer bo videz vašega interierja povprečen. Ravno prava mešanica pohištva iz druge roke, prenovljenega pohištva, dodatkov dostopnejših blagovnih znamk in nekaj dobrih dizajnerskih kosov bo ustvarilo najboljši rezultat.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka