NASVET Dom & Vrt
20. 01. 2017 10:40:13

MINIMALIZEM V NOTRANJEM OPREMLJANJU – MANJ JE VEČ

1/1

Minimalistični dizajn je nastal v 20. stoletju kot reakcija na tradicionalne, izumetničene in klasične podrobnosti. To je dizajn in zasnova, ki se otresa vsega nepotrebnega in razgalja svoj bistveni namen in identiteto. Minimalistična estetika poudarja preprostost v najboljši luči. Oblikovalce vseh področij so prevzele preproste, izčiščene linije. Avtomobili, elektronika, arhitektura … Racionalne, izčiščene, trendne linije so prodrle skoraj povsod tam, kar cenimo danes. Minimalizmu se lahko zahvalite za eleganten, izčiščen, kompakten in funkcionalen iPhone.

 

Združitev oblike in funkcije

V minimalističnem dizajnu je ključno ustvarjanje funkcionalnih elementov v najbolj zgoščeni obliki. Vzemimo za primer preprosto pravokotno plavajočo steno. V mnogih primerih stena razdeli prostor in podvoji shranjevalni prostor oziroma ga zakrije, lahko pa stoji samostojno kot umetniški element oziroma kontaktna točka.

Tudi odpravljanje nereda in motečih predmetov je znak minimalistične notranje opreme. Preprostost omogoča, da se osredotočimo na namen in funkcijo prostora ter skrbno izbrano opremo. Minimalno število barvnih kombinacij ustvari pomirjujoče in uravnoteženo okolje. To ne pomeni, da sta dovoljeni samo črna in bela barva, ampak lahko uporabite tudi močne, enobarvne odtenke vseh barv, ter teksture, npr. les in volno, v kateremkoli minimalističnem prostoru.

 

Zakaj minimalizem deluje?

Minimalizem ima več prednosti. Prostor je urejen in nenašarjen, urejen prostor pa poveča srečo in zdravje ter odpravi stres. Funkcionalnih in izčiščenih prostorov brez vidnih zvočnikov in najrazličnejših naprav smo se navadili, saj so ti prostori elegantno in sproščujoče okolje, ki tekoče prehaja v druge prostore. Še ena očitna korist: funkcionalna postavitev pohištva ustvarja več prostora tudi v najmanjših prostorih, umirjena, nevtralna barvna paleta oziroma omejena izbira barv pa naredi prostor umirjen in manj kaotičen. Nazadnje manj vsega pomeni več denarja v denarnici.

 

Kako ustvariti minimalističen prostor

Tudi če ste zaprisežen tradicionalist in obožujete izrezljano pohištvo, lahko pri ureditvi in postavitvi notranje opreme upoštevate minimalistična načela. Tukaj je nekaj nasvetov:

 

1. Znebite se nereda in šare

Življenje v čistem in pospravljenem prostoru ni samo minimalistično, temveč tudi zdravo. Če imate dodatke ali predmete, ki ležijo naokoli in se na njih samo nabira prah, jih podarite ali prodajte. Enako velja za stare fotografije v zastarelih okvirjih. Prestavite jih v ujemajoče okvirje in ustvarite galerijski zid. Takoj, ko boste začeli čistiti površine in vsebino omar, boste v domu začutili svež zrak in novo življenje.

2. Poenostavite pohištvo

Ali potrebujete prav vsak kos pohištva, ki se nahaja v vašem domu? Če imate nekje v kotu kos osamljenega oblazinjenega pohištva, ki čaka na morebitnega gosta, da sede nanj, ga zlahka odstranite. Imate klubsko mizico, ki je mnogo prevelika? Poskusite jo nadomestiti z manjšo. Vsak kos pohištva, ki ga boste odstranili ali zmanjšali njegov obseg ali ga nadomestili z vgradnim elementom, bo odprl prostor.

 

3. Poenostavite barvno paleto

Ozrite se po prostoru in preglejte vso notranjo opremo, umetnine, preproge, zavese in vse pohištvo. Koliko barv ste našteli? Poenostavite svojo barvno paleto tako, da odstranite vse moteče barve ter se posvetite vodilnima dvema ali trem barvam. Poskusite plastiti enake barve v različnih teksturah. Na primer sivo volneno blazino na sivem kavču ali pa postavite v nevtralno sobo umetniško delo močnih barv za kontaktno točko.

4. Osredotočite se na funkcijo

Osrednja točka prostora je pogosto pohištveni element ali dodatek, ki hkrati tudi določa funkcijo prostora, zato v minimalistično urejenem prostoru galerijska stena ali pretežke zavese ne izboljšajo funkcije prostora, temveč celo odvrnejo pozornost. To ne pomeni, da minimalistični sobi ne smete ustvariti umetniškega poudarka. To storite z eno samo umetnino, izjemno visečo svetilko nad jedilno mizo, ki bo okrasila in osvetlila prostor, ali s svetlejšim barvitim kosom pohištva.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka