NASVET Računalništvo
6. 04. 2017 12:19:39

SPLETNO GOSTOVANJE

1/2
2/2

Pojma strežnik in spletno gostovanje sta tesno povezana, saj gre pri slednjem za storitev, pri kateri naročnik zakupi strežnik ali zgolj prostor na strežniku. Ta je neprestano povezan v splet, bistvo pa je v tem, da so podatki ves čas dostopni uporabnikom spleta. Največkrat gre za spletne strani in spletne trgovine, seveda pa strežnik lahko služi tudi shranjevanju slik, video vsebin in vseh ostalih vrst datotek.

Danes se bomo osredotočili na spletno gostovanje v najožjem pomenu besede, torej na storitev, namenjeno gostovanju spletnih mest. Za naročnika storitve je izjemno pomembno, da ponudnik uporablja sodoben in tehnično izpopolnjen strežnik, saj je poleg zmogljive internetne povezave ta najpomembnejši element, ki vpliva na hitrost delovanja spletne strani. Hitrost postaja iz leta v leto pomembnejša. Uporabnikom spleta se vse bolj mudi, informacije zahtevajo takoj in s čim manj napora. Hitrost delovanja spletnih strani je postala še posebej pomembna, odkar večina uporabnikov za brskanje po spletu uporablja mobilne telefone. Počasnost enostavno ne pride več v poštev.

Ko se odločamo za spletno gostovanje, se nam najprej zastavi vprašanje, za katero vrsto storitve se odločiti. Lahko zakupimo lasten strežnik in si gostovanje uredimo kar doma, strežnik lahko gostimo v podatkovnem centru (kolokacija), lahko ga najamemo (namensko gostovanje) ali zgolj del strežnika (VPS gostovanje), prav tako pa se lahko odločimo za mnogo cenejše »shared« oziroma deljeno gostovanje.

 

Kaj vse zajema upravljanje lastnega strežnika?

Najprej je potrebno izbrati ustrezen strežnik, ki bo lahko povsem zadostil danim zahtevam. Za pravilno izbiro je potrebno dobro poznavanje strežniške opreme, seveda pa ne gre tudi brez naprednega tehničnega znanja. Strežnik je namreč treba vzpostaviti ter nanj namestiti ustrezno programsko opremo. Pri tem je potrebno temeljito poskrbeti za varnost sistema, seveda pa mora biti ta tudi zanesljiv in čim bolje hitrostno optimiziran.

Spletno gostovanje na lastnem strežniku zahteva stalen nadzor delovanja. V ta namen obstaja programska oprema, ki v primeru težav nemudoma obvesti administratorja. Nato pa je na njem, da težavo diagnosticira in kar najhitreje odpravi. V primeru namenskega ter VPS gostovanja se naročnik običajno lahko odloči za storitev, ki vključuje vzdrževanje strežnika s strani ponudnika gostovanja, za kar se pogosto plačuje mesečni pavšal. Pri deljenem gostovanju pa naročnik ne potrebuje tehničnega znanja, saj za vse skrbi ponudnik. Tako je poskrbljeno za vzpostavitev strežnika, optimizacijo, zagotavljanje varnosti, stalen nadzor in redno posodabljanje.

Lasten strežnik zahteva tudi ustrezen prostor. Ta mora biti zavarovan pred različnimi naravnimi dejavniki, npr. pred visokimi/nizkimi temperaturami, udari strel in poplavami. Pred nakupom strežnika je potrebno računati na precej več porabljene elektrike, prav tako je potrebno zagotoviti zanesljivo napajanje brez prekinitve. In česar si posameznik, ki si spletno gostovanje želi urediti doma, najverjetneje ne bo mogel pridobiti, je zmogljiva povezava, neposredno povezana s hrbtenico omrežja.

Če se hočemo izogniti naštetim težavam in če tako postavitev strežnika kot nadzor, vzdrževanje in posodabljanje želimo prepustiti strokovnjakom, se lahko odločimo za »dedicated« oziroma namensko spletno gostovanje. Zavedati pa se moramo, da so v tem primeru stroški precej višji. Marsikatero podjetje si lastnega strežnika enostavno ne more privoščiti. Na srečo v večini primerov po lastnem strežniku ni prav nobene potrebe. Povsem zadostuje deljeno spletno gostovanje, paziti je potrebno le pri izbiri ponudnika, saj moramo izbrati takšnega, ki lahko zagotovi visoko kakovostno storitev.

 

Zakaj je deljeno gostovanje največkrat boljša odločitev?

Deljeno spletno gostovanje večini predstavlja daleč najbolj optimalno izbiro. Ker naročnik ne potrebuje nikakršnega tehničnega znanja, lahko zapišemo, da gre za najbolj enostavno vrsto gostovanja. Za vse poskrbi ponudnik, ki skrbi za redno posodabljanje strežnika, vzpostavitev zanesljivega varnostnega sistema ipd. Najboljši ponudniki svojim naročnikom zagotavljajo tudi redne varnostne kopije datotek, podatkovnih baz in elektronske pošte.

Deljeno gostovanje je v primerjavi z drugimi vrstami storitve najcenejše. In to ne zgolj za nekaj evrov, vendar so cene občutno nižje. Zato tudi ne preseneča, da večina naročnikov za deljeno spletno gostovanje plačuje na letni ravni, medtem ko naročniki VPS in namenskega gostovanja običajno plačujejo mesečno. Razlog za nižjo ceno deljenega gostovanja je v deljenju stroškov – na enem strežniku namreč gostuje več naročnikov, zato se stroški mednje porazdelijo.

Varnost smo omenili že kar nekajkrat. Deljeno gostovanje velja za zelo varno, saj imajo ponudniki storitve na tem področju izkušnje in ustrezno programsko opremo, ki zagotavlja zaščito pred spletnimi virusi in ostalimi okužbami. V primeru, da moramo za strežnik skrbeti sami, lahko hitro pride do varnostne luknje in težav, povezanih z odpravo okužbe ter nadaljnjimi preventivnimi ukrepi.

Čeprav ste morda kje zasledili da deljeno spletno gostovanje ne velja za najhitrejše, je danes resnica drugačna. Številni ponudniki razpolagajo s sodobnimi in tehnično brezhibnimi strežniki, ki zagotavljajo visoko hitrost delovanja spletnih strani in spletnih trgovin. Pri tem veliko vlogo igra tudi programska oprema, saj omogoča učinkovito ločevanje paketov gostovanja posameznih naročnikov in tako prepreči, da bi morebitno preobremenjena stran prvega naročnika vplivala na delovanje strani drugega.

Verjetno najboljši primer hitrega deljenega gostovanja v Sloveniji predstavlja NEOSERV.si, pri katerem spletno gostovanje poganjajo zmogljivi Intelovi procesorji. V njihove strežnike je vgrajenih 64+ GB delovnega pomnilnika, omenjeni ponudnik pa je bil tudi eden prvih pri nas, ki je pričel z uporabo SSD tehnologije. Strežniki, v katere so vgrajena SSD diskovna polja, omogočajo do kar 5x večjo odzivnost spletnih strani.

Upravljanje deljenega gostovanje je še posebej preprosto, če ponudnik naročniku omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel. Prek nje je dodajanje novih domen, ustvarjanje e-poštnih predalov, urejanje datotek in podatkovnih baz, nameščanje spletnih sistemov (npr. WordPress) in podobno povsem preprosto in intuitivno. Vse se da opraviti z le nekaj kliki.

 

Za prodajo gostovanja ne potrebujete lastnega strežnika

Ste razmišljali o tem, da bi spletno gostovanje ponujali kar sami? Čeprav je konkurenca na tem področju precejšnja, se s pravim pristopom da zaslužiti. Dobra novica je, da za ta namen ne potrebujete lastnega strežnika. Nekatera podjetja namreč ponujajo tako imenovano reseller gostovanje, pri katerem naročnik zakupi večji obseg spletnega prostora, nato pa ga porazdeli na poljubne manjše enote ter po lastno določenih cenah prodaja svojim končnim naročnikom.

Reseller gostovanje, za katerega se redkeje uporablja zapis v slovenščini »spletno gostovanje za nadaljnjo prodajo«, je v prvi vrsti namenjeno agencijam in podjetnikom, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani. Z zakupom reseller gostovanja lahko svojim strankam poleg same izdelave strani ponudijo tudi gostovanje. Na ta način so končni naročniki deležni celostne storitve – za spletno predstavitev je v celoti poskrbljeno na enem mestu.

Za reseller gostovanje se odločajo tudi posamezniki z večjim številom spletnih strani, saj ima le-to zanje v primerjavi z deljenim gostovanjem bistveno prednost. Za vsako spletno stran si lahko kreirajo svoj paket, kar pomeni, da svoje strani lahko upravljajo prek ločenih nadzornih plošč. Omenjeno pride prav zaradi kar nekaj razlogov (lažje upravljanje, boljša kontrola, možnost uporabe poljubne PHP verzije za vsako stran posebej, …), v katerih spletni mojstri vidijo dodano vrednost.

Napredno reseller gostovanje ponuja tudi prej omenjeni ponudnik NEOSERV.si, kjer naročnik prejme dostop do nadzorne plošče WHM, končne stranke pa svoje pakete spletnega gostovanja upravljajo prek cPanel. Poleg izjemne hitrosti delovanja so naročniki deležni samodejnega izdelovanja dnevnih, tedenskih in mesečnih varnostnih kopij, možnosti nastavitve najnovejše PHP verzije ter prijazne in hitro odzivne podpore, ki je na voljo tudi ob nedeljah in praznikih. Ko vam bo šlo torej karkoli narobe ali česa ne boste znali, se brez zadržkov obrnite na njihovo ekipo.

Kaj morate vedeti pred zakupom spletnega gostovanja?

Ko se odločate za spletno gostovanje, se morate najprej odločiti za vrsto storitve. Izbirate lahko med deljenim, VPS in namenskim gostovanjem, strežnik pa si lahko postavite tudi doma ali se odločite za tako imenovano kolokacijo. Deljeno gostovanje je cenovno daleč najugodnejše, medtem ko boste morali pri ostalih oblikah gostovanja seči globlje v žep.

Odločitev glede vrste gostovanja je odvisna predvsem od velikosti in obiskanosti spletne strani. Za gostovanje največjih in najbolj obiskanih spletnih mest se je smiselno odločiti za eno izmed dražjih storitev, medtem ko je za veliko večino spletnih strani najbolj ustrezno deljeno gostovanje.

Pred zakupom gostovanja se vedno prepričajte, da gre za kakovostnega ponudnika, ki vam poleg zmogljivih strežnikov lahko ponudi tudi stalno dostopno in hitro odzivno podporo. Ta je pri storitvi, kot je spletno gostovanje, izjemno pomembna, saj napake na spletni strani ali celo dlje časa nedelujoča spletna stran lahko privede do velike poslovne škode. Tega pa si zagotovo ne želite, kajne?

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka