NASVET Pohištvo
20. 01. 2017 09:55:00

8 IDEJ, DA BO V MAJHNEM STANOVANJU VEČ PROSTORA

1/1

V večjih mestih so običajna stanovanja vedno manjša. Opremljanje majhnega stanovanja je izziv. Na voljo je kar nekaj organizacijskih in dekorativnih zvijač, da boste imeli v majhnem stanovanju občutek prostornosti in več prostora.

 

1. Uporabite večnamensko pohištvo

S pametnim, večnamenskim pohištvom boste prihranili prostor v stanovanju. Tabure, ki je tudi klubska mizica, kavč, ki je lahko pomožna postelja, ali večnamenske omare (regal/pisalna miza) so odličen primer tovrstnega pohištva. Pohištveni elementi, ki jih lahko uporabimo kot shranjevalni prostor, povečajo prostor in preprečijo nered. Zamisel o uporabi zlate barve v kopalnici se morda zdi zastarela, vendar ta pogled v zadnjem času doživlja preporod, saj zlata barva prinaša dotik razkošja. Ključno za uporabo zlate barve v sodobnem kontekstu je osredotočanje na vrhunsko obliko. Izberi armaturo za umivalnik, tuš ali kopalno kad, vendar pri uporabi zlate barve nikar ne pozabi, da je manj več. Zlata barva naj bo samo poudarek in ne glavna sestavina. Če boste v majhen prostor postavili klop, jo opremite s predali, da boste povečali shranjevalni prostor.

2. Obesite ogledala

Ogledala so eden izmed najlažjih in najpogostejših načinov, s katerim je prostor videti večji. Poiščite ogledala, ki ustrezajo razpoloženju v različnih prostorih. Na ozko steno obesite ozko visoko ogledalo ali pa se odločite za ogledalo po meri. 

 

3. Izognite se zavesam

Morda čutite potrebo, da bi imeli zavese. Obesite jih v spalnici, izognite pa se jim v kuhinji in dnevni sobi oziroma naj bodo te samo ob robu, da zmehčajo okenski okvir. Zavese lahko pomanjšajo prostor, še posebej težke in temne zavese, zato ustvarite odprt, svetel prostor, v katerega bo lahko posijalo sonce in ga povečalo.

 

4. Uporabite svetle barve (v kombinaciji s temnimi barvami)

Če boste stanovanje povsem odeli v temne barve, bo prostor na videz manjši. Če obožujete temne barve, jih kombinirajte s svetlimi. Notranjo opremo v svetlih nevtralnih odtenkih dopolnite s črnimi dodatki, poskrbite tudi za element, ki bo privabljal poglede, na primer vzorčasto preprogo, geometrijsko keramiko... Najdaljša stena v beli barvi bo prostor navidezno podaljšala. Če imate manjšo zidno nišo, bodite drzni! Dekorirajte jo z močnim vzorcem in jo izkoristite za različne namene.

 

5. Položite preprogo

S preprogo boste ustvarili iluzijo večjega prostora, hkrati pa ločili oz. določili posamezna območja v skupnem prostoru. 

6. Izkoristite stene za shranjevalni prostor

Če boste v majhnem stanovanju izkoristili prostor do stropa, boste dobili dovolj shranjevalnega prostora, z zaprtimi vrati na omarah pa se boste izognili tudi vidnemu neredu in neorganiziranosti. 

7. Izberite pohištvo s tankimi nogami

Moderno, elegantno pohištvo s tankimi nogami ustvari vtis lahkotnosti, predvsem pa prihrani veliko prostora v stanovanju. Izberite stole in mizice s tankimi nogami, namesto kosov z debelimi, masivnimi nogami. Tako vaše stanovanje ne bo prenatrpano, saj je v majhnem stanovanju pomemben prav vsak centimeter. 

 

8. Izognite se množici umetnin

Medtem ko je umetniško delo pomemben in učinkovit način, da ustvarite v interierju poudarek, pa lahko številne umetnine povzročijo zmedo na stenah in občutek prenatrpanosti. Namesto množice manjših umetnih se raje odločite za eno ali dve večji umetnini, ki bosta ustvarili vibracije v interierju. Lahko izberete tudi funkcionalno umetnino, na primer dizajnerski obešalnik, polico.

Nasvet pripravil: Ambientdizajn.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka