NASVET Športi na prostem
28. 07. 2016 08:00:24

ŽELIŠ NEKAJ DRUGAČNEGA? PREIZKUSI SE V LOKOSTRELSTVU!

1/2
2/2

Če želiš s športom poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, vendar ne veš, katero aktivnost izbrati, smo ti v tokratnem članku pripravili pregled osnov lokostrelstva, ki predstavlja prav posebno doživetje. Gre za šport z dolgo tradicijo, ki izhaja iz 13. stoletja, ko so se oblikovali prvi lokostrelski klubi. Danes so ti na voljo različne oblike lokostrelstva, od modernega s sestavljenimi loki, ki jih odlikuje napredna oprema, do klasičnega z dolgimi lesenimi loki.

 

Ne zapodi se takoj v nakup!

 

Preden se odpraviš po nakupih lokostrelske opreme, si najprej vzemi nekaj časa, da se spoznaš z osnovnimi pojmi in vsemi lastnostmi, na katere moraš paziti. Na voljo so ti namreč loki različnih vrst in velikosti, ki niso vsi primerni za vse uporabnike.

 

  POIŠČI POPOLN LOK ZASE   » 

 

 

5 tipov lokov

 

Ukrivljeni lok

 

S tem tipom loka športniki tekmujejo na Olimpijskih igrah. Trakovi so dvojno ukrivljeni, kar zagotavlja udobnejše streljanje in večjo hitrost puščic, lok pa je opremljen s tleskačem oziroma klikerjem, v nekaterih primerih tudi s stabilizatorji z utežmi.

 

Sestavljeni lok

 

Gre za najbolj široko uporabljen tip loka v sodobnem svetu, ki vključuje ročaj, dva kraka, tetivo, napenjalne kable ter kolesa z ležaji. Bolj napredni lokostrelci lahko na to vrsto loka namestijo še dodatno opremo, na primer kukalo, stabilizatorje ali odmično ležišče za puščico.

 

Goli lok

 

Ta vrsta loka je zelo podobna sestavljenemu loku, vendar ne omogoča toliko dodatne opreme, iz česar izhaja ime »goli« lok. Sestavljajo ga ročaj in dva upogljiva kraka, za uporabo pa ga je potrebno napeti s tetivo z označeno točko, kamor se nastavi puščica.

 

Instinktivni lok

 

Gre za še bolj okrnjeno vrsto loka od prej naštetih, pri katerem je mogoče od dodatne opreme uporabljati le ležišče za puščico in podaljšek dolžine 12,5 cm. Lokostrelec strelja instinktivno po svojem občutku.

 

Dolgi lok

 

Za vse, ki prisegajo na tradicijo, je kot nalašč dolgi lok, ki predstavlja naslednika srednjeveških lokov. Običajno je izdelan iz enega kosa lesa in tetive. Pri dolgem loku velja pravilo, da mora biti dolg toliko kot strelec.

 

Kaj, če ne veš, kateri lok je pravi?

 

Lokostrelski strokovnjaki opozarjajo, da je ena največjih napak pri lokostrelstvo ta, da začetniki na hitro kupijo opremo po svoji presoji. Velikokrat se namreč zgodi, da kmalu ugotovijo, da oprema ni primerna zanje, s čimer vržejo stran kar lep kupček denarja. Če ne veš, kaj izbrati, ti svetujemo, da se najprej obrneš na katerega izmed številnih lokostrelskih društev, kjer ti bodo znali pomagati.

 

Odlična oblika rekreacije

 

Čeprav gre pri lokostrelstvu za bolj statično ciljanje tarče, ta šport ponuja kvalitetno rekreacijo in krepitev številnih mišic zgornjega dela hrbta, tricepsov, zapestja, vratu itd. A pozor! Ključnega pomena je, da se pred tem dobro ogreješ, sicer si lahko poškoduješ zapestje ali mišice.

 

Hočeš nekaj več? Preizkusi »gozdno traso«!

 

Gozdna trasa predstavlja odličen način simulacije resničnega lova. V osnovi gre za to, da so na ozemlju postavljene 3D tarče v oblikah živali v naravni velikosti, ki jih morajo igralci zadeti. Nepoznan teren in pričakovanje, kdaj se bo pred teboj kar naenkrat prikazala podoba živali, ustvarjata svojevrstno adrenalinsko doživetje, ki te popelje nazaj v čas naših daljnih prednikov.  

 

 

  VSA LOKOSTRELSKA OPREMA NA ENEM MESTU   » 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka