NASVET Hladilniki
27. 01. 2017 10:48:19

KAKŠNO POHIŠTVO BO MODERNO V LETU 2017?

1/1

22. januarja 2017 se v nemškem Kölnu zaključuje eden najpomembnejših mednarodnih pohištvenih sejmov v Evropi. Uveljavljeni proizvajalci vsako leto postrežejo z novimi kolekcijami pohištva in dodatkov za dom ter inovativnimi materiali. Nova sodelovanja med proizvajalci in oblikovalci so pogosto začetek novih zgodb in izdelkov.

V notranjem opremljanju je dovoljeno vse. Minimalizem, eklektično kombiniranje, rustikalni in vintage kosi ter barvna nasprotja, ki jih poživljajo geometrijski vzorci in barvne kovine. Sodobni prostori so polni nasprotij, na videz nezdružljivih elementov, materialov in vzorcev, kljub temu pa so harmonične celote, ki vzbudijo čustva in zadovoljijo tako funkcionalnost kot tudi estetiko. Med nepregledno množico najrazličnejših izdelkov za dom na sejmu vedno prepoznamo trende, ki so že dobro zasidrani v naši zavesti ter interierjih, prav tako pa tudi tiste, ki se šele sramežljivo napovedujejo.

1. Presenečenje: Moč rožnate

Nežni rožnati in koralni odtenki so osvojili modni svet, ti odtenki pa so priljubljeni tudi v notranjem opremljanju, kar dokazujejo nekatere pohištvene blagovne znamke, ki se predstavljajo na letošnjem pohištvenem sejmu v Kölnu. Enobarvni stajlingi so eden vodilnih trendov v interierjih. Rožnati odtenki so navidezno punčkasti, vendar odtenki globoka fuksija in rožnata izžarevajo pozitivnost, medtem ko so svetlejši odtenki, npr. pudrasto rožnata, pomirjujoči. 

Ne glede na to, ali rožnato obožujete ali jo sovražite, rožnata je trendna v svetu mode in notranji opremi. Barvni odtenki ponujajo široko paleto možnosti, ki so prava paša za oči in dosežejo neverjetno močan vizualni jezik. Kar nekaj blagovnih znamk je prepoznalo moč teh odtenkov in so jih vključili v letošnje kolekcije.

2. Siva še vedno priljubljena, a v spremstvu drugih barv

Siva barva je še vedno priljubljena izbira, kaže letošnji pohištveni sejem, vendar ta barva pogosto nastopa v kombinaciji s koralno-rožnato, modro, zeleno ter vsemi pastelnimi odtenki teh barv. Večji pohištveni elementi so z nekaterimi izjemami nevtralnih barv, dodatki za dom, preproge, stoli in naslanjači pa so kosi, ki s svojimi močnimi barvami poživljajo in ustvarjajo vzdušje. 

3. Skandinavski stil

Skandinavski stil notranje opreme, ki s svojimi naravnimi materiali, barvami in udobjem ustvari prijeten ambient, je tako med proizvajalci kot tudi kupci priljubljena izbira. Prepričajo izčiščene linije, ki zaradi izbranih materialov niso sterilne in hladne. 

4. Dodatki za dom

Dodatki za dom postajajo pomemben trg pohištvene industrije. V obdobju, ko so mestna stanovanja vedno manjša in ko je veliko stanovanj najemniških, je mnogo lažje seliti manjše pohištvene kose, pomembno dejstvo pa so tudi cene, saj si povprečen kupec mnogo lažje privošči dizajnerske dodatke kot pa dizajnersko pohištvo. Za mladosten duh doma so zaslužni zanimivi pripomočki in barvit dekor. Tudi zanimive svetlobne dizajnerske rešitve, ki krasijo prostore, zaslužijo posebno pozornost.

5. Recikliranje, združevanje ter staro, preoblikovano na nov način

Stari pohištveni elementi in tehnike so odličen vir navdiha za ustvarjanje nečesa novega, kar ustreza tudi sodobnim bivalnim zahtevam, a tudi recikliranje oz. ponovna uporaba je v notranjem opremljanju priljubljeno. Vzroke za tovrstno združevanje starega in novega ter različnih materialov lahko iščemo v vedno večji ekološki zavesti, a še močnejši vzgib so nepričakovani rezultati tovrstnega spajanja in odmik od minimalističnega, saj ljudje hrepenimo po teksturah in značaju.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka