NASVET Avto Oprema
18. 10. 2016 10:00:10

POIŠČI PRAVE ZIMSKE GUME V SVOJI DIMENZIJI!

1/1

Potem, ko obvladaš 3 enostavne korake za določitev dimenzije gum za tvoje vozilo, je čas, da poiščeš pravi model in znamko. Za lažjo odločitev smo ti pripravili hiter pregled ponudbe v najpogostejših dimenzijah, ne spreglej pa tudi napotkov, kako izbrati najboljše zimske pnevmatike z ekološkega vidika.

POIŠČI SVOJE DIMENZIJE »

 

Kako izbrati pnevmatike na podlagi ekoloških dejavnikov?

Zelo enostavno – pomagaj si z EU nalepko, s katero so od novembra 2012 dalje opremljene vse pnevmatike. Oznake podajajo informacije o glasnosti, izkoristku goriva ter oprijemu na mokri podlagi ter tako omogočajo lažjo primerjavo različnih pnevmatik, podobno kot energijske nalepke na gospodinjskih aparatih.

Izkoristek goriva

Podatek se označuje z barvno lestvico razredov A-G, pri čemer A oznaka (zelena) predstavlja najboljši izkoristek goriva, G oznaka (rdeča) pa najslabšega. Za lažjo predstavo: razlika med obema razredoma lahko predstavlja tudi do 7,5 % manjšo porabo goriva, kar v celotni življenjski dobi pnevmatike pomeni velik prihranek.

Oprijem na mokri podlagi

Podatek se označuje z razredi od A do F, kjer A predstavlja najboljši, F pa najslabši oprijem. Dober oprijem v mokrem pomeni krajšo zavorno pot ob polnem zaviranju na mokrih cestah.

Hrup

Podatek označuje emisije zunanjega kotalnega upora v decibelih. Vozilo med vožnjo ustvarja hrup, deloma tudi zaradi pnevmatik, s čimer vpliva na okolico. Hrup je prikazan v razredih, pri čemer 1 črn valj predstavlja tiho, 3 črni valovi pa hrupno pnevmatiko.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka