NASVET Zimski športi
29. 12. 2016 10:30:00

IZBIRA PRIMERNE OPREME ZA ZIMSKE ŠPORTE

1/1

Tudi ti spadaš med velike smučarske ali deskarske navdušence? Iščeš primerno športno opremo za začetek zimske sezone, a ne veš na katerega trgovca se obrniti? Izbira ustrezne smučarske ali deskarske opreme je izjemno zahtevna naloga, še posebej, če opremo iščeš za otroka ali pa se na nakup takšnih izdelkov ne spoznaš preveč. Da ti vsaj malo olajšamo izbiro, smo zate na enem mestu zbrali več kot 200 blagovnih znamk in 3.500 izdelkov za zimske športe iz več kot 50 trgovin.

Izbira smuči in smučarske opreme

Dolžina

Pred izbiro ustreznih smuči moraš v zakup vzeti predznanje smučanja, višino, težo in motorične sposobnosti ter priljubljen način smučanja. Smuči so na voljo v različnih dolžinah, pravo dolžino pa je najlažje določiti glede na višino smučarja. Začetniki naj smučajo z nekoliko krajšimi smučmi, ki so lažje in jih je lažje usmerjati. Izkušeni rekreativci pa si lahko privoščijo nekoliko daljše smuči, s katerimi bo smučanje hitrejše in bolj natančno.

Trdota

Tehnika smučanja je močno odvisna tudi od trdote smuči. Načeloma so trše smuči primernejše za nekoliko težje smučarje z veliko izkušnjami in boljšo fizično kondicijo. Za upogibanje in obvladovanje trših smuči je potrebno veliko energije, medtem, ko je obvladovanje mehkejših smuči nekoliko bolj enostavno. Z mehkejšimi smučmi se začetniki veliko lažje znajdejo, poleg tega pa je tudi sam napredek v smučanju večji.

Radij

Radij je izjemno pomemben za samo tehniko smučanja, večji radij namreč omogoča daljše zavoje in obratno. Za kratke zavoje in nekoliko manj izkušene smučarje strokovnjaki priporočajo smuči z manjšim radijem, izkušenim smučarjem in ljubiteljem daljših zavojev pa priporočajo smuči z večjim radijem.

Izbira deske in deskarske opreme

Ko se odločaš za nakup snowboard opreme, je izbira pravilnih vezi zelo pomembna. Da bi vezi popolnoma ustrezale tvojim snowboard čevljem in dobro prenašale sile na robove deske, je potrebno najprej izbrati čevlje in šele potem vezi. Modeli vezi se med seboj ločijo po kakovosti, ceni, udobju, prilagodljivosti pete ter tehnoloških izboljšavah. Najbolj je pomembno, da so vezi in snowboard čevlji kompatibilni in se eden drugemu prilegajo. Kupiti moraš pravo velikost vezi, hkrati pa se prepričati ali so dovolj nastavljive za tvoje potrebe, način vožnje, predvsem pa ali so ti dovolj udobne. Obstajata dve osnovni vrsti vezi: strap-in vezi, ki imajo trakove za pripenjanje in step-in vezi s preprostim načinom zapenjanja, v katere samo stopimo. Cene med vezmi močno nihajo in pri step-in vezeh je potrebno kupiti tudi posebne step-in čevlje.

Zelo pomembna je tudi sama širina snowboarda. Ta ne sme biti preozek ali preširok, primerna pa mora biti tudi njegova dolžina. Ta naj bi bila 90 odstotkov tvoje višine. Snowboard je lahko v treh oblikah: directional, ki je najboljša izbira za vožnjo po celem snegu, twin-tip, ki je odlična izbira za prosti slog in directional twin, ki so najboljša izbira, saj ponujajo vse. Pred nakupom snowboard deske se pozanimaj tudi o njeni trdoti. Večja kot je trdota snowboarda, bolj je primeren za urejene proge in celi sneg, medtem ko so mehkejše deske dobra izbira za grudast in mehak sneg.

Oblačila za zimske športe

Izbrana smučarska oblačila morajo zagotavljati dobro toplotno izolacijo, preveri pa tudi, ali so vodotesna in dovolj široka ter udobna za norčije na smučarskih strminah. Priporočljivo je, da imajo večje število žepov, saj si tako lahko olajšamo prenašanje drobnarij, ki jih na smučišču nujno potrebujemo. Veliko športnikov izbiro smučarskih oblačil pogojuje tudi z lepoto, saj je mnogim videz izjemno pomemben tudi med izvajanjem zimskih športnih aktivnosti.

 

Poglej ostalo trendi ponudbo »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka