NASVET Organizacija in shranjevanje
16. 08. 2017 15:24:56

5 VPRAŠANJ, NA KATERE ODGOVORITE ŠE PRED PRENOVO

1/1

Prenove prostorov so zabavne, prav tako pa so tudi malo zastrašujoče, predvsem pa naporne. Nenazadnje ni enostavno prenoviti starega prostora in iz njega ustvariti nekaj, kar je podobno interierjem, ki jih lahko najdemo v revijah, na arhitekturnih portalih ali na Pinterestu. Obstaja toliko različnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati. Kako sploh začeti prenovo?

Pri prenovi doma je priprava ključna. Preden začnete s prenovo, morate narediti načrt. Če boste določili znesek, ki ga lahko porabite, ter svoje želje in potrebe, ki bodo določile končno podobo prenovljenega prostora, se boste znebili vseh dvomov in ugibanj. Od te točke naprej bo prenos vaše vizije v resničnost le še vprašanje preverjanja nalog s seznama.

Če ste obtičali sredi sestavljanja načrta, ne skrbite. Ustvarili smo seznam 5 najpomembnejših oblikovalskih vprašanj, preden začnete naslednji projekt. Če boste upoštevali vseh pet vprašanj, boste lahko rešili vse oblikovalske zagate in vprašanja.

1. Kako želite, da prostor deluje, FUNKCIONIRA?

Če ste redni bralec Ambientdizajna, potem veste, da stalno ponavljamo: najpomembnejša je funkcija prostora, šele nato pride dizajn. Vedno! Če opremljeni prostor ne upošteva vaših potreb, ne boste zadovoljni z njim. Ko načrtujete nov projekt, morate najprej razmisliti o tem, kaj potrebujete v prostoru, ki ga boste prenovili. 

Vprašajte se: 
Ali bo prostor služil enemu samemu ali več ciljem? Kdo bo prenovljeni prostor najpogosteje uporabljal? Ali ima oseba, ki bo prostor uporabljala, posebne potrebe? Kakšne so/bodo shranjevalne potrebe v tem prostoru? 

2. Kaj vam JE VŠEČ v obstoječem prostoru?

Preden začnete z novim projektom, je pomembno, da naredite popis obstoječe opreme. Še zlasti bodite pozorni na vse tisto, kar vam je všeč v prostoru. Na ta način ne boste naredili samo realističnega pogleda na prostor, ampak boste tudi ugotovili, ali lahko nekatere elemente/funkcije vključite v prenovljeni prostor.

Vprašajte se: 
Kako sem zadovoljen/-a s pretočnostjo in vzdušjem obstoječega prostora? Ali obstajajo deli pohištva, elementi ter dodatki, ki jih želim obdržati? Ali mi je všeč obstoječa barvna shema?

3. Kaj vam NI VŠEČ v obstoječem prostoru?

Potem, ko ste ugotovili, kateri elementi/funkcije so vam všeč ter jih želite obdržati, morate odkriti tudi tiste funkcije, ki se jih želite znebiti. Bodite realistični. Vemo, da je velika skušnjava, da bi preprosto spremenili in zamenjali vse, toda v tem primeru je v vašem interesu, da razmislite o specifičnih potrebah. 

Zadnja stvar, ki jo želite doseči, je, porabiti denar za prenovo, nato pa ugotoviti, da ste naredili iste napake kot pri zadnjem opremljanju. Ko ugotovite, katere oblikovalske elemente želite spremeniti, naredite korak nazaj in se vprašajte, zakaj vam ti elementi niso všeč. Prav ti razlogi vam bodo pomagali pri premiku naprej ter nadaljnjem načrtovanju. 

Vprašajte se: 
Ali ta prostor izpolnjuje moje trenutne potrebe? Če proračun ne bi bil odločilen dejavnik, katerih delov bi se najprej znebil/-a? 

4. Ali obstaja poseben STIL, ki ga želite posnemati?

Zdaj prihaja zabavni del: stil vašega novega prostora! Ko določite vse funkcije, se lahko premaknete na dizajn oziroma estetiko. Najprej poiščite navdih. Vzemite si nekaj časa in pobrskajte po revijah ter spletnih straneh, kot je Ambientdizajn, in shranite fotografije, ki so vam najbolj všeč. Najverjetneje boste ugotovili, da se vaše želje ujemajo z določenim stilom notranje opreme.

Ko imate že precej trdno oblikovano idejo o videzu ter stilu prenovljenega prostora, raziščite, kateri elementi in materiali so najbolj značilni za ta stil notranje opreme. Poznavanje ključnih elementov vam bo omogočilo boljšo predstavo o tem, kako določene elemente prenesti v prostor, ki ga želite prenoviti. Če je vaš okus individualen, upoštevajte posebne elemente, ki ste jih izbrali in kako bodo delovali kot celota. 

Vprašajte se: 
H kateremu stilu notranje opreme se nagibam? Me je v zadnjem času navdušil kakšen interier, za katerega sem prepričan/-a, da je še posebej dobro zasnovan? Sem v preteklosti opremil/-a kakšen prostor, ki mi je še posebej všeč? 

5. Kakšen je vaš PRORAČUN?

Zdaj se morda sprašujete, zakaj smo postavili proračun kot peto točko, in sicer za stilom. To smo storili zato, ker obstaja več kot en način ustvarjanja značilnega stila. Z varčevanjem ter naredi sam (DIY) projekti je mogoče izraziti določen stil, ne da bi izpraznili račun na banki, vendar pri zelo omejenem proračunu se najverjetneje ne boste mogli izogniti ustvarjanju in naredi sam projektom. 

Najprej si morate ogledati svoje finance in ugotoviti, koliko denarja lahko porabite za prenovo. Ko določite skupni znesek, lahko določite, koliko boste porabili za posamezne elemente. Ugotovite, kateri elementi so najpomembnejši za vas in kakšen je njihov strošek nakupa. Ko imate zneske najpomembnejših elementov zabeležene v proračunu, se lahko poigrate še z ostalimi dodatki, da boste ostali znotraj proračuna. 

Vprašajte se: 
Koliko bi rad/-a zapravil/-a? Kakšen je najvišji znesek, ki ga lahko zapravim? Ali naj več časa porabim za proučevanje notranje opreme, preden začnem kupovati? Kateri elementi so na mojem prednostnem seznamu?

Najboljši dizajn boste uresničili le z načrtovanjem in pripravami. Še preden vzamete čopič v roke, morate imeti že zastavljeno idejo o oblikovanju celotnega prostora. Morate vedeti, kako želite, da izgleda prenovljeni prostor, kaj morate storiti, da boste uresničili svojo vizijo, predvsem pa, koliko vas bo stala prenova. Če pa ste zaskrbljeni glede te naloge, smo tu, da vam pomagamo

Razmislite o teh petih oblikovalskih vprašanjih, še preden začnete projekt prenove. Le natančen načrt vam bo omogočal ustrezno ukrepanje. Če pa boste naleteli na nerešljivo zagato, poiščite strokovno pomoč arhitekta ali notranjega oblikovalca, ki vam bo pomagal uresničiti vizijo vašega sanjskega prostora. 

O katerih oblikovalskih vprašanjih še razmišljate, ko prenavljate prostor? Ali obstajajo še drugi dejavniki oblikovanja, ki jih upoštevate?
 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka