NASVET Na vrtu
8. 03. 2017 13:33:25

PISARNA: 5 IDEJ ZA UREDITEV DELOVNEGA OKOLJA DOMA

1/2
2/2

Če se počutite preobremenjene zaradi opremljanja pisarne, ki bo omogočila delo od doma, berite dalje. V nadaljevanju članka najdete 5 idej, ki vam bodo pomagale ustvariti domačo pisarno, ki bo tako funkcionalna kot tudi vabeča.

1. Ustvarite osrednje območje s pisarniškim pohištvom

Kot si zamišljate dizajn pisarne, se prepričajte, da boste upoštevali vse dejavnosti, ki jih boste tam opravljali. Običajna elementa pisarne sta poleg pisarniškega stola še pisalna miza in omara ali predalnik oziroma prostor za dokumentacijo in papirje. Ločeni območji lahko vplivata na ustvarjalno podobo pisarne. Poleg glavnega delovnega prostora razmislite tudi o dodatnem pisarniškem stolu, če se tam srečujete s strankami. Če bo pisarno uporabljalo več družinskih članov, ki si bodo delili prostor, poskrbite, da bo vsak imel svoj del omare in shranjevalnega prostora. Če imate dovolj velik prostor, uredite pisarno z dvema delovnima prostoroma.  

2. Veliko shranjevalnega prostora v omarah in regalih

Vzdrževanje redu na delovnem prostoru je zahtevna naloga za mnoge. Če ste nagnjeni h kopičenju papirjev na pisalni mizi, je ključnega pomena, da zasnujete dovolj shranjevalnega prostora v omarah in regalih. Omare in vgradne omare so idealne za shranjevanje večjih predmetov ter papirjev, z odprtimi policami pa boste pomešali funkcionalne elemente z dekorativnimi. Na odprte police pospravite knjige, dekorativne predmete... 

3. Izberite nevtralne barve

Ena od temeljnih spoznanj barvne teorije je, da lahko izbrane barve v pisarni močno vplivajo na razpoloženje in zbranost. Modra barva pomirja, rumena barva pa izzove anksioznost. Ker je delovni prostor mesto, kjer želimo ostati osredotočeni, izberite večje enobarvne površine, saj bo njihov čustveni vpliv na razpoloženje in zbranost manjši, kot pa ista barva na različnih manjših razdrobljenih površinah. Namesto tega raje izberite nevtralno barvno paleto, ki bo omogočila, da bo vsa vaša pozornost osredotočena na delo.

4. Osebni predmeti kot poudarek

Pomembno je, da se osredotočite na delo, prav tako pa je tudi pomembno, da ustvarite pisarniški prostor, v katerem boste z veseljem preživljali čas. Ne pozabite vključiti nekaj dekorativnih elementov, ki bodo poudarili vaš osebni okus. Eden izmed najlažjih načinov je, da osebne stvari narekujejo tudi barvni poudarek. Potrudite se, da se drzni barvni odtenki nahajajo na osebnih predmetih, katere zmerno vključite v celoten prostor.

5. Pripeljite naravo v notranjost

Raziskave so pokazale, da prisotnost naravne svetlobe v delovnem okolju pozitivno vpliva na produktivnost in delovno vnemo. Koncept zlahka prevedemo v domače pisarniško okolje, zato poiščite način, da boste pripeljali naravo v notranjost. Če je le mogoče, naj bodo okna sestavni del dizajna. Premaknite pisalno mizo pod okensko polico in izberite nevsiljivo žaluzijo. Ne oklevajte in vključite tudi druge naravne elemente v dizajn pisarne. Sveže notranje rastline bodo prinesle barvo v prostor in izboljšale vaše razpoloženje.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka