NASVET Tematska dekoracija
25. 07. 2017 10:59:22

BARVITO RETRO STANOVANJE

1/1

Stena v dveh barvah v dnevno-bivalnem prostoru je odlična rešitev, saj dve barvi in do polovice pobarvana stena osveži podobo prostora in mu doda eleganco, lahko pa vizualno spremeni tudi dimenzije prostora. Več

Jedilnica je veder prostor, ki so ga arhitekti poživili z modrimi 'podeželskimi' svetilkami, plakati, ki so pravzaprav naslovnice štirih stripov in so jih arhitekti obesili na vrvico, ter rumenimi stoli. Škoda, ker arhitekti niso izbrali štirih rumenih stolov.

Sonca je v poletnih dneh na pretek. Zakaj ne bi s 'sončnim' dekorjem oziroma z okrasnimi predmeti v barvi sonca polepšali doma? Več 

V kopalnici se je retro stil umaknil tradicionalnemu značaju.

Keramika Creta je nov čar iz preteklosti, ki sodi tudi v sodobno opremljen dom. Kolekcija je topel, vabeč in minimalističen poudarek za ustvarjanje ambienta z velikim čarom, katerega zgodovina in prefinjena osebnost se privlačita in dopolnjujeta. To je nova različica tradicionalne italijanske keramike, ki neguje občutek preteklosti, vendar ima sodoben izraz in razpoloženje. Več

Retro spalnica, vendar na postelji pogrešamo več turkizne barve.

Retro pohištveni trendi se vračajo. Ste že kdaj slišali, da če shranite oblačila ali pohištvo za 20–30 let, se slog ponovno vrne nazaj v modo? Čeprav je to morda res, se slog ne vrne v povsem enakih materialih, barvah ali zasnovi, medtem ko se izvirna ideja ponovi. Če bi radi osvežili svoj dom z retro pohištvom, sledite naslednjim nasvetom.

1. Izberite obdobje, ki ga obožujete

Retro pohištvo je kopanje po preteklih obdobjih. Izberite tisto obdobje, ki ga imate najraje. Ljudje radi izberejo pohištvo iz sredine 20. stoletja oziroma pohištvo iz obdobja 1930–1960. Razmislite, katere značilnosti najbolje ustrezajo vašemu slogu notranje opreme, da bo v sozvočju z ostalo notranjo opremo.

2. Izberite pohištvo, ki se ujema z arhitekturo vašega doma
Številni lastniki ustvarjajo dom od znotraj navzven, drugi pa raje pustijo, da arhitektura doma narekuje izbiro pohištva. To je kot nalašč za domove, ki radi posnemajo poenostavljeno retro pohištvo kot protiutež velikim oknom in pogledom. Številni arhitekti so tudi pohištveni oblikovalci. Brskajte po zgodovini, da boste našli v najljubšem arhitekturnem slogu tisto, kar bo dopolnilo vaše pohištvo!

3. Retro razsvetljava za osvetlitev v slogu
Ali imate radi retro metalno talno svetilko z velikim senčnikom, ki je bila popularna v 70. letih in je razsvetljevala skoraj vsako dnevno sobo, ali raje uvedbo aluminija v stenske in viseče svetilke v poznih 60. letih? Razsvetljava je sestavni del retro dekorja. Preverite ponudbo svojega najljubšega proizvajalca svetil in izberite visečo, stensko, talno ali namizno v retro slogu.

4. Združite sodobno kuhinjo z retro kuhinjskim udobjem in dodatki
V kuhinjah je že dolgo časa čutiti vpliv retro sloga, predvsem pri napravah in vintage pohištvu. Nostalgičen slog 50. let se v kuhinji izraža z močnimi ali s pastelnimi barvami in kovinskimi podrobnostmi. S posnemanjem restavracij iz tega obdobja lahko postane tudi kuhinja retro.

5. Retro dodatki
60. leta so navdihnila ure, jedilne garniture … Če niste popolnoma prepričani v retro slog, dodajte samo kakšen retro dekorativni element.

6. Nasveti za razmislek, ko opremljate z retro pohištvom
Številna podjetja ustvarjajo retro kolekcije, ki obujajo nostalgičen retro slog. Če imate raje pristno (izvirno) retro pohištvo, bodite pozorni pri barvah in lakih, še posebej pri otroškem pohištvu, saj barve in premazi verjetno vsebujejo strupene snovi.

7. Življenje na verandi oziroma terasi
Življenje na prostem je za mnoge ljudi način življenja. Vrtno pohištvo v retro slogu je eden od načinov, da oživite retro vzdušje. Kovinsko pohištvo v pastelnih odtenkih ali živahnih barvah je kot nalašč.

8. Kontrastne barve in tkanine v retro spalnici
Nič ni bolj vintage kot kontrastne barve na tkaninah v spalnici. 70. leta so bila čudovito obdobje z okrasnimi svetilkami, drzni in dinamični potiski v oranžni, zeleni, vijolični, turkizni in rumeni barvi pa so bili priljubljeni tako v notranjem opremljanju kot tudi med modnimi oblikovalci. Okus retro sloga v spalnici lahko ustvarite z oblazinjenim vzglavjem, narejenim iz žameta ali velurja, posteljno pregrinjalo pa poudarite z blazinami v pop barvah, preprogo in vpadljivo stensko dekoracijo. 

9. Barva ali retro element, ki navdihuje 
Če nimate najljubšega obdobja ali notranje opreme, se zgledujte po najljubši barvi naprave, kavča, svetilke ali umetnine. Presenečeni boste, kako lahko celoten prostor navdihe barva. Si želite turkizne naprave v svoji retro kuhinji? Naj bo barva vaš retro navdih.

10. Iščite navdih v pop kulturi

V zadnjih letih lahko sledimo pojavu retro televizije, filma, mode, avtomobilov in pri vsem lahko zaznamo vintage čar. Če se sprašujete o tem, kako izbrati retro pohištvo in navdih, brskajte po svetovnem spletu.

Napisal: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka