NASVET Avto Oprema
18. 10. 2016 15:00:17

6 ZANIMIVIH DEJSTEV O GUMAH, KI JIH ZAGOTOVO NE POZNAŠ

1/1

1. Največji proizvajalec pnevmatik je Lego, ki vsako leto izdela 306 milijonov malih gum.

2. Pnevmatike so bile sprva bele barve, kasneje pa so proizvajalci gum dodali karbon črno barvo, s katero so želeli podaljšati življenjsko dobo pnevmatike.

3. Najtežja pnevmatika na svetu tehta 12 ton.

4. Ob nakupu novega avtomobila večinoma ne prejmeš več dodatne rezervne pnevmatike.

5. Vsako leto recikliramo več kot 250 milijonov pnevmatik, ki se stopljene vmešajo med asfalt in tako izboljšajo vozne pogoje na cestišču.

6. Ljudje vsako leto v naravo odvržemo več kot 3 milijone ton odpadnih pnevmatik, čeprav je od leta 2006 strogo zakonsko prepovedano tudi odlaganje na običajnih odpadih.

 

PRISKRBI SI NOVE ZIMSKE PNEVMATIKE »

 

Se tudi ti slabo znajdeš, ko je potrebno kupiti nove pnevmatike? Ker se bliža 15. november in z njim zakonsko predpisan rok za zamenjavo letnih gum z zimskimi, smo zate pripravili navodila za izbiro ustreznih zimskih pnevmatik, glede na njihove oznake

 

DIMENZIJSKE OZNAKE NA PNEVMATIKAH:

1. Dimenzija pnevmatike (širina / presek)

V primeru s slike je to označba 185/60. To pomeni, da je obstoječa guma široka 185 mm in visoka 60 mm, kar predstavlja višino stranskega robu.

2. Premer pnevmatike

V našem primeru je to označba R15. To pomeni, da ima guma premer 15 v colah oziroma inčih.

3. Nosilnost in hitrost

Indeks nosilnosti, ki je v našem primeru 82, nam pove, kakšna je najvišja obremenitev pnevmatike. Indeks hitrosti H označuje maksimalno hitrost, pri kateri je vožnja z izbrano pnevmatiko še varna.

 

KAJ JE ŠE POSEBEJ POMEMBNO?

1. Datum izdelave pnevmatike

Vsaka pnevmatika je označena z datumom izdelave, zato moramo biti pozorni, da starost ob nakupu ne presega leta ali dveh. Vsaka pnevmatika namreč z leti izgublja na lastnostih, ki so pomembne za samo varnost na cesti.

2. Izbira prave dimenzije

Nikar ne kupujte gum napačnih dimenzij, saj je takšen avtomobil tehnično neizpraven. Pravo dimenzijo pnevmatik pred nakupom obvezno poiščite na svojem homologacijskem kartonu

3. Dodatne oznake za podlage

Pozorni bodite ali so pnevmatike označene z oznako M + S (angleško Mud & Snow). Določene M + S pnevmatike imajo dodatno oznako snežinke, ki zagotavlja posebej visoko kakovost zimskih pnevmatik.

 

Ali veš?
Ceneje.si je največji slovenski primerjalni portal, ki ti omogoča pametno in informirano nakupovanje. Izbiraš lahko med več kot 900.000 izdelki iz več kot 400 trgovin! Tako lahko brez gneče oceniš, katere gume želiš ter pri katerem trgovcu jih lahko naročiš še danes.

 

Zdaj, ko imaš vse potrebne informacije za nakup zimske obutve svojega jeklenega konjička, ti predlagamo, da si ogledaš pestro ponudbo v kategoriji Zimskih pnevmatik. Da bo izbira lažja uporabi naš hitri iskalnik pnevmatik, kamor enostavno vpišeš želeno dimenzijo svojih pnevmatik in že si lahko ogledaš ponudbe več kot 20 trgovcev.

 

POIŠČI SVOJE NOVE ZIMSKE GUME »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka