NASVET Dom & Vrt
16. 02. 2017 09:58:05

ZAKAJ SE ORGANIZACIJA DOMA ODRAŽA V DIZAJNU?

1/1

Večina ljudi misli, da se notranje opremljanje posveča dizajnu prostora samo preko izbiranja stenskih barv in popolnega pohištva, vendar tudi raziskuje in proučuje življenje in bivalne potrebe, ki bodo napolnile opremljen prostor. Organizacija doma je ključni element, ki ohranja, vzdržuje dizajn in funkcionalnost prostora še dolgo potem, ko so vanj bile dodane še zadnje podrobnosti. Če bo funkcionalnost narekovala dizajn, boste uredili prostor, ki vam bo všeč še mnogo let.

Čeprav ste človek, ki mora imeti urejen prav vsak kotiček, ali pa ste na tem področju bolj sproščeni in pospravljate po trenutnem navdihu, prav vsak dom potrebuje nek sistem shranjevanja. Sestavili smo seznam razlogov, zakaj je organizacija ključna, dodali pa smo tudi nekaj nasvetov, ki vas lahko navdihnejo za organizacijsko preobrazbo doma.

Izčiščen videz

Razmislite o vseh profesionalno oblikovanih interierjih, ki ste jih videli na različnih arhitekturnih portalih ali v revijah. Obstaja ena značilnost, ki loči bleščeče interierje od resničnih prostorov. Resnične hiše so na prvi pogled žive, medtem ko je pri studijskih interierjih ter revijalnih stajlingih vse postavljeno. Organizacija je ključnega pomena za doseganje minimalističnega videza tudi v resničnih domovih. Če boste pozorno pogledali te fotografije, boste ugotovili, da so predmeti v vsakodnevni uporabi shranjeni na vnaprej določenih mestih, ki ustvarjajo red ter izčiščen, minimalističen videz. 

Eden prvih korakov v smeri urejenega, organiziranega doma je iskanje prostora za vse tiste predmete, ki so obstali, obležali nekje na tleh, na pultu, na policah … Izzovite sebe in poiščite prostor za vse te izgubljene predmete. Ne pozabite. Če ne morete najti ustreznega mesta, potem je verjetno čas, da se ga znebite.

Dizajn in funkcionalnost 

Na Ambientdizajnu pogosto govorijo o tem, kako pomembno je najti pravo ravnotežje med funkcionalnostjo in dizajnom. Ni pomembno, kako dober je videz prostora, če ne podpira vaših potreb in v njem ne morete mirno bivati. Iz istega razloga tudi ne boste uživali v prostoru, če funkcionalnost povsem potepta in preglasi estetiko.

Ko urejate svoj dom, poskušajte poiskati take shranjevalne rešitve, ki bodo zadovoljevale vaše potrebe, hkrati pa bodo ustrezale videzu oziroma dizajnu vašega doma. Izberite večnamensko pametno pohištvo, različne košare, vgradne police za neizkoriščene zidne niše … Še preden pa greste po nakupih, dobro razmislite o svojih potrebah in primernih rešitvah. 

Dobra organizacija zviša vrednost nepremičnine

Pravilna organizacija lahko doda vrednost vašemu domu. Ali nameravate trenutni dom prodati ali boste v njem ostali še dolgo časa? Nikoli ni prezgodaj, da začnete izvajati organizacijske ukrepe, da bo vaš dom v najboljši formi.

Pomislite, kako bi se počutili, če bi kupovali nov dom in bi bili pri ogledu potencialne nepremičnine deležni še pogledov na nered neznane osebe. Če pa vi prodajate nepremičnino, pozdravite kupca v organiziranem domu, saj s tem ne boste le pokazali doma v najboljši luči, ampak boste kupcu tudi pokazali, kako lahko prostor uporablja. Tudi če ne prodajate trenutnega doma, ni nikoli prepozno za vzpostavitev redu in organizacije v njem. 

Oblikovalci delijo svoje nasvete 

Vse govorjenje o organizaciji ne pomeni veliko, če niste prepričani, kako to uresničiti v praksi. 
Tukaj je nekaj nasvetov notranjih oblikovalcev:

1. Kupite čim več košar, škatel, posod. Naj bodo narejene iz istega materiala. Isti material in barva bosta ustvarila enoten, eleganten videz. Na posamezno košaro, škatlo ali posodo dodajte oznako za vsebino. Zaradi izrabe prostora izberite kvadratne ali pravokotne posode namesto okroglih. 

2. V domu poiščite najboljše shranjevalne rešitve za neizkoriščene prostore. 

3. Ko gre za urejanje dodatkov na polici ali klubski mizici, je meja med estetiko in šaro zelo tanka. 

4. Najemite čistilko, organizatorko ali celo dekoraterko, če morate očistiti stanovanje vsega nepotrebnega in med vsemi predmeti izluščiti pomembnejše. Tretja oseba ima neobremenjeno mnenje in pogled, zato vam bo njen nasvet zelo koristil. 

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka