NASVET Ogrevalne naprave
27. 01. 2017 13:00:46

NAREDI SAM, POSPRAVI, RECIKLIRAJ, OBNOVI!

1/1

Preprosti nasveti za obnovo in prihranke v letu 2017 se glasijo: naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi! Januar je tu in v mnogih delih sveta je prehladno, da bi za dlje časa zapustili hišo. Namesto da bi izbrali zimsko spanje v zaprtih prostorih, izkoristite najhladnejše mesece leta za prepotrebno notranjo prenovo. Ker je denarnica po božičnih in novoletnih praznikih prej tanka kot debela, smo v nadaljevanju pripravili štiri nasvete za prenovo z omejenimi stroški. Naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi naj bodo glavna načela, ki jih boste uporabljali tako v vsakodnevnem življenju kot tudi pri načrtovanju notranje prenove.

1. Pospravi: brez nereda in krame

Albert Hadley je nekoč dejal: "Ustvarjanje nekaj lepega za nekoga, ki je nemaren, nima smisla.'' Albert ima prav. Preden se lotite pravega dela in prenavljanja, se znebite nereda. Ali še bolje – uporabne, ohranjene reči prodajte. Kar so za vas smeti, je za nekoga drugega morda zaklad. Denar, ki ga boste zaslužili na tak način, bo mogoče financiral nasvete, ki sledijo.

2. Popravi in obnovi

Ko boste zbirali smeti na kup, bodite previdni, da ne boste zavrgli stvari, ki bi jih z malce ljubezni in pozornosti lahko uporabili še enkrat. Obnovljeni stari predmeti dodajo vsakemu prostoru značaj in globino ter ustvarijo prijeten ambient. Če boste preživeli kakšno popoldne ob ustvarjanju in prenavljanju, boste do teh predmetov ustvarili mnogo globlji in trajnejši odnos kot do kupljenih predmetov. Iz starih oblačil, pletenin lahko izdelate unikatne dekorativne blazine, iz starega regala igralno hišico ... Pogosto stvari potrebujejo le čiščenje z vodo in nov oplesk sveže barve ali novo tekstilno prevleko.

3. Recikliraj

Preprosto povedano, recikliranje je postopek izdelave novih stvari iz starih. Odslužene otroške stolčke lahko prenovite in jih pritrdite na steno kot polico, prenovite starine in jih vključite v sodoben ambient, v obnovljene lesene zabojčke pospravite otroške igrače, knjige …

Starine naredijo katerikoli ambient bolj zanimiv in mu dajo veliko značaja. Če imate sodoben dom, je lahko izziv, kako pomešati starinske predmete z ostalo notranjo opremo, pa čeprav obožujete videz starin. Bodite ustvarjalni že pri nakupu, predvsem pa pri postavitvi obnovljene starine v ambient. Več v članku Kako vključiti starine v sodobni ambient.

4. Poceni vitalnost v domu

Rastline prinesejo v interier prepotrebno vitalnost. Lončnice so cenejše od rezanega cvetja, pa še trajajo dlje časa. V dnevno sobo postavite večjo lončnico, ki bo zapolnila kot, prazno mesto, na okenski polici ali steni v kuhinji pa uredite zeliščni vrtiček.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka