NASVET Gradnja
14. 09. 2017 11:03:46

PLESEN. 4 ZNAKI, OB KATERIH MORATE NUJNO UKREPATI!

1/1

Plesen je ena od strašnih resničnosti življenja v hiši. Ne glede na to, kako nov ali čist je dom, vedno obstaja možnost, da se plesen nekje skriva. Nekatere plesni so resnično nevarne, za ljudi s pomanjkljivim imunskim sistemom pa lahko celo usodne. Tudi če plesen še ni vidna, jo lahko že vonjamo.

Tukaj so 4 ZNAKI, ki vam bodo povedali, ali morate svoj dom podrobneje pregledati zaradi prisotnosti plesni.  


1. Poškodbe zaradi izliva vode

Če je vaš dom v preteklosti ali pred kratkim utrpel škodo zaradi izliva vode (poškodba strehe, poškodba vodovodnih cevi ali naprav v kuhinji ter kopalnici, izliv radiatorja …), potem morate resno razmisliti o tem, da podrobneje preverite poškodovana območja. Pravočasna sanacija poškodovanega območja lahko prepreči še večje poškodbe in razvoj plesni, saj se lahko voda nabira v steni, pod talno oblogo ali na drugih mestih, plesen pa se razraste na mestih, ki niso vidna očesu. Tudi če se je izliv vode zgodil že pred časom, lahko plesen še vedno uspeva. Če pa trenutno nimate na nepremičnini poškodb zaradi vode, je pomembno, da dom redno vzdržujete in ustrezno ogrevate. Streha, okna in strešna okna, žlebovi, klet ter radiatorji so mesta, ki potrebujejo vašo stalno pozornost.



2. Zdravstvene težave: alergije in glavoboli 

Eden od klasičnih znakov, ki kažejo na prisotnost plesni, so zdravstvene težave, predvsem alergije, astmi podobni simptomi ter glavoboli. Čeprav so nekateri ljudje zelo alergični na spore plesni, le-te niso dobre za nikogar. Tudi če so vaši trenutni simptomi blagi, se lahko ob razrastu plesni nenadoma poslabšajo. Bodite pozorni na način, kako se vi in drugi ljudje počutite v notranjosti vašega doma. Ali se vaši gostje počutijo slabo, ko pridejo k vam na obisk? Stanje je še posebej težavno za vas, ker živite in spite v domu. Ne ogrožajte zdravja zaradi plesni.



3. Čudne vonjave 

Če v hiši zaznavate čudne vonjave, ki jih ne morete uvrstiti med običajne postane ali zatohle vonjave, ali celo že sumite na plesen, pojdite v akcijo. Če zaznate neprijetne vonje zunaj običajnega spektra, je čas, da nemudoma poiščete vir smradu, pa čeprav se ta nahaja nekje za garderobno omaro ali v tleh.


4. Stara hiša

Čas je eden največjih dejavnikov, ali se bo plesen razvila ali ne. Spore plesni so nenehno v zraku. Dobesedno so okoli nas, samo vprašanje časa pa je, kje plesen najde ustrezno okolje, da lahko kolonizira. Če je vaš dom zelo star, vlažen in pomanjkljivo ali nestrokovno izoliran ter ogrevan, spore plesni zlahka najdejo mesto, kjer se lahko zasidrajo in razrastejo. Tudi če v domu še ne zaznavate plesni, je preverjanje vseh delov starega doma vredno vašega časa ... in zdravja.



Plesen vedno najde pot. Če se je v vašem domu že razvila plesen, je čas za ukrepanje. Če pa plesni še niste odkrili, vendar vaš dom ustreza enemu ali več naštetim dejavnikom, bodite pozornejši, saj vam bo pravočasno ukrepanje prihranilo veliko nevšečnosti in tudi denarja.
 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka