NASVET Računalništvo
2. 05. 2017 13:21:20

ČE PORABITE VEČ ZA KAVO, KOT ZA ZAŠČITO RAČUNALNIKA, NAJ VAS NE PRESENETI NOVA OKUŽBA

1/1

Konec 80. let prejšnjega stoletja smo poznali le peščico virusov, ki so tako ali drugače ogrožali naš računalnik, v glavnem v okolju MS-DOS. Po letu 2000 pa je se nekako začel razcvet virusov in črvov, ki so skozi čas postajali vse bolj kompleksni in agresivni do končnih uporabnikov.

V današnjem času so kibernetski kriminalci organizirani bolj kot kadarkoli prej. Kibernetski kriminal zajema vse prekrške, ki so storjeni s komunikacijskimi napravami na spletu oziroma na omrežju. Tu mislimo na vohunjenje, nedovoljeno kopiranje, nepooblaščeno dostopanje, nadlegovanje, spletne prevare, pridobivanje tajnih informacij, skratka vse kar lahko škoduje vam in vašemu podjetju.

Se dobro zavedate pomembnosti ustrezne protivirusne zaščite

Neodvisni inštitut za IT-varnost AV-Test poroča o nastanku 390.000 novih zlonamernih programov vsak dan. Da, pravilno ste prebrali, 390.000 zlonamernih programov dnevno.

V kolikor ste še vedno skeptični, naj vam predstavimo vsaj en primer poslovne škode. Napadalci oziroma hekerji informacije o dobro stoječih podjetjih najprej pridobijo preko javno dostopnih podatkov. Tu gre večinoma za podjetja, ki poslujejo z večjimi vsotami denarnih sredstev. Za tem napadalci vdrejo v e-poštne predale uslužbencev podjetja in tam spremljajo ter beležijo vse aktivnosti, ki so za njih relevantne. Ko dobijo predstavo o poslovnih procesih, pošljejo kupcu lažno e-poštno sporočilo o spremembi transakcijskega računa, kamor kupec (vsaj nekaj časa) nakazuje denarna sredstva. Preden oškodovano podjetje odkrije prevaro, je škoda lahko že ogromna. 55% direktorjev in lastnikov podjetij meni, da ima spletna varnost najvišjo prioriteto, 34% pa meni, da ima visoko prioriteto. Podjetja v povprečju porabijo med 5% in 25% celotnega proračuna, namenjenega za IT sektor.

Mnogi uporabniki se dejansko vprašajo, zakaj bi protivirusni program plačevali, če obstajajo brezplačni. Zato vam bomo predstavili nekaj osnovnih razlik in dokazali zakaj je brezplačna opcija na koncu lahko veliko dražja. Večina brezplačnih protivirusnih programov je v bistvu močno okrnjena različica plačljivega protivirusnega programa, ki je izdelek istega podjetja. Gre le za marketinški trik, s katerim proizvajalci želijo pritegniti potencialne kupce. Torej imeti neučinkovit protivirusni program je enako, kot če ga sploh ne bi imeli. Pri plačljivem protivirusnem programu pa dobite vse kar je potrebno za zaščito računalnika v paketu, torej sam protivirusni program, program za zaščito proti vohunskim programov in požarni zid. Poleg tega brezplačni protivirusni programi nudijo manj opcij skeniranja, imajo manjšo podatkovno bazo virusov, nudijo le osnovno zaščito pred virusi, se posodabljajo zelo poredkoma, to pa na široko odpira vrata novim grožnjam.

Z namenom preprečevanja tovrstnih situacij, obstajajo podjetja, ki so razvila revolucionarni protivirusni izdelek. Izdelek poleg samoumevne celovite protivirusne zaščite vašega osebnega računalnika v okolju Windows/Linux in Mac omogoča tudi zaščito in skeniranje prometa v realnem času, zaščito pred najnovejšimi zlonamernimi in vohunskimi programi, zaščito podatkov pred uničenjem, filtriranje e-poštnih sporočil in spletnega prometa (prikazana samo varna vsebina) itd.

Določeni antivirusni programi vam na podlagi svojih tehnologij lahko zagotovijo varnost vaših otrok pred neprimerno vsebino (nasilje, pornografija itd.)

Na trgu so tehnologije za zaznavanje in zdravljenje zlonamernih programov. Poleg tega si lahko priskrbite tudi protivirusni laboratorij in storitev globalnega nadzora virusov, in sicer na principu pridobivanja vzorcev zlonamernih programov na globalni ravni. Slednje vam omogoča najhitrejši možni odziv na nove spletne grožnje, še posebej tiste, ki so v svetu računalništva še neznanka.

Posamezni antivirusni programi delujejo na principu uporabe zapisa manjšega števila virusov, saj lahko en vnos definira celo na tisoče sorodnih virusov. To uporabniku prihrani precej prostora na trdem disku, z nižana je tudi poraba spomina in seveda promet pri prenosu posodobitev podatkovne baze.

Na določenih spletnih straneh posameznih antivirusnih programov lahko spremljate dogajanje v živo v realnem času. 

Univerzalna tehnologija dekompresije zlonamerne programske opreme, tehnologije za analiziranje obnašanja in izvrševanje zlonamernih procesov, hevristična analiza, tehnologija zaznavanja zlonamernih programov, ki so podobni že obstoječim in že registriranim zlonamernim programom je samo nekaj lastnih tehnologij, s katerimi se ponaša naša ekipa razvijalcev.

Torej, če povzamemo zgornje besedilo, čemu je protivirusni program v bistvu namenjen? Protivirusni program je »policist«, ki stoji na vratih računalniškega sistema. Vaš računalnik varuje pred številnimi nevarnimi grožnjami ter jih zajame, uniči in opozori pred podobnimi. Novi virusi prihajajo vsak dan. V času, ko ste prebrali tale članek, je bilo ustvarjenih vsaj 2.000 novih groženj, ki lahko resno ogrožajo vaše podjetje ali osebno premoženje. Naloga protivirusnega programa je tudi to, da vedno sledi najnovejšim grožnjam. Gre za proces, ki se verjetno ne bo nikdar končal! Poskrbite torej za varnost svojega podjetja ali domačega osebnega računalnika.

Pripravil: Dr. WEB Slovenija

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka