NASVET Vrt in okolica
28. 03. 2017 11:41:05

5 NAČINOV, KAKO NAJVEČ IZTISNITI IZ MAJHNEGA VRTA

1/1

Ali veste, zakaj je bolje, da imate majhen vrt? Ker imate v majhnem vrtu manj prostora za nered, oblikovanje in urejanje velikega vrta pa je še bolj zahtevno. Vaš majhen vrt bo ljubek, ko bo dokončan. Izkoristite prostor, ki ga imate na voljo. Da bi to naredili, upoštevajte: 

1. Na majhnem vrtu naj bo vse manjše
Ko kupujete vse potrebno za majhen vrt, se prepričajte, da so stvari majhne oziroma manjše. Vzemite meter v roke in izmerite prostor, ki ga imate na voljo. Če iščete vrtno pohištvo, boste vedno našli stvari, ki ustrezajo majhnemu vrtu. Zagotovo boste znali razlikovati med primernim in prevelikim pohištvom. Tudi pri rastlinah, rožah, grmih, drevesih morate izbrati nekaj, kar ne bo zavzelo vsega prostora. Na voljo so ali pritlikave rastline ali rastline, ki zelo počasi rastejo. Vsaka vrtnarija vam bo pomagala poiskati kombinacijo rastlin, ki je najprimernejša za vaš majhen vrt. 


2. Tudi stene uporabite učinkovito
Kaj pa, če vas ne zanimajo vrtne rastline in bi želi le nekaj barve? V tem primeru vam ni treba izgubljati dragocene površine na tleh za rože. Najlažja rešitev je, da cvetje postavite v košare in jih obesite na steno. Ta možnost vam bo prihranila kar nekaj prostora. 

3. Vedno imejte urejeno lopo
Ko se vam bodo začele kopičiti stvari, kmalu ne bodo šle več v lopo, zato se bodo razširile na vrt, kjer vam bodo kradle prostor. Skrbite, da bo skladišče vzdrževano in da boste ohranjali količino stvari na konstantni ravni in nikoli se ne boste soočili s težavo. Vse vaše orodje in naprave bodo lepo pospravljene, notranjost lope pa bo delovala večja, ko bo urejena.  

4. Vse naj ima namen
Je kaj na vašem vrtu, nad čemer niste navdušeni? Ne obotavljajte se in se tega znebite takoj. Ob metanju stvari stran se vedno lahko počutite nelagodno, saj ste za zavržene stvari morda porabili veliko denarja. Je drag izdelek odtehtal pomanjkanje prostora na majhnem vrtu? Vedno lahko podarite nezaželene, a ohranjene stvari v dobrodelne namene.

5. Pozabite na vrtno garnituro z veliko mizo in stoli
Če imate majhen vrt, verjetno ne boste gostili množice prijateljev ali sorodnikov za vrtno mizo. V resnici ne potrebujete velike mize, ampak se raje ozrite za alternativami. Osrednja točka vašega majhnega vrta je lahko mala bistro mizica z dvema stoloma, ki jo postavite bolj ob stran, da ostane dovolj prostora za aktivnosti. Če ne potrebujete mize, potem izberite leseno ali kamnito klop. 

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka